Πολιτική
Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2009 15:29

Πρόταση Ιερώνυμου για σύσταση Ταμείου Εκκλησιαστικής Πρόνοιας

Συνεργασία Εκκλησίας και Πολιτείας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, με στόχο τη σύσταση Ταμείου Εκκλησιαστικής Πρόνοιας, πρότεινε ο Αρχιεπίσκοπος.

Συνεργασία Εκκλησίας και Πολιτείας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, με στόχο τη σύσταση Ταμείου Εκκλησιαστικής Πρόνοιας, πρότεινε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά τη συνεδρίαση της Ιεραρχίας υπό την πρεδρία του.

«Μια σοβαρή συνερ­γασία Εκκλησίας και Πολιτείας στο θέμα της αξι­ο­ποί­η­σης της εκκλησιαστικής περιουσίας, με ειλικρίνεια, τιμιότητα, δια­φάνεια, συνέπεια και δεσμευτικές εγγυήσεις της Πολιτείας για την αξιοποίησή της, θα ήταν επωφελής και η ενδεδειγμένη μπροστά στη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα», τόνισε στην εισήγησή του στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Αρχιεπίσκοπος.

Όπως είπε, στόχος της συνεργασίας αυτής θα τεθεί εξ αρχής όχι η μονομερής ωφέλεια του Οικονομικού Οργανισμού της Εκκλησίας, ούτε η αύξηση των εσόδων των ταμείων του Κράτους, αλλά η σύσταση Ταμείου Εκκλησιαστικής Προνοίας. «Σκοπός, η δημιουργία ε­νός δικτύου προνοιακών έργων με σύγχρονες προδιαγραφές, που λείπουν εμφανέστατα από την κοινωνία μας προς δια­κο­νίαν των συνανθρώπων μας», συμπλήρωσε ο κ. Ιερώνυμος.

«Η περιουσία της Εκκλησίας μας στην πορεία του Γένους μας και ιδιαίτερα στις αμέτρητες εθνικές περιπέτειες, στάθηκε πέ­ρα απ’ όλα τα άλλα, και οικονομικός αιμοδότης του Έ­θνους. Ελάχιστη ανταπόδοσις και ένδειξις των αυθαιρέτων η συμ­βατικών απαλλοτριώσεων η συμπεφωνημένων αποφάσεων εί­ναι η μισθοδοσία του Κλήρου και η λειτουργία των Εκ­κλη­σια­στικών Σχολείων για την σπουδήν, εκπαίδευσιν των υπο­ψη­φίων και την επιμόρφωσιν των Κληρικών της Εκκλησίας μας», υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος και πρόσθεσε:

«Τα εγκληματικά λάθη του παρελθόντος, οι αστοχίες, η ασυ­νέπεια και η ιδιοτέλεια στην πορεία των δύο αιώνων που πέ­ρα­σαν δεν πρέπει να επαναληφθούν αλλά να γίνουν μάθημα».

«Τα έξοδα των λειτουργικών αναγκών του Διοικητικού και Ποι­μαν­τικού έργου της Εκκλησίας είναι τεράστια και είναι φυ­σι­κό να αυξάνουν μπροστά στις σύγχρονες απαιτήσεις. Η έν­τι­μη συνεργασία Εκκλησίας και Πολιτείας στο κεφάλαιο αυ­τό γεννά μία ελπίδα στην κοινωνία μας για καλύτερες μέρες σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ειδικά προβλήματα», κατέληξε στην εισήγησή του.

Ήδη η Ιερά Σύνοδος έχει προγραμματίσει την ανοι­κο­δό­μη­ση τριών Κέντρων φροντίδος ηλικιωμένων ατόμων, ένα Κέν­τρο φροντίδας πασχόντων από νεοπλαστικά νοσήματα (καρ­κίνος) μετά τις διάφορες επεμβάσεις, ένα Κέντρο φρον­τί­δας αυτιστικών παιδιών σχολικής ηλικίας, ένα Κέντρο κοι­νω­νι­κής επανένταξης νέων μετά την απεξάρτηση από πα­ραι­σθη­σιο­γό­νες ουσίες, Κατασκηνώσεις νέων και Ξενώνες.

Αμέσως μετά το πέρας της εισήγησης του Αρχιεπισκόπου, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων ανέ­πτυ­ξε το θέμα : «Η ση­με­ρι­νή κα­τά­στα­ση της εκ­κλη­σι­α­στι­κής πε­ρι­ου­σί­ας».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στο «τί εννοείται εκκλησιαστική πε­ριου­σία, στην ιστορία της κατά καιρούς αφαίμαξής της, με τη διά­λυ­ση Ιερών Μονών και την αναγκαστική απαλλοτρίωση, χω­ρίς τις περισσότερες φορές αντάλλαγμα και στη σύγχρονη κα­τά­σταση».

Όπως διευκρινίζεται, «η περιουσία αυτή ανήκει στα Ν.Π.Δ.Δ. και η διοί­κηση και διαχείρισή της γίνεται από τα κανονικά και νόμιμα ελεγ­κτικά όργανα. Υπόκειται δηλαδή σε οικονομικό και δια­χει­ρι­στικό έλεγχο».

Όπως επισημαίνεται, η εκκλησιαστική πε­ριου­σία θεωρείται ως με­γά­λη αλλά ανέρχεται στο 4% της αρχικής της καταστάσης και είναι αναξιοποίητη λόγω δια­φό­ρων δυσκολιών.