Κόσμος
Τετάρτη, 07 Οκτωβρίου 2009 05:55

Ινδία: Αγώνας για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας

Διασώστες με πλεούμενα και ελικόπτερα πάσχιζαν χθες Τρίτη να διανείμουν τρόφιμα σε περίπου 5 εκατ. πλημμυροπαθείς στη νότια Ινδία, όπου οι νεκροί πλησιάζουν τους 300.

Διασώστες με πλεούμενα και ελικόπτερα πάσχιζαν χθες Τρίτη να διανείμουν τρόφιμα σε περίπου 5 εκατ. πλημμυροπαθείς στη νότια Ινδία, όπου οι νεκροί πλησιάζουν τους 300.

Οι πλημμύρες σάρωσαν τα ομόσπονδα κρατίδια Καρνατάκα και ¶ντρα Πραντές. Αξιωματούχοι εκτιμούν πως υπήρξαν οι χειρότερες εδώ και δεκαετίες στην περιοχή. Τουλάχιστον 2,5 εκατ. άνθρωποι έμειναν άστεγοι.

Οι καταρρακτώδεις εποχιακές βροχές των τελευταίων ημερών σημειώθηκαν ενώ μεγάλο μέρος της Ινδίας αντιμετώπιζε τρομακτική ξηρασία.

Εκατομμύρια εκτάρια καλλιεργειών πλημμύρισαν, εγείροντας φόβους για δραματική μείωση της παραγωγής ζάχαρης στην Καρνατάκα - το κρατίδιο με την τρίτη μεγαλύτερη παραγωγή στη χώρα.

Αν και η ένταση των βροχοπτώσεων μειώθηκε, υπάρχουν ανησυχίες ότι και η παραγωγή καλαμποκιού θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 1 εκατ. τόνους στα δύο κρατίδια, που παράγουν το 35% του συνόλου στην Ινδία.

Παράλληλα πολλοί πλημμυροπαθείς διαμαρτύρονται για τον αργό ρυθμό των σωστικών προσπαθειών αλλά και της παροχής βοήθειας.

«Δεν έχουμε εγκαταστάσεις. Δεν μας δίνουν καν τρόφιμα και νερό», είπε χαρακτηριστικά μια γυναίκα σε καταυλισμό προσφύγων στην περιοχή Καρνούλ, στο κρατίδιο ¶ντρα Πραντές, όπου οι πληγέντες διαδήλωσαν όταν επισκέφθηκε την περιοχή υπουργός.

Αξιωματούχοι επισήμαιναν ωστόσο ότι οι εκτεταμένες ζημιές στο οδικό δίκτυο καθιστούν την διανομή βοήθειας δυσχερή. «Όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι αντιμετωπίζουμε τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων χρόνων», δήλωσε ο τοπικός αξιωματούχος Μουκές Κουμάρ Μίνα.

Οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κρατιδιακές και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι να αποκτήσουν πρόσβαση σε αποκλεισμένα χωριά και να διανείμουν καθαρό πόσιμο νερό για να αποφευχθεί η διάδοση ασθενειών, σημείωσε ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) Peter Ophoff.

«Το μέγεθος της καταστροφής είναι τεράστιο, κι έτσι οι προσπάθειες αρωγής είναι κολοσσιαία επιχείρηση».

«Τα νερά υποχωρούν στις περισσότερες περιοχές και δεν έχουμε νέες σφοδρές βροχοπτώσεις, αλλά η πραγματικά δύσκολη δουλειά αρχίζει τώρα», πρόσθεσε ο Πίτερ Όπχοφ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters