Συνεργασία Εκκλησίας και Πολιτείας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, με στόχο τη σύσταση Ταμείου Εκκλησιαστικής Πρόνοιας, πρότεινε ο Αρχιεπίσκοπος.
Συνεργασία Εκκλησίας και Πολιτείας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, με στόχο τη σύσταση Ταμείου Εκκλησιαστικής Πρόνοιας, πρότεινε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά τη συνεδρίαση της Ιεραρχίας υπό την πρεδρία του.
«Μια σοβαρή συνεργασία Εκκλησίας και Πολιτείας στο θέμα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, με ειλικρίνεια, τιμιότητα, διαφάνεια, συνέπεια και δεσμευτικές εγγυήσεις της Πολιτείας για την αξιοποίησή της, θα ήταν επωφελής και η ενδεδειγμένη μπροστά στη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα», τόνισε στην εισήγησή του στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Αρχιεπίσκοπος.
Όπως είπε, στόχος της συνεργασίας αυτής θα τεθεί εξ αρχής όχι η μονομερής ωφέλεια του Οικονομικού Οργανισμού της Εκκλησίας, ούτε η αύξηση των εσόδων των ταμείων του Κράτους, αλλά η σύσταση Ταμείου Εκκλησιαστικής Προνοίας. «Σκοπός, η δημιουργία ενός δικτύου προνοιακών έργων με σύγχρονες προδιαγραφές, που λείπουν εμφανέστατα από την κοινωνία μας προς διακονίαν των συνανθρώπων μας», συμπλήρωσε ο κ. Ιερώνυμος.
«Η περιουσία της Εκκλησίας μας στην πορεία του Γένους μας και ιδιαίτερα στις αμέτρητες εθνικές περιπέτειες, στάθηκε πέρα απ’ όλα τα άλλα, και οικονομικός αιμοδότης του Έθνους. Ελάχιστη ανταπόδοσις και ένδειξις των αυθαιρέτων η συμβατικών απαλλοτριώσεων η συμπεφωνημένων αποφάσεων είναι η μισθοδοσία του Κλήρου και η λειτουργία των Εκκλησιαστικών Σχολείων για την σπουδήν, εκπαίδευσιν των υποψηφίων και την επιμόρφωσιν των Κληρικών της Εκκλησίας μας», υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος και πρόσθεσε:
«Τα εγκληματικά λάθη του παρελθόντος, οι αστοχίες, η ασυνέπεια και η ιδιοτέλεια στην πορεία των δύο αιώνων που πέρασαν δεν πρέπει να επαναληφθούν αλλά να γίνουν μάθημα».
«Τα έξοδα των λειτουργικών αναγκών του Διοικητικού και Ποιμαντικού έργου της Εκκλησίας είναι τεράστια και είναι φυσικό να αυξάνουν μπροστά στις σύγχρονες απαιτήσεις. Η έντιμη συνεργασία Εκκλησίας και Πολιτείας στο κεφάλαιο αυτό γεννά μία ελπίδα στην κοινωνία μας για καλύτερες μέρες σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ειδικά προβλήματα», κατέληξε στην εισήγησή του.
Ήδη η Ιερά Σύνοδος έχει προγραμματίσει την ανοικοδόμηση τριών Κέντρων φροντίδος ηλικιωμένων ατόμων, ένα Κέντρο φροντίδας πασχόντων από νεοπλαστικά νοσήματα (καρκίνος) μετά τις διάφορες επεμβάσεις, ένα Κέντρο φροντίδας αυτιστικών παιδιών σχολικής ηλικίας, ένα Κέντρο κοινωνικής επανένταξης νέων μετά την απεξάρτηση από παραισθησιογόνες ουσίες, Κατασκηνώσεις νέων και Ξενώνες.
Αμέσως μετά το πέρας της εισήγησης του Αρχιεπισκόπου, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων ανέπτυξε το θέμα : «Η σημερινή κατάσταση της εκκλησιαστικής περιουσίας».
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στο «τί εννοείται εκκλησιαστική περιουσία, στην ιστορία της κατά καιρούς αφαίμαξής της, με τη διάλυση Ιερών Μονών και την αναγκαστική απαλλοτρίωση, χωρίς τις περισσότερες φορές αντάλλαγμα και στη σύγχρονη κατάσταση».
Όπως διευκρινίζεται, «η περιουσία αυτή ανήκει στα Ν.Π.Δ.Δ. και η διοίκηση και διαχείρισή της γίνεται από τα κανονικά και νόμιμα ελεγκτικά όργανα. Υπόκειται δηλαδή σε οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο».
Όπως επισημαίνεται, η εκκλησιαστική περιουσία θεωρείται ως μεγάλη αλλά ανέρχεται στο 4% της αρχικής της καταστάσης και είναι αναξιοποίητη λόγω διαφόρων δυσκολιών.