Κόσμος
Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2009 21:05

Αυστρία: Η Αγκυρα να ανοίξει λιμάνια-αεροδρόμια στην Κύπρο

Την ανάγκη να πέσει και το «τελευταίο διαχωριστικό τείχος στην Ευρώπη» και η ¶γκυρα να ανοίξει τα λιμάνια και αεροδρόμια της για την Κύπρο, τόνισε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών μετά από συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του.

Την ανάγκη να πέσει και το «τελευταίο διαχωριστικό τείχος στην Ευρώπη» και η ¶γκυρα να ανοίξει τα λιμάνια και αεροδρόμια της για την Κύπρο, τόνισε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Σπίντελεγκερ, μετά τις αποψινές συνομιλίες του στη Βιέννη με τον Κύπριο ομόλογό του Μάρκο Κυπριανού.

Ο κ. Κυπριανού βρέθηκε στην αυστριακή πρωτεύουσα στο πλαίσιο του κύκλου επαφών του με επίκεντρο τη διαδικασία του Δεκεμβρίου και την αξιολόγηση της Τουρκίας.

Αναφερόμενος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, σε σχέση και με την χθεσινή δημοσίευση της Έκθεσης Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Σπίντελεγκερ ζήτησε «να υπάρξει επιτέλους κινητικότητα από τουρκικής πλευράς στην εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της ¶γκυρας».

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως μία επιτυχής συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων εξαρτάται τελικά από την θέληση για μεταρρυθμίσεις και από την συμβιβαστική διάθεση της ¶γκυρας, που θα πρέπει να εντείνει το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων. «Δεν μπορεί η ίδια να παραμένει αμετακίνητη και συγχρόνως να περιμένει ότι θα προχωρούν οι διαπραγματεύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συγχρόνως ο κ. Σπίντελεγκερ υπογράμμισε την σαφή και απαρέγκλιτη θέση της Αυστρίας σε σχέση με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, λέγοντας «θέλουμε μια ανοικτή και προσανατολισμένη στην Ευρώπη Τουρκία και υποστηρίζουμε διαπραγματεύσεις με ανοικτό αποτέλεσμα, αλλά χωρίς μία αυτόματη ένταξη».

Σε σχέση με την ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο και τις προσπάθειες για μια επανένωση, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών παρατήρησε πως «μόνον οι, βασιζόμενες σε αμοιβαίο σεβασμό και διάθεση συμβιβασμού, απευθείας συνομιλίες ανάμεσα στις δύο Κοινότητες στην Κύπρο, μπορούν να εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμα την ειρηνική συνύπαρξη στη διαιρεμένη νήσο».