Πολιτική
Τετάρτη, 07 Οκτωβρίου 2009 12:36

Γ. Παπανδρέου: «Πρώτα ο πολίτης»

Η εντολή που πήραμε είναι εντολή ανατροπής της κατάστασης που παραλάβαμε, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο.

Η εντολή που πήραμε είναι εντολή ανατροπής της κατάστασης που παραλάβαμε, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά την ομιλία του στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Πρώτα ο πολίτης, αυτόν υπηρετούμε, σε αυτόν λογοδοτούμε, επανέλαβε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

«Οι ευχές μου για καλή επιτυχία σε όλους δεν είναι μόνο ειλικρινείς, αλλά θεωρώ ότι η επιτυχία μας συλλογικά, αλλά και του καθενός στον τομέα του, είναι αδήριτη ανάγκη για την επιβίωση της χώρας μας, σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία», δήλωσε στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Η εντολή που πήραμε, είναι εντολή ανατροπής μιας κατάστασης στασιμότητας, αδράνειας, παρακμής, αδιαφάνειας. Είναι η εντολή να αλλάξουμε και τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας και να φέρουμε αξιοπρέπεια στη σχέση πολίτη - Πολιτείας.

Αυτή την ελπίδα φέραμε σήμερα στα πρόσωπα των συμπολιτών μας και αυτή η δυναμική μάς δίνει τεράστιες δυνατότητες, όπως και ευθύνες, να κάνουμε τις αλλαγές, θα έλεγα τις ανατροπές, που χρειάζεται ο τόπος».

Το ζήτημα, σημείωσε, δεν είναι τα χρήματα, αλλά η σωστή, χρηστή και δίκαιη αξιοποίησή τους.

Όπως είπε, η διαφθορά έχει πάρει διαστάσεις πανδημίας και τόνισε την αποφασιστικότητά του να συγκρουστεί ο ίδιος και η κυβέρνησή του με πρακτικές βαθειά ριζωμένες στο ελληνικό κράτος.

Απευθυνόμενος στους υπουργούς του ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε να γίνει άμεσα καταγραφή της κατάστασης που παραλαμβάνουν. Όπως επεσήμανε, η σωστή ανάδειξη και περιγραφή, ο σωστός ορισμός του προβλήματος, είναι και το ήμισυ της λύσης του. «Να αποτυπώσετε -είπε- τι προβλήματα παραλαμβάνετε διοικητικής και πολιτικής φύσης, να έχουμε περιγράψει και κατανοήσει συνολικά τη φύση και το μέγεθος των προβλημάτων. Την άλλη βδομάδα περιμένω την παρουσίαση από τον καθένα σας των προβλημάτων που παρέλαβε και των βασικών προτεραιοτήτων».

«Δεν είμαστε απολογητές της διοικητικής εξουσίας ... Ο πολίτης θα μας ήθελε ως αντιεξουσιαστές στην εξουσία.. Δεν απολογούμαστε για τα προβλήματα των υπουργείων, δεν τα κρύβουμε κάτω από χαλί… αναδεικνύουμε καθημερινά τα κακώς κείμενα για να δώσουμε λύση», τόνισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους υπουργούς του.

«Είμαστε οι καταλύτες της αλλαγής και όχι οι απολογητές της εξουσίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Δεν ερχόμαστε για να αντικαταστήσουμε το γαλάζιο κράτος με ένα πράσινο ομοίωμά του... Πρώτα ο πολίτης, σε αυτόν λογοδοτούμε αυτόν υπηρετούμε, διαφάνεια παντού, οι πολίτες θα ξέρουν πώς ξοδεύονται οι πόροι», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ενώ όπως έκανε γνωστό, τα πρώτα μέτρα διαφάνειας θα ανακοινώσει ο κ.Γιάννης Ραγκούσης για τις υπογραφές υπουργών.

Ο κ. Παπανδρέου μίλησε ακομη για διαβούλευση και συμμετοχή, καθώς όπως επεσήμανε, η αλλαγή δεν θα γίνει με άνωθεν διατάγματα, αλλά με τη διαμόρφωση των ευρύτερων δυνατών συναινέσεων, με μια νέα Εθνική - Κοινωνική Συμφωνία.

«Όταν λέμε "πρώτα ο Πολίτης", το εννοούμε», συνέχισε ο Γ. Παπανδρέου, «όχι με την έννοια της πελατειακής εξυπηρέτησης. Αυτή καταστρατηγεί όχι μόνο την αξιοκρατία, αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα, δίνοντας προνόμια στους ευνοημένους, αφαιρώντας τα απ’ τους υπολοίπους.

Μιλώ αντίθετα για την ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη, της εγγύησης ποιοτικών και ανθρώπινων υπηρεσιών. Της εγγύησης ότι η εξουσία λειτουργεί για το δημόσιο συλλογικό συμφέρον. Και μιλώ για όλους ανεξαιρέτως. Όλους τους Έλληνες, όλες τις Ελληνίδες, χωρίς κομματικές ή άλλες διακρίσεις. Διακρίσεις ή προκαταλήψεις, λόγω καταγωγής, πλούτου, θρησκείας, αναπηρίας ή όποιας άλλης διαφορετικότητας».

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για αναβάθμιση των Επιτροπών της Βουλής -όχι μόνο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας- και μεγαλύτερη συνεργασία με τις ανεξάρτητες Αρχές, επισημαίνοντας πως η αναβάθμιση των θεσμών δεν είναι θεσμολαγνεία: «Να φέρουμε ξανά κύρος στους δημοκρατικούς θεσμούς, να τους αναβαθμίσουμε, να τους δώσουμε οξυγόνο».

Όπως έκανε γνωστό, μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου θα υπάρξει συνάντηση με το Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος και θα παρουσιάσει στους υπουργούς τα προβλήματα που έχει καταγράψει. «Η ένταση της αδιαφάνειας και διαφθορά μπορεί να κυμαίνεται από υπηρεσία σε υπηρεσία οι επισημάνσεις του Συνηγόρου του Πολίτη θα βοηθήσουν σε όλα τα υπουργεία», υποστήριξε.

Ο Γ. Παπανδρέου μίλησε επισης για λογοδοσία και αξιολόγηση των υπουργείων, των παρεχόμενων υπηρεσιών, της αποτελεσματικότητας κάθε υπουργείου, που θα επιτρέψει τη συστηματική βελτίωση της απόδοση της Δημόσιας Διοίκησης στο σύνολό της, και για μία ακόμη φορά επανέλαβε: «Είμαστε οι καταλύτες της αλλαγής, όχι οι απολογητές της εξουσίας».

Όπως επεσήμανε ο υπουργός χρειάζεται ικανό ανθρώπινο δυναμικό δίπλα του και αναφέρθηκε στην απόφασή του να προκηρυχθούν όλες τις μετακλητές θέσεις ευθύνης. Προκήρυξη, διευκρίνισε, δεν σημαίνει μηχανιστική επιλογή προσώπων, ούτε θα γίνει χωρίς τη συμμετοχή των ίδιων των υπουργών. Σημαίνει να βρούμε το καλύτερο δυναμικό που έχει η χώρα και, από αυτό να επιλέξουμε εκείνον ή εκείνη, που μας κάνει καλύτερα, για την αποτελεσματική απόδοση του Υπουργείου ή Οργανισμού. Το δυναμικό αυτό, εξήγησε, βρίσκεται και σε πολιτικά στελέχη, και σε έμπειρα στελέχη του κοινωνικού χώρου και προσφοράς, και σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, και στην ίδια τη Δημόσια Διοίκηση, στελέχη που πιθανώς βρίσκονται στο «ψυγείο», και από τη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, και από τα τόσα στελέχη που οργάνωσαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, και από το χώρο της επιστήμης, του πνεύματος, και από τον Ελληνισμό της Διασποράς.

Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία αυτής της διαδικασίας, «για να δώσουμε -όπως είπε- το στίγμα μας σε όλη τη Δημόσια Διοίκηση, ότι εννοούμε την αξιοκρατία και την αξιολόγηση παντού».

Όπως εξάλλου ανέφερε, το Γραφείο του πρωθυπουργού, μαζί με το Υπουργείο Εσωτερικών θα συμβάλλουν στη συγκρότηση υπηρεσιών πλάι στους υπουργούς, που θα έχουν ως μόνιμη δράση την καινοτομία σε οργάνωση και πολιτικές, τη συνεχή επιμόρφωση του προσωπικού, αλλά και την αποκέντρωση και ηλεκτρονική διακυβέρνηση στη Διοίκηση.

Δεν πρέπει να τρέξουμε τα υπουργεία μας ως παραγωγή ενός καταλόγου μέτρων, προειδοποίησε ο κ. Παπανδρέου, ωστόσο, όπως επεσήμανε, οι πρώτες 100 μέρες θα ειναι καθοριστικές.

«Δεν θα αλλάξουμε τη χώρα σε 100 μέρες, αλλά θα της δώσουμε χώρο να ανασάνει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην άμεση κατάθεση των νομοσχεδίων που έχει προαναγγείλει προεκλογικά.

Ως πρώτο μέτρο μάλιστα, ζήτησε από όλους τους υπουργούς τις παραιτήσεις όλων των επιτροπών που υπάρχουν -κάνοντας αναφορά στα τεράστια ποσά που ξοδεύονται ουσιαστικά για κομματικής φύσης επιτροπές, με παχυλές αμοιβές. Όσες είναι απαραίτητες, διευκρίνισε, θα επανασυσταθούν με νεότερες αποφάσης.

«Είμαστε κυβέρνηση αλλαγής, πολιτικής υπευθυνότητας ...

Είστε υπουργοί της αλλαγής που έρχεται για να ενώσει τους Έλληνες, για να απελευθερώσει τις υγιείς δυνάμεις του τόπου», υπογράμμισε καταλήγοντας ο πρωθύπουργός Γ. Παπανδρέου.

«Σήμερα, αλλάζουμε σελίδα, ξεκινάμε μια νέα πορεία για μια δίκαιη κοινωνία, για μια Ελλάδα που θα μας κάνει περήφανους. Για να βάλουμε ξανά τη χώρα μας σε πορεία ανάπτυξης. Όλοι μαζί οι Έλληνες ενωμένοι θα γράψουμε τις επόμενες σελίδες της ιστορίας μας», είπε κλείνοντας την ομιλία του.

ΚΚΕ: Δεν μπορεί να κρυφτεί το σκληρό ταξικό πρόσωπο της κυβέρνησης

Το σκληρό ταξικό πρόσωπο της νέας κυβέρνησης δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από τα περί διαφάνειας, αξιοκρατίας, νοικοκυρέματος και καλύτερης λειτουργίας του κράτους», σημειώνει το ΚΚΕ σχετικά με την ομιλία του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στο υπουργικό συμβούλιιο.

«Δεν είναι αυτά οι αιτίες που δημιουργούν τα λαϊκά προβλήματα, είναι η πολιτική υπέρ της πλουτοκρατίας που εφάρμοσαν διαδοχικά οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του και προσθέτει: «Τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα έμειναν στο απυρόβλητο».

«Κανένας εφησυχασμός», συμπληρώνει το Κομμουνιστικό Κόμμα και τονίζει: «Οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές και οι τραπεζίτες χαμογελούν, άρα η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα πρέπει αμέσως να οργανώσουν την πάλη τους».