Πολιτική
Πέμπτη, 08 Οκτωβρίου 2009 15:07

Πρεμιέρα στις 14/10 στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου

Μετά από οκτώ χρόνια, η Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου υποδέχεται στις 14 Οκτωβρίου τους θεατές στο ανακαινισμένο κτίριο Τσίλλερ.

Μετά από οκτώ χρόνια, η Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου υποδέχεται στις 14 Οκτωβρίου τους θεατές στο ανακαινισμένο κτίριο Τσίλλερ.

Με αφορμή τα εγκαίνια του κτιρίου, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, με τον Coti K., τον Ζάφο Ξαγοράρη, τον Αλέκο Γιάνναρο και τον Θάνο Παπαστεργίου, παρουσιάζει ένα έργο αξιοποιώντας τους καινούργιους μηχανισμούς της Κεντρικής Σκηνής.

Tο «Πουθενά» είναι ένα έργο για τον χώρο της θεατρικής σκηνής. Το χώρο-μηχανή που μεταβάλλεται διαρκώς και καθορίζεται από την ανθρώπινη παρουσία, για να σημαίνει αμέτρητους τόπους, ενώ έχει σχεδιαστεί για να είναι μη-τόπος, λέει ο Δημήτρης Παπαϊωάννου.

Η πρώτη σκηνή του Οργανισμού του Εθνικού Θεάτρου, χτίστηκε ανάμεσα στο 1895-1901 από τον αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ και με πρωτοβουλία ανέγερσης από το βασιλιά Γεώργιο τον Α΄. Το ιστορικό νεοκλασικό κτίριο στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου λειτούργησε ως «Βασιλικό Θέατρο» από το 1901 ως το 1908, οπότε και έκλεισε λόγω χρεοκοπίας. Το κτίριο ανακαινίστηκε το 1930-31, υπό την εποπτεία του σκηνογράφου Κλεόβουλου Κλώνη.

Από το 1932 μέχρι σήμερα η σκηνή λειτουργεί ως η Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Για τις ανάγκες του ρεπερτορίου, η Κεντρική Σκηνή λειτούργησε κατά διαστήματα με τις ονομασίες Δραματική, Πρωτοποριακή, Απογευματινή, και Δεύτερη Σκηνή.

Η ιταλικού τύπου σκηνή της έχει πλάτος 18 μέτρα, βάθος 12 μέτρα, ύψος 17 μέτρα, καθώς και βοηθητικούς χώρους πλάγια και υπόγεια. Διαθέτει πλατεία, δύο εξώστες και δύο θεωρεία (τα θεωρεία του δεύτερου εξώστη κατεδαφίστηκαν στην ανακαίνιση του 1930-31).

Η Κεντρική Σκηνή είχε αναστείλει τη λειτουργία της από τον Σεπτέμβριο του 2001 λόγω των εργασιών ανακαίνισης.