Οι δεξιοί επικριτές του αμερικανού σκηνοθέτη Μάικλ Μουρ τον στολίζουν κατά καιρούς με διάφορα επίθετα: σοσιαλιστής, υποκριτής, αντιπατριώτης. Με την τελευταία του αντικαπιταλιστική ταινία όμως, που άρχισε να προβάλλεται από την περασμένη εβδομάδα στους αμερικανικούς κινηματογράφους, ο Μουρ άνοιξε ένα νέο πεδίο αντιπαράθεσης με τους συντηρητικούς.
Ο Μουρ είναι Καθολικός. Και εκτός από τα πολιτικά επιχειρήματα για την ανισότητα, τη διαφθορά της Ουολ Στριτ και τις αποτυχίες του Τζορτζ Μπους, στην ταινία του με τίτλο «Καπιταλισμός: Μια Ερωτική Ιστορία» υποστηρίζει ότι ο καπιταλισμός βρίσκεται σε αντίθεση με τα διδάγματα του χριστιανισμού.
Διάφοροι καθολικοί ιερείς που μιλούν στην ταινία υποστηρίζουν ότι ο καπιταλισμός και η ελεύθερη αγορά, με την έμφαση που δίνουν στην απληστία και την προτίμηση που δείχνουν στο άτομο έναντι της κοινότητας, αντιτίθενται στις βασικές αρχές της Βίβλου. «Ο καπιταλισμός είναι κακός, ανήθικος και αντίθετος με τη διδασκαλία του Ιησού», λέει ο Ντικ Πρέστον.
Σε μια πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη στο κανάλι Fox News, ο Μουρ αιφνιδίασε τον δεξιό παρουσιαστή Σον Χάνιτι όταν δήλωσε ότι είναι πρώτα
χριστιανός, όχι σοσιαλιστής. Στη συνέχεια ρώτησε τον οικοδεσπότη πότε είχε πάει τελευταία φορά στην εκκλησία και ποιο ήταν το θέμα του κηρύγματος.
Εκείνος δεν μπόρεσε να απαντήσει και η σκηνή έγινε από τα πιο δημοφιλή θέματα στη φιλελεύθερη μπλογκόσφαιρα.
Πολλοί επισημαίνουν ότι η έκπληξη για τη θρησκευτική «στροφή» του Μουρ είναι παραπλανητική. «Οι καθολικοί είχαν ανέκαθεν στην Αμερική μια ισχυρή παράδοση σε εργατικά και συνδικαλιστικά θέματα», λέει ο καθηγητής Ντέιβιντ Ο'Μπράιεν από το Πανεπιστήμιο του Ντέιτον, στο Οχάιο. «Ελάχιστα πράγματα από τον καπιταλισμό βρίσκουν σύμφωνη την καθολική διδασκαλία».
Ο καρδινάλιος Τζέιμς Γκίμπονς ήταν ένας γνωστός υπερασπιστής των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων στις αρχές του 20ού αιώνα. Οι αδελφοί Ντάνιελ και Φίλιπ Μπέριγκαν ήταν ριζοσπάστες ιερείς που αγωνίστηκαν κατά του πολέμου του Βιετνάμ. Πολλά από τα ηγετικά στελέχη του κινήματος για τα δικαιώματα των μαύρων ήταν ιερείς, με πιο γνωστό τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.
Στην κατηγορία αυτή ανήκει και ο αιδεσιμότατος Πίτερ Ντόχερτι, που πάντρεψε την αδελφή του Μουρ, ζει στο Μίσιγκαν και έχει γνωρίσει από πρώτο χέρι την καταστροφή της τοπικής βιομηχανίας και την έκρηξη της ανεργίας. «Υπήρχαν πάντοτε πολλοί άνθρωποι που διαφωνούσαν με το να στηρίζεται μια κοινωνία στην απληστία», λέει στην «Οbserver». «Ο καπιταλισμός υμνεί ακριβώς αυτό».
Μεταξύ των Ευαγγελικών έχει αναπτυχθεί τελευταία ένα ισχυρό οικολογικό κίνημα. Πολλές εκκλησίες έχουν υιοθετήσει μια φιλελεύθερη στάση στο ζήτημα του γάμου των ομοφυλοφίλων. Στη διάρκεια της ορκωμοσίας του Ομπάμα, εκφώνησε ομιλία ο ανοιχτά ομοφυλόφιλος επίσκοπος Τζιν Ρόμπινσον. Ένα άλλος γνωστός Ευαγγελικός, ο συντηρητικός πάστορας Ρικ Ουόρεν, παίζει ηγετικό ρόλο στην ανάδειξη των προβλημάτων της φτώχειας, του περιβάλλοντος και των ανισοτήτων.
Οσοι γνωρίζουν καλά τον Μουρ ξέρουν ότι ο σκηνοθέτης θαύμαζε ανέκαθεν τη φιλελεύθερη παράδοση του πολιτικού ακτιβισμού στον καθολικισμό. Όταν ήταν παιδί ήθελε να γίνει παπάς, γιατί τον είχαν εντυπωσιάσει οι καλόγριες που δίδασκαν στο σχολείο του. Ο Ντόχερτι, που αγαπά πολύ τις ταινίες του Μουρ και μιλά στην τελευταία του ταινία, πιστεύει ότι ο βραβευμένος σκηνοθέτης μπορεί να πήρε λάθος δρόμο. Όπως λέει, «ο Μάικλ είναι ένας σπουδαίος ιεροκήρυκας».
Πηγή: The Observer, AΠΕ-ΜΠΕ