Πολιτική
Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2009 17:11

Υπηρεσιακή αναδιάταξη κατά της λαθρομετανάστευσης

Επιχειρησιακή αναδιάταξη όλων των δυνάμεων προκειμένου να υπάρξει μηδενική ανοχή στην παράνομη είσοδο στη χώρα, προανήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Επιχειρησιακή αναδιάταξη όλων των δυνάμεων προκειμένου να υπάρξει μηδενική ανοχή στην παράνομη είσοδο στη χώρα, προανήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης.

«Δεν θα ανεχθούμε άλλο το φαινόμενο αυτό, της αθρόας και μαζικής εισόδου», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεν αντέχει άλλο η χώρα να είναι ξέφραγο αμπέλι».

Δράσεις προς εφαρμογή

Στο πλαίσιο της πάταξης της λαθρομετανάστευσης ο κ. Χρυσοχοϊδης ανακοίνωσε τις ακόλουθες δράσεις:

- Αναδιάταξη της επιχειρησιακής δράσης στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα, με στόχο να μεγιστοποιηθεί η επιτήρηση, ο έλεγχος για την πρόληψη και αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης.

- Το Λιμενικό Σώμα θα μετατραπεί σε μια επιχειρησιακή δύναμη με υψηλές επιχειρησιακές δυνατότητες ακτοφυλακής

- Από εδώ και στο εξής όλοι οι παράνομα εισερχόμενοι στη χώρα θα καταγράφονται, θα δακτυλοσκοπούνται και θα ταυτοποιούνται.

- Δημιουργείται εθνικό πλαίσιο κινήτρων για τον εθελούσιο επαναπατρισμό αυτών του διαβιώνουν παράνομα στη χώρα.

- Διπλωματικές πρωτοβουλίες, έτσι ώστε το εθνικό πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης να αναδειχθεί σε ένα κεντρικό ευρωπαϊκό ζήτημα.

- Μηδενική ανοχή στους διακινητές ανθρώπων. Κανείς από τους διακινητές δεν θα κρατείται σε χώρους υποδοχής λαθρομεταναστών. Θα συλλαμβάνεται και θα ακολουθείται η νόμιμη διαδικασία απαγγελίας κατηγοριών σε βαθμό κακουργήματος.

Τέλος, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι θα γίνει μεγάλη προσπάθεια ενσωμάτωσης στην κοινωνία των μεταναστών που ζουν μόνιμα στην Ελλάδα. Για το λόγο αυτό, όπως ανακοίνωσε, οι μετανάστες δεύτερης γενιάς, παιδιά που έχουν μεγαλώσει και ενηλικιωθεί στην Ελλάδα, υπό το καθεστώς του προστατευόμενου μέλους δεν θα απελαύνονται για τυπικούς λόγους μέχρι τα θέματα τους να τακτοποιηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες.