Μήνυμα για σεβασμό όλων των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών της ΕΕ έστειλε στην ¶γκυρα ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση Επίτροπος Όλι Ρεν απαντώντας σε ερώτηση ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ.
Μήνυμα για «σεβασμό όλων των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών» της ΕΕ έστειλε στην ¶γκυρα ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση Επίτροπος Όλι Ρεν απαντώντας σε ερώτηση ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα όμως ζήτησε το άνοιγμα του κεφαλαίου «ενέργεια» στις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις.
«Η Τουρκία θα πρέπει να απέχει από κάθε είδους απειλή, προστριβή ή ενέργεια που θα μπορούσε να επιδράσει αρνητικά στις σχέσεις καλής γειτονίας και στην ειρηνική διευθέτηση των διαφορών» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Ρεν, απαντώντας στην ερώτηση της κ. Μαριλένας Κοππά και της κ. ¶ννυς Ποδηματά.
Στην ερώτησή τους, οι δυο ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ- μέλη των Επιτροπών Εξωτερικών και Ενέργειας αντιστοίχως-καλούσαν την Επιτροπή να σχολιάσει «την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία παραβιάζει την αρχή της καλής γειτονίας, αμφισβητώντας κυριαρχικά δικαιώματα κρατών-μελών της Ε.Ε. που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο» και ζητούσαν να πληροφορηθούν αν και πώς θα επηρεαστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και ειδικότερα το άνοιγμα νέων κρίσιμων κεφαλαίων, όπως η ενέργεια.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Γραφείου των ευρωβουλευτών, αφορμή για την ερώτηση, ήταν η πρόσφατη απόπειρα της Τουρκίας να διεξαγάγει έρευνα για πετρέλαιο στην περιοχή του Καστελόριζου, εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καθώς και τα περιστατικά παρενόχλησης πλοίων που έκαναν έρευνες για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας.
Στην απάντησή του, ο κ. Ρεν υπογραμμίζει ακόμη ότι «η Ένωση έχει επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη σεβασμού όλων των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών της ΕΕ» και επισημαίνει ότι «η Επιτροπή επαναλαμβάνει τακτικά τα ζητήματα αυτά στις συζητήσεις της με την Τουρκία και θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις δεσμεύσεις της Τουρκίας για σχέσεις καλής γειτονίας, με βάση την αρχή της ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών».
Ωστόσο ο κ. Ρεν επισημαίνει παράλληλα ότι «η Τουρκία είναι επαρκώς προετοιμασμένη για να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις στο κεφάλαιο της ενέργειας», υπογραμμίζοντας ότι η γειτονική χώρα «μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ και στη διαφοροποίηση του εφοδιασμού των ενεργειακών πόρων».