Κόσμος
Τετάρτη, 07 Οκτωβρίου 2009 10:24

Εντός Οκτωβρίου η συνάντηση Παπανδρέου - Χριστόφια

Ο Ελληνοκύπριος ηγέτης Δημήτρης Χριστόφιας θα συναντηθεί με το Γιώργο Παπανδρέου πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 29 και 30 Οκτωβρίου, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Στέφανος Στεφάνου.

Ο Ελληνοκύπριος ηγέτης Δημήτρης Χριστόφιας θα συναντηθεί με το Γιώργο Παπανδρέου πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 29 και 30 Οκτωβρίου, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Στέφανος Στεφάνου.

Πρόσθεσε ότι έχει ήδη εκφραστεί η πρόθεση των δύο ηγετών να συναντηθούν σύντομα, αλλά δεν έχει καθορισθεί ακόμα ο χρόνος και ο τόπος της συνάντησης.

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι ένα από τα θέματα που πρέπει να ζητηθούν πριν από τη σύνοδο κορυφής αυτά είναι η αξιολόγηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας το Δεκέμβριο και επισήμανε ότι Κύπρος και Ελλάδα επενδύουν πολύ σ' αυτή τη συγκυρία.

«Μπορεί να αξιοποιηθεί για να προωθηθεί η λύση στο κυπριακό με την έννοια ότι οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία είναι μοχλός για άσκηση πίεσης και επιρροής στην ¶γκυρα, ώστε να αλλάξει τη στάση της», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, διευκρίνισε ότι η Κύπρος, ως ανεξάρτητο κράτος, λαμβάνει τις αποφάσεις της, αλλά πάντοτε ύστερα από πλήρη συνεννόηση και σε συντονισμό με την Ελλάδα, η οποία αποτελεί το βασικό στήριγμα στον αγώνα της.

Συμπλήρωσε ότι επιβάλλεται κοινή δράση με την Αθήνα. Εκτίμησε ακόμη ότι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αξιολόγηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας θα καταγράφει με αμεροληψία και αντικειμενικότητα τα γεγονότα.

Σχολιάζοντας πληροφορίες ότι στην έκθεση που συντάσσεται δεν υπάρχουν εισηγήσεις για κυρώσεις στην Τουρκία, αν δεν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της σχετικά με την Κύπρο, ο εκπρόσωπος είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν υποβάλλει εισηγήσεις, αλλά παρουσιάζει απλώς τα γεγονότα.

Τα ενταξιακά ζητήματα δεν είναι κοινοτικά αλλά διακυβερνητικά, τόνισε και σημείωσε ότι το προσχέδιο βρίσκεται τώρα σε εσωτερική διαδικασία συζήτησης. Η έκθεση αναμένεται να εκδοθεί στις 14 Οκτωβρίου.

Τίποτα δεν τελειώνει στις 14 Οκτωβρίου, είπε ο κ. Στεφάνου, δεδομένου ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου.

«Εμείς θα συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά και τις επαφές με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη - μέλη και σε στενή συνεργασία και συντονισμό με την Ελλάδα θα πάρουμε τις αποφάσεις για το τι δέον γενέσθαι», κατέληξε ο εκπρόσωπος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ