Την απογοήτευση της κυπριακής κυβέρνησης, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της δεν προτείνει τη λήψη μέτρων εναντίον της Τουρκίας το Δεκέμβριο, εξέφρασε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού.
Την απογοήτευση της κυπριακής κυβέρνησης, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της δεν προτείνει τη λήψη μέτρων εναντίον της Τουρκίας το Δεκέμβριο, εξέφρασε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού.
Ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι το τελικό κείμενο είναι σίγουρα βελτιωμένο με τα προσχέδια, τα οποία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο είδαν το φως της δημοσιότητας. «Βλέπουμε ότι καταγράφει με σαφή τρόπο τις υποχρεώσεις της Τουρκίας και το γεγονός ότι δεν έχει εκπληρώσει αυτές τις υποχρεώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Υποστήριξε, ωστόσο, ότι «θα μπορούσε να ακολουθηθεί και μια πιο σαφής γλώσσα, αλλά γεγονός είναι ότι παραμένουν εκεί καταγραμμένα τα γεγονότα».
Υπάρχουν και σημεία, με τα οποία «δεν είμαστε απόλυτα σύμφωνοι, παραδείγματος χάριν η αναφορά ότι η Τουρκία στηρίζει τις διαπραγματεύσεις θεωρούμε ότι είναι μια επιφανειακή προσέγγιση διότι δεν μελέτησαν σε βάθος τις θέσεις της τουρκικής πλευράς, η οποία μπορεί φραστικά να στηρίζει τη διαδικασία, ωστόσο ουσιαστικά στις τοποθετήσεις της δεν στηρίζει τον επιδιωκόμενο στόχο της ομοσπονδίας αλλά αναφέρεται σε λύση δύο κρατών και συνομοσπονδία δύο κρατών», επεσήμανε.
«Μας έχει απογοητεύσει το γεγονός ότι, με βάση ακριβώς τις διαπιστώσεις της Επιτροπής, θα ανέμενε κανείς ότι θα προέβαινε και σε εισηγήσεις για κάποια μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν το Δεκέμβριο. Θεωρούμε ότι αυτό θα ήταν ένα φυσικό επακόλουθο των θέσεων που περιγράφονται στην έκθεση της Επιτροπής», πρόσθεσε.
Σημείωσε ακόμη ότι «η έκθεση είναι ένα εργαλείο, είναι η παρουσίαση κάποιων γεγονότων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η απόφαση όμως για την αξιολόγηση και οι τελικές σχετικές αποφάσεις λαμβάνονται από τα κράτη-μέλη, λαμβάνονται στο Συμβούλιο και εκεί θα παρουσιάσουμε και τις δικές μας απόψεις. Πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να έχουμε μια κοινή τοποθέτηση, τουλάχιστον αυτή είναι η επιδίωξή μας, μια κοινή τοποθέτηση γι' αυτό το ζήτημα».
Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Κυπριανού απάντησε ότι «παρ' όλο που θεωρούμε ότι δεν είναι ορθή η καταγραφή της στήριξης της Τουρκίας προς τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, διότι ενώ φραστικά τη στηρίζει, με την τοποθέτησή της υπονομεύει το στόχο που είναι η ομοσπονδιακή λύση. Αντίθετα, αναφέρεται σε μια λύση δύο κρατών και μία συνομοσπονδία. Εκείνο, όμως, που είναι θετικό είναι ότι η έκθεση καλεί την Τουρκία αυτή τη φορά να στηρίξει έμπρακτα το αποτέλεσμα της διαδικασίας, όχι μόνο τη δημιουργία καλού κλίματος, και μάλιστα αυτό το αποτέλεσμα της διαδικασίας, δηλαδή η λύση, να συνάδει με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Θεωρούμε, συμπλήρωσε, ότι «η μετάβαση από την υποχρέωση της Τουρκίας για δημιουργία καλού κλίματος στη συμβολή για επίτευξη λύσης είναι ένα από τα θετικά στοιχεία αυτής της έκθεσης».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ