Συνομιλίες με τους άλλους 26 εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνθήκη της Λισαβόνας, θα επιδιώξει η κυβέρνηση της Τσεχίας, εν μέσω των νέων απαιτήσεων του γνωστού «ευρωσκεπτικιστή» προέδρου της χώρας Βάτσλαβ Κλάους, που εξακολουθεί να αρνείται να υπογράψει την επικύρωση της Συνθήκης.
Συνομιλίες με τους άλλους 26 εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνθήκη της Λισαβόνας, θα επιδιώξει η κυβέρνηση της Τσεχίας, εν μέσω των νέων απαιτήσεων του γνωστού «ευρωσκεπτικιστή» προέδρου της χώρας Βάτσλαβ Κλάους, που εξακολουθεί να αρνείται να υπογράψει την επικύρωση της Συνθήκης.
Την πρόθεση αυτή της κυβέρνησής του ανακοίνωσε σήμερα μετά το υπουργικό συμβούλιο στην Πράγα, ο Τσέχος υπηρεσιακός πρωθυπουργός Γιαν Φίσερ, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί αύριο στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Σύμφωνα με τον κ. Φίσερ, το θέμα θα τεθεί πιθανότατα στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τέλη Οκτωβρίου, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα κινηθεί εκ νέου η διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης.
Ο πρόεδρος Βάτσλαβ Κλάους, ο οποίος μετά την προχθεσινή επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας από τον Πολωνό ομόλογό του Λεχ Κατσίνσκι παραμένει το τελευταίο εμπόδιο για να τεθεί αυτή σε εφαρμογή, είχε ανακοινώσει την περασμένη Παρασκευή πως θα υπογράψει την επικύρωση της Συνθήκης μόνον εφόσον απαλειφθεί και για την Τσεχία από τη Συνθήκη, όπως έχει ήδη συμβεί για τη Μεγάλη Βρετανία και την Πολωνία, η Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.
Θέτοντας την προϋπόθεση αυτή, ο Τσέχος πρόεδρος καθιστά σαφές ότι θέλει να προστατέψει τη χώρα του από απαιτήσεις επιστροφής περιουσιών από πρώην απελαθέντες από την τότε Τσεχοσλοβακία, και συγκεκριμένα από τα σχεδόν δύο εκατομμύρια Σουδητών Γερμανών των οποίων είχαν δημευτεί οι περιουσίες μετά την απέλασή τους στη βάση των αποκαλούμενων «Διαταγμάτων Μπένες».
Κατά την άποψη του Βάτσλαβ Κλάους, η κοινοτική Χάρτα δίνει τη δυνατότητα σε όλους αυτούς - οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί για συνεργασία με τις δυνάμεις κατοχής της ναζιστικής Γερμανίας στην Τσεχοσλοβακία στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου - να προσφύγουν σε διεθνή δικαστήρια απαιτώντας επιστροφές περιουσιών και αποζημιώσεις.
Στις σημερινές δηλώσεις του ο Τσέχος πρωθυπουργός Γιαν Φίσερ επανέλαβε πως, στη βάση νομικών αναλύσεων των θέσεων του προέδρου της χώρας, η κυβέρνησή του δεν συμμερίζεται τις επιφυλάξεις και τις αιτιάσεις του, ενώ εκφράζει τη λύπη της που ο κ. Κλάους δεν τις είχε παρουσιάσει νωρίτερα.
Ο κ. Φίσερ, θεωρεί πως, πριν από οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις της Πράγας με τις Βρυξέλλες για την εξαίρεση της Χάρτας για την Τσεχία στη Συνθήκη της Λισαβόνας, ο πρόεδρος Κλάους θα πρέπει να εγγυηθεί με κάθε σαφήνεια ότι δεν πρόκειται να θέσει κάποιες επιπλέον προϋποθέσεις.
Μέχρι πρόσφατα ο Βάτσλαβ Κλάους, ο οποίος αυτοαποκαλείται ο «μεγαλύτερος αντιφρονούντας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξαρτούσε την απόφασή του να υπογράψει τη Συνθήκη, που έχουν επικυρώσει εδώ και μήνες με μεγάλη πλειοψηφία και τα δύο σώματα της τσεχικής Εθνοσυνέλευσης, από το αποτέλεσμα του ιρλανδικού δημοψηφίσματος.
Μετά από τη θετική έκβαση του δημοψηφίσματος, ο Τσέχος πρόεδρος εμφανίζει ως νέο επιχείρημα για την καθυστέρηση της υπογραφής του, το γεγονός ότι ο ίδιος θα πρέπει να περιμένει πρώτα τη γνωμοδότηση του τσεχικού Συνταγματικού Δικαστηρίου σο οποίο προσέφυγαν πριν από δύο εβδομάδες, με νέα αγωγή κατά της Συνθήκης της Λισαβόνας, 17 γερουσιαστές.
Σε αυτό το νέο επιχείρημά του πρόσθεσε την περασμένη Παρασκευή και την απαίτησή του για την εξαίρεση για την χώρα του, της Χάρτας από τη Συνθήκη, προσπαθώντας να προκαλέσει και τις εθνικές ευαισθησίες του τσέχικου πληθυσμού, αν και κάτι τέτοιο ο ίδιος θα μπορούσε να έχει ήδη κάνει από την εποχή διαπραγμάτευσης της Συνθήκης της Λισαβόνας ή και να θέσει το θέμα στο πλαίσιο της διαδικασίας επικύρωσής της στη Βουλή και στη γερουσία, ενώ δεν το έχει συζητήσει στο παρελθόν ούτε με την κυβέρνηση.
Όμως και μόνον η νέα προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο και η αναμενόμενη καθυστέρηση της γνωμοδότησής του, εξυπηρετεί ιδιαίτερα στην άρνηση υπογραφής της επικύρωσης τον κ. Κλάους, ο οποίος φαίνεται να συντονίζει τώρα τη στάση του και με τον αρχηγό των Βρετανών συντηρητικών Ντέιβιντ Κέμερον.
Σε επιστολή του, τον περασμένο Αύγουστο, ο Κέμερον φέρεται να ανακοινώνει στον Τσέχο πρόεδρο πως, μετά την αναμενόμενη νίκη του κόμματός του στις βρετανικές βουλευτικές εκλογές, ο ίδιος θα δρομολογήσει τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη της Λισαβόνας, ενώ φέρεται ακόμη να υπόσχεται υποστήριξη από μέρους του στον κ. Κλάους, με μια εκστρατεία κατά της Συνθήκης.
Τη Συνθήκη έχουν επικυρώσει εδώ και μήνες, και μάλιστα με συνταγματική πλειοψηφία τριών πέμπτων, και τα δύο σώματα της τσεχικής Εθνοσυνέλευσης, Βουλή και Γερουσία, όμως ο πρόεδρος Κλάους αρνείται την υπογραφή της επικύρωσης, βρισκόμενος ουσιαστικά με τη στάση του αυτή αντιμέτωπος με την συνταγματική πλειοψηφία της νομοθετικής εξουσίας της χώρας του.
ΑΠΕ-ΜΠΕ