Πολιτική
Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2009 16:56

Ενωση Εισαγγελέων: Προτάσεις για αναβάθμιση της Δικαιοσύνης

Μια σειρά μέτρων με στόχο την αναβάθμιση και την έγκαιρη απονομή της Δικαιοσύνης, καθώς και την ενίσχυση της ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών, προτείνει η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος.

Μια σειρά μέτρων με στόχο την αναβάθμιση και την έγκαιρη απονομή της Δικαιοσύνης, καθώς και την ενίσχυση της ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών, προτείνει η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, με σημερινή ανακοίνωση του Διοικητικού της Συμβουλίου.

Τα μέτρα που προτείνονται διαχωρίζονται σε άμεσα, δηλαδή σε αυτά που μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς οποιαδήποτε καθυστέρηση, και σε μακροπρόθεσμα στο πλαίσιο σταδιακής εφαρμογής συγκεκριμένου προγράμματος πενταετούς διαρκείας.

Εκτός των άλλων, τα μέτρα αποσκοπούν στην έκδοση πρωτοβάθμιων αποφάσεων εντός το πολύ δύο ετών και στην έκδοση αμετάκλητων αποφάσεων εντός τεσσάρων ετών το αργότερο.

Τα άμεσα μέτρα που προτείνονται για τη διαφάνεια της εσωτερικής ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών είναι:

1) Η καθιέρωση σταθερών και αντικειμενικών κριτηρίων για κάθε υπηρεσιακή μεταβολή (προαγωγή, μετάθεση, απόσπαση) δικαστών και εισαγγελέων και ειδική αιτιολογία όλων των σχετικών αποφάσεων του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου.

2) Η κατάργηση της διάταξης (άρθρο 24 παρ. 4 του Οργανισμού των Δικαστηρίων) περί ιεραρχικής εξάρτησης μεταξύ των εισαγγελικών λειτουργών.

3) Η επαναφορά του θεσμού του αυτοδιοίκητου των μεγάλων εισαγγελιών και δικαστηρίων της χώρας, με τις αναγκαίες βελτιώσεις για την αποφυγή δυσλειτουργικών φαινομένων του παρελθόντος.

4) Η πρόβλεψη συγκεκριμένης - αυστηρής - πειθαρχικής ποινής (οριστική απόλυση) για το πειθαρχικό αδίκημα της χειραγώγησης ή της απόπειρας χειραγώγησης της δικαιοδοτικής κρίσης δικαστικού λειτουργού από δικαστικό λειτουργό.

5) Η ανάθεση των μείζονος κοινωνικής ή πολιτικής σημασίας υποθέσεων στους εισαγγελείς και ανακριτές να γίνεται κατόπιν κληρώσεως.

Τα μακροπρόθεσμα δε μέτρα έχουν ως εξής:

1) Η αλλαγή του τρόπου επιλογής των προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με τις αναγκαίες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις. Η επιλογή να γίνεται από τη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία των 2/3.

2) Ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας με ριζοσπαστική απλούστευση των δικονομικών διαδικασιών απονομής της δικαιοσύνης και - σταδιακή - ευρεία αποποινικοποίηση των ήσσονος σημασίας ποινικών αδικημάτων.

3) Η πλήρης μηχανοργάνωση των εισαγγελιών και δικαστηρίων και αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία.

4) Ο κτιριακός εξωραϊσμός των δικαστικών καταστημάτων και ανέγερση νέων, σύγχρονων δικαστικών κτιρίων, όπου απαιτείται, με στόχο την αξιοπρεπή στέγαση όλων των δικαστηρίων και των εισαγγελιών της χώρας.

5) Η λειτουργία Δικαστικής Αστυνομίας στις μεγάλες εισαγγελίες της χώρας.

6) Η σταδιακή αύξηση των θέσεων των δικαστικών λειτουργών.

7) Η καθιέρωση του θεσμού της εθελουσίας εξόδου σε μόνιμη βάση, ανά πενταετία.

Τα μέτρα που προτείνονται για τη διαφάνεια και την εξυγίανση των λειτουργιών του κράτους είναι:

1) Η πλήρης διαφάνεια της περιουσιακής και εν γένει οικονομικής κατάστασης όλων των λειτουργών του κράτους. Κατάργηση κάθε είδους οικονομικού απορρήτου γι' αυτούς.

2) Η θεσμοθέτηση ανεξάρτητης ελεγκτικής αρχής με δυνατότητα ουσιαστικού ελέγχου της περιουσιακής κατάστασης των κρατικών λειτουργών και κυρίως του τρόπου απόκτησης ("πόθεν έσχες") όλων των περιουσιακών τους στοιχείων.

3) Η άμεση δέσμευση κάθε περιουσιακού στοιχείου που τελεί σε προφανή δυσαναλογία με τα εισοδήματα των κρατικών λειτουργών.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ