Πολιτιστικά
Τετάρτη, 07 Οκτωβρίου 2009 14:40

Αίγυπτος: Διακοπή συνεργασίας με το Λούβρο μέχρι την επιστροφή αρχαιοτήτων

Τη διακοπή κάθε συνεργασίας της στον αρχαιολογικό τομέα με το μουσείου του Λούβρου όσο δεν επιστρέφονται τα τμήματα μιας φαραωνικής στήλης αποφάσισε η Αίγυπτος.

Τη διακοπή κάθε συνεργασίας της στον αρχαιολογικό τομέα με το μουσείου του Λούβρου όσο δεν επιστρέφονται τα τμήματα μιας φαραωνικής στήλης αποφάσισε η Αίγυπτος.

Σε σχετικές δηλώσεις στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων προέβη ο γενικός γραμματέας του ανωτάτου συμβουλίου αιγυπτιακών αρχαιοτήτων Ζάχι Χάουας.

«Λάβαμε την απόφαση να διακόψουμε κάθε συνεργασία με το Λούβρο εν αναμονή της επιστροφής» των αρχαιολογικών αυτών στοιχείων, τα οποία εκλάπησαν και προέρχονται από τάφο που βρίσκεται κοντά στο Λούξορ, πρόσθεσε ο Ζάχι Χάουας.

Η διακοπή της συνεργασίας αφορά τα συμπόσια που οργανώνονται σε συνεργασία με το γαλλικό μουσείο, καθώς και τις εργασίες που πραγματοποιούνται από το μουσείο του Λούβρου στον αρχαιολογικό τόπο της Σακάρα, κοντά στο Κάιρο.

Ο Ζάχι Χάουας δήλωσε ότι η απόφαση αυτή, η οποία δεν είχε ανακοινωθεί μέχρι σήμερα, ελήφθη «εδώ και δύο μήνες», αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν συνδέεται με την απόρριψη της υποψηφιότητας του αιγυπτίου υπουργού Πολιτισμού Φαρούκ Χόσνι για την διεύθυνση της Unesco. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι το αίτημα επιστροφής διατυπώθηκε πριν από περίπου έναν χρόνο.

Ο Ζάχι Χάουας κατηγορεί το μουσείο του Λούβρου για παράνομη απόκτηση των αρχαιολογικών αυτών θησαυρών. «Με το να αγοράζουν κλεμμένες στήλες, ορισμένα μουσεία ενθαρρύνουν την καταστροφή και την κλοπή αιγυπτιακών αρχαιοτήτων» δήλωσε.