Πολιτική
Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2009 10:04

Βουλή: Αυλαία τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία

Με την ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα στη Βουλή η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Τι είπαν στις ομιλίες τους οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Οι δηλώσεις των υπουργών.

Με την ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα στη Βουλή η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Κ. Καραμανλής: Θα στηρίξουμε δύσκολες αποφάσεις

«Η ΝΔ θα στηρίξει τη νέα κυβέρνηση στη λήψη ακόμη και αντιδημοφιλών μέτρων, αν είναι προς την σωστή κατεύθυνση και αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των εθνικών και κοινωνικών προβλημάτων», τόνισε κατά την ομιλία του ο πρόεδος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής.

«Σε κάθε, πάντως, περίπτωση δεν θα ασκήσει μηδενιστική αντιπολίτευση, αν και η ίδια την αντιμετώπισε ως κυβέρνηση», συμπλήρωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απαντώντας στις προγραμματικές δηλώσεις, που ανέγνωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ δεν παίζει με τους θεσμούς ότι θα ψηφίσει εκ νέου την ανανέωση της θητείας του Κάρολου Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο κ. Καραμανλής ευχήθηκε στη νέα κυβέρνηση να επιτύχει στο έργο της με δεδομένο ότι οι σύγχρονες προκλήσεις είναι πολλές και μεγάλες. «Βασική προϋπόθεση για τους κοινούς στόχους είναι η ενότητα και η ομοψυχία των Ελλήνων με πρόταξη του εθνικού συμφέροντος», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε αρχικά στις οικονομικές προκλήσεις, σημειώνοντας ότι ο ίδιος τις περιέγραψε προεκλογικά λέγοντας αλήθειες και έγινε δυσάρεστος χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος, γιατί πάνω από όλα έθεσε το εθνικό συμφέρον. «Η ΝΔ θα τηρήσει υπεύθυνη θέση στα οικονομικά και δεν θα αντιταχθεί σε δυσάρεστα, αν είναι σε σωστή κατεύθυνση», τόνισε.

Επιπρόσθετα, ο κ. Καραμανλής επεσήμανε την ανάγκη να λειτουργήσουν τα δύο μεγάλα κόμματα εποικοδομητικά και όχι μηδενιστικά, βάζοντας φρένο στον κομματικό ανταγωνισμό που οδηγεί σε λανθασμένες τακτικές και αποφάσεις: «Ο φαύλος κύκλος της ανακύκλωσης διαφωνιών σε όλα πρέπει να σπάσει και χρειάζεται να δείξουμε την ευθύνη αυτή. Μόνον έτσι θα γυρίσει σελίδα το κομματικό σύστημα και ο τόπος».

Σε ό,τι αφορά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ο κ. Καραμανλής είπε ότι «περιείχαν γενικά αποδεκτές αρχές», λέγοντας πως δεν είναι πρόθεσή του να ασκήσει κριτική, αλλά να αναφερθεί σε αναγκαιότητες για να πάει μπροστά η πατρίδα.

«Μια νέα κυβέρνηση, πάντως, δεν ξεκινά καλά καταφεύγοντας σε μικροψυχίες, ισοπέδωση και απαξίωση», παρατήρησε και υποστήριξε ότι τα όποια θετικά αποτελέσματα της δική του κυβερνήσεως ανακόπηκαν από την κρίση, που επιδείνωσε τις αδυναμίες. «Επιβάλλεται, όμως, συνέχιση δύσκολων αποφάσεων με τόλμη και διορατικότητα», τόνισε.

«Το τι έγινε στο παρελθόν έχει μικρή σημασία... Το θέμα είναι τι θα γίνει τώρα και επιβάλλεται να αξιοποιηθούν τα όποια θετικά έγιναν επί ημερών μας. Χάθηκαν ευκαιρίες και από τη νοοτροπία του "όχι σε όλα". Δυστυχώς, η έκκλησή μου να συνεννοηθούμε, απορρίφθηκε», παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Ο κ.Καραμανλής αναφέρθηκε και στην «αμφίσημη» -όπως τη χαρακτήρισε- πολιτική της κυβέρνησης για τους μεγάλους οργανισμούς, όπως την Ολυμπιακή, τον ΟΣΕ, τα διευρωπαϊκά δίκτυα και τα λιμάνια κρίνοντας ότι «πλήττεται η επενδυτική ελκυστικότητα της χώρας», επισημαίνοντας πως «δεν είναι δυνατόν να υποκύπτει η κυβέρνηση σε συντεχνιακές μειοψηφίες, που περιφρονούν το εθνικό συμφέρον».

Επανέλαβε τις πάγιες θέσεις για την επίλυση της ονομασίας της ΠΓΔΜ κάνοντας λόγο για «τακτική που κατέστη συμμαχική και συνιστά όπλο, που δίδεται («την εμπιστευόμαστε») στη νέα κυβέρνηση». Αναφέρθηκε, επίσης, και στις κοινές θέσεις για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κρίνοντας ότι είναι αναγκαία η σύμπραξη τόσο στα εθνικά, όσο και στα ζητήματα, που αφορούν την οικονομική κρίση, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταψηφίσει τις προγραμματικές δηλώσεις.

«Η ΝΔ θα ασκήσει υπεύθυνη και εποικοδομητική αντιπολίτευση και θα στηρίξει και αντιδημοφιλείς αποφάσεις. Πρόθεσή μου είναι να βοηθήσουμε τη χώρα να γυρίσει σελίδα και στον κομματικό ανταγωνισμό και να υπηρετήσουμε τα συμφέροντα όλων των Ελλήνων πολιτών», κατέληξε στην ομιλία του ο Κώστας Καραμανλής.

Aλέκα Παπαρήγα: «Αναιμικές απαιτήσεις και ελπίδες»

Την ριζική αντίθεση του Κομμουνιστικού Κόμματος σε όλη τη προγραμματική κατεύθυνση της νέας κυβέρνησης, εξέφρασε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη σχετική συζήτηση στη Βουλή.

H κ. Παπαρήγας έκανε λόγο για αναιμικές ελπίδες και απαιτήσεις, που καλλιέργησε προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ και εμφανίζει τώρα στις προγραμματικές του δηλώσεις.

«Απέναντι σε αναιμικές απαιτήσεις και ελπίδες μπορεί να χειριστεί καλά και το εμπόριο του φόβου και της ελπίδας», είπε, επιρρίπτοντας ταυτόχρονα ευθύνες και στη ΝΔ, επειδή «ενίσχυσε προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ με το να το κατηγορεί για παροχολογία».

Η γγ του ΚΚΕ προέβλεψε ότι το ΠΑΣΟΚ θα ακολουθήσει την ίδια συντηρητική πολιτική με τη ΝΔ, γιατί «δεν προέρχεται από παρθενόγεννηση, αλλά έχει δώσει δείγματα γραφής, τόσο όταν ήταν κυβέρνηση, όσο και όταν ήταν αξιωματική αντιπολίτευση».

«Δεν είπατε ότι καταργείτε κανένα αντιλαϊκό νόμο της ΝΔ. Μιλάτε μόνο για αλλαγή και αναμόρφωση. Υπάρχει νέα σελίδα, όχι όμως σε αλλαγή πολιτικής. Κύρια κατεύθυνση είναι να ασκηθεί πίεση στο λαό. Εμείς θα συμβάλουμε να μην εφαρμοστούν οι πολιτικές αυτές», υπογράμμισε η γ.γ. του ΚΚΕ απευθυνόμενη στα μέλη της κυβέρνησης.

Ακολούθως, η κ. Παπαρήγα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν είπε τίποτα για το πρόγραμμα Αλμούνια, «που οδηγεί στο τελικό γκρέμισμα των κατακτήσεων των εργαζομένων, αλλά και στην ανασφάλεια, ούτε αν θα συνεχίσει την ίδια οικονομική καπιταλιστική πολιτική, που όξυνε τη κρίση».

Κατηγόρησε ακόμα την κυβέρνηση ότι δεν ανέφερε τίποτα για το θέμα της COSCO και εκτίμησε ότι «θα "μακιγιάρει" τη συμφωνία, που θα υπογράψει με τους Κινέζους». «Εσείς, ως κόμμα, αποδείξατε ότι μπορείτε να κάνετε περισσότερους ελιγμούς. Εμείς είμαστε αντίθετοι με την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, που εσείς ξεκινήσατε, μετατρέποντάς τα σε ΑΕ και η ΝΔ ασθμαίνουσα έκλεισε τη συμφωνία», τόνισε η κ. Παπαρήγα, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι «με τη νέα συμφωνία κανείς δεν εγγυάται ότι δεν αποκλείεται, πέραν των φοροαπαλλαγών που θα έχουν οι Κινέζοι, να μπορούν να παράγουν και κινεζικά προϊόντα».

Αμφιβολίες εξέφρασε η κα Παπαρήγα και για όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για την Παιδεία και για τον Πολιτισμό, ενώ κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να μιλήσει πιο συγκεκριμένα για την εξωτερική πολιτική απέναντι στη Τουρκία και για τη λύση του Κυπριακού.

«Διαφωνούμε με όλο το παραγωγικό μοντέλο, που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, όχι μόνο γιατί είναι καπιταλιστικό, αλλά γιατί οδηγεί σε ένα μοντέλο με μια χώρα ακόμα πιο εξαρτημένη και ευάλωτη στις κρίσεις», σημείωσε η κα Παπαρήγα, καταθέτοντας τις προτάσεις του κόμματός της για την αντιμετώπιση άμεσων ζητημάτων.

«Εμείς θα σας παλέψουμε, όπως κάναμε και με τη ΝΔ, που ακολούθησε μια συντηρητική πολιτική. Σημασία, όμως, δεν έχει να σας παλεψουμε εμείς από τη Βουλή, αλλά να βρείτε το μάστορα σας από το λαό», ανέφερε χαρακτηριστικά κλείνοντας την ομιλία της η γγ του ΚΚΕ.

Γ. Καρατζαφέρης: «Αβάντα Καραμανλή στον Γ. Παπανδρέου

Διμέτωπη επίθεση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, τόσο στον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή του προς τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, όσο και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κ. Καραμανλή, καταλογίζοντάς του «αβάντα» στην κυβέρνηση και τον πρόεδρό της.

Ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι, παρότι το κόμμα του δεν είναι η αξιωματική αντιπολίτευση, θα προσπαθήσει να διαδραματίσει αυτό τον ρόλο «για το καλό της πατρίδας». Παρομοίασε δε, τον Γιώργο Παπανδρέου με «ασχημόπαπο, που έγινε κύκνος» και τον Κ. Καραμανλή με «τη νεράϊδα, που τον μεταμόρφωσε».

Όπως είπε, ο ίδιος «δεν θα είναι τόσο γλυκός, όσο ο κ. Καραμανλής» και θα ασκήσει σκληρή κριτική, όχι γιατί το απαιτεί ο θεσμικός του ρόλος, αλλά γιατί το απαιτεί η κατάσταση, διότι - όπως υποστήριξε - αν ο κ. Παπανδρέου πιστεύει ότι με μια «χολυγουντιανής εμφάνισης κυβέρνηση», θα εντυπωσιάσει, ο ίδιος πιστεύει ότι «πηγαίνουμε σε θρίλερ».

Ο κ. Καρατζαφέρης εξέφρασε την διαφωνία του με την επιλογή του πρωθυπουργού να «φέρει τον Ισπανό αρχιτέκτονα, λες κι η ανάπλαση του Φαληρικού Δέλτα είναι η προτεραιότητα και λες και δεν υπήρχαν Έλληνες». Επίσης, διαφώνησε με την κατάργηση του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, του υπουργείου Αιγαίου, του υπουργείου Ναυτιλίας και Τουρισμού, αλλά και με την απάλειψη του όρου «εθνικό» στα υπουργεία Παιδείας και Οικονομίας.

Επιπλέον, καταλόγισε στον κ. Παπανδρέου ότι αφιέρωσε πολύ λίγο χρόνο για τα εθνικά θέματα στην ωριαία ομιλία του. Για την πολιτική ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, ανέφερε ότι παρά τις προκλητικές της ενέργειες «εμείς την πήραμε στην πλάτη, όταν η Μέρκελ και ο Σαρκοζί μιλούν για ειδική σχέση». Ανέφερε δε, ότι «σπεύσαμε να προσυπογράψουμε την προενταξιακή συμφωνία της Αλβανίας, όταν η Ακαδημία της χώρας λέει ότι μέρος της Ηπείρου είναι αλβανικά εδάφη».

«Ποια κόκκινη γραμμή;», παρατήρησε για το Σκοπιανό, «όταν εκχωρείται επί Καραμανλή και Παπανδρέου το όνομα που κρατήσαμε 2,5 χιλιάδες χρόνια οι Έλληνες».

Για τις διακρατικές συμφωνίες, ο κ. Καρατζαφέρης ζήτησε να μη φύγουν οι Κινέζοι από την Ελλάδα και έκανε λόγο για «κέρδη των Αμερικανών στην περίπτωση επαναδιαπράγματευσης του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη».

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ αμφισβήτησε τη δυνατότητα να βρεθούν τα χρήματα, ώστε να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις για παροχές και διατύπωσε ότι «η καταφυγή στον δανεισμό ισοδυναμεί με βρόχγο». Επανέλαβε την πρότασή του για αξιοποίηση των «κρυμμένων ελληνικών κεφαλαίων» και για κατάργηση του «πόθεν έσχες» και ζήτησε να παταχθεί η γραφειοκρατία.

Ο Γ. Καρατζαφέρης συμφώνησε με τις συχνές αναφορές του κ. Παπανδρέου στην εμπέδωση της διαφάνειας και την πράσινη ανάπτυξη, αλλά του συνέστησε να προσέχει «τα πράσινα τρωκτικά, που ετοιμάζονται να αναλάβουν ρόλους».

«Προσέξτε, θα είμαστε εδώ. Δεν δίνουμε περίοδο χάριτος. Ο τόπος χρειάζεται αξιωματική αντιπολίτευση. Θα προσπαθήσουμε, πάροτι δεν τον έχουμε, να παίξουμε τον ρόλο αυτό», κατέληξε ο Γ. Καρατζαφέρης.

Αλ. Τσίπρας: «Προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ βγάζει φλας αριστερά και μετεκλογικά στρίβει δεξιά»

«Ηδη από την επομένη μέρα των εκλογών το ΠΑΣΟΚ έστειλε το μήνυμα στο κόσμο να κατεβάσει τον πήχη των προσδοκιών, που το ίδιο είχε δημιουργήσει», τονισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας την «παρθενική» του εμφάνιση στη Βουλή με την ομιλία του επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

«Η ΝΔ είχε μιλήσει για απογραφή, εσείς μιλάτε για καταγραφή. Οι πολίτες οι εργαζόμενοι, οι νέοι άνθρωποι, όλοι αυτοί που πιέζονται ασφυκτικά από τις σημερινές οικονομικές συνθήκες σάς ψήφισαν για να αλλάξετε πολιτική. Όχι για να συνεχίσετε την ίδια πολιτική με τη προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας και ανέφερε ως πρώτο «κρούσμα υπαναχώρησης» του ΠΑΣΟΚ, τις διαπραγματεύσεις για τη πώληση του λιμανιού του Πειραιά στην κινέζικη εταιρία COSCO.

«Είχατε πει ότι, ως κυβέρνηση, θα επαναδιαπραγματευτείτε τη σύμβαση παραχώρησης, την οποία πολύ ορθά είχατε καταγγείλει σε υψηλούς τόνους και για το τίμημα και για τους όρους εκμετάλλευσης και για το εργασιακό καθεστώς στο λιμάνι. Και, ως κυβέρνηση, κάνατε στροφή 180 μοιρών», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε την κυβέρνηση «να ξεκαθαρίσει τη θέση της».

Όπως είπε, «πρέπει το ΠΑΣΟΚ να αποδείξει ότι δεν ακολουθεί την πεπατημένη, προεκλογικά να βγάζει φλας αριστερά και μετεκλογικά να στρίβει δεξιά».

Σχολιάζοντας τις οικονομικές κατευθύνσεις της νέας κυβέρνησης, ανέφερε ότι δεν «ικανοποιούν ούτε στο ελάχιστο», ενώ έκανε λόγο για «αοριστίες και μισόλογα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε, μεταξύ άλλων, τη κυβέρνηση να δώσει σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις, τόσο για το «αν θα προστατεύσει τις θέσεις εργασίας», όσο και «αν θα αφήσει τις τράπεζες να κερδοσκοπούν ασύστολα».

Κατηγόρησε δε, τον πρωθυπουργό ότι ήταν ελάχιστα σαφής για το ασφαλιστικό, ενώ χαρακτήρισε αμφίσημη την τοποθέτηση του για το περιβάλλον και την πράσινη ανάπτυξη.

Πάντως, χαιρέτησε τη δημιουργία υπουργείου Περιβάλλοντος, χαρακτηρίζοντας την ως «ώριμο αίτημα που έγινε πράξη».

Έμφαση έδωσε ο κ. Τσιπρας και στα θέματα της δημόσιας Τάξης, επικρίνοντας την κυβέρνηση για τα μέτρα, που έλαβε, στη περιοχή των Εξαρχείων. «Σπεύσατε να την μετατρέψετε λωρίδα της Γάζας και Δυτική όχθη. Με εκατοντάδες πάνοπλους αστυνομικούς να επιχειρούν εξευτελιστικούς ελέγχους σε 17χρονες κοπέλες, που πηγαίνουν στο φροντιστήριο τους», παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσε τις αμφιβολίες του σχετικά με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, υποστηρίζοντας ότι «δεν θα καταφέρει να χτυπήσει το πολιτικό χρήμα γιατί το «μαύρο χρήμα δεν πάει σε υποψήφιους βουλευτές», ενώ επανέλαβε την θέση του κόμματος του για καθιέρωση της απλής αναλογικής.

Οι ομιλίες των υπουργών

Δ. Ρέππας: «Σε βαθιά κρίση ο τομέας των δημόσιων έργων

«Ο τομέας των δημοσίων έργων διέρχεται βαθιά και εντεινόμενη κρίση, που οφείλεται στις επιλογές της απελθούσας κυβέρνησης και ιδίως, στη δραματική μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και στις μεγάλες καθυστερήσεις στην απορρόφηση των κοινοτικών πόρων», ανέφερε στην ομιλία του, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας.

Ο υπουργός, εξάλλου, κατηγόρησε τη ΝΔ για την «εκποίηση του ΟΤΕ έναντι ευτελιστικού τιμήματος» και για το «υπέρογκο έλλειμμα του ΟΣΕ, που αγγίζει τα 9 δισ ευρώ» και υπογράμμισε πως κύριο μέλημα της νέας κυβέρνησης, είναι η διάσωση του οργανισμού και η διασφάλιση του δημόσιου και κοινωνικού του χαρακτήρα.

Όπως υποστήριξε ο κ. Ρέππας, ο νόμος της ΝΔ για τα δημόσια έργα «δρομολόγησε προβληματικές και αδιέξοδες εξελίξεις στην κατασκευή των έργων, εκθρέφοντας τις μεγάλες εκπτώσεις και δημιουργώντας μεγαλύτερες προϋποθέσεις ενίσχυσης των ισχυρών εις βάρος των ασθενέστερων στον κλάδο των κατασκευών».

Στην πράξη, σημείωσε, παρατηρήθηκαν δημοπρατήσεις ολοκλήρωσης έργων στα όρια της νομιμότητας, απευθείας αναθέσεις, πολλές μικρές συμπληρωματικές συμβάσεις, υπερβάσεις προϋπολογισμών και υπογράμμισε πως «το παράδειγμα της Εγνατίας Οδού με τις τελευταίες 73 συμβάσεις των 5 εκατ.¤, αποτελεί την καλύτερη τεκμηρίωση και εξοργίζει τον πολίτη».

«Με το σύστημα που θα προταθεί, θα παρέχεται από τον ανάδοχο, εγγύηση κλειστού τιμήματος χωρίς υπερβάσεις και δέσμευση χρόνου χωρίς αποκλίσεις για το φυσικό αντικείμενο, που δημοπρατείται κάθε φορά», είπε.

Αναμόρφωση, πρόσθεσε ο κ. Ρέππας, χρειάζεται και ο νόμος περί μελετών, αλλά και το σύστημα των συμβάσεων παραχώρησης, το οποίο ως στιγμής καλεί τους πολίτες «να πληρώνουν διόδια για έργα, που δεν έχουν ακόμα εκτελεστεί» και γεννά αιτήματα πρόσθετης χρηματοδότησης από το ελληνικό δημόσιο.

Στο ίδιο πλαίσιο, όπως έκανε γνωστό, θα υπάρξει μείωση του ποσοστού των εισπράξεων διοδίων, που παρακρατούνται για το Δημόσιο, ώστε να μειωθεί η τιμή τους σε εύλογο ύψος και οι σημαντικές διοικητικές πράξεις, που θα καθορίζουν την εξέλιξη των έργων, θα υποβάλλονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας για προδικαστικό έλεγχο.

¶λλες προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση του βασικού οριζόντιου άξονα της Εγνατίας Οδού, η προετοιμασία για την απελευθέρωση της Ταχυδρομικής Αγοράς το 2013, η περαιτέρω ανάπτυξη του Μετρό στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη κ.ά.

Π. Γερουλάνος: Aνοιγμα των ολυμπιακών εγκαταστάσεων στους πολίτες

«Η ένωση του πολιτισμού, του αθλητισμού και του τουρισμού έρχεται να υπηρετήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την ανάδειξη της ταυτότητάς μας και της μοναδικότητας της ιστορικής μας κληρονομιάς», τόνισε μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο υπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος.

Σημείωσε πως «οι στιγμές περηφάνιας της ταυτότητάς μας παραμένουν απλώς στιγμές, δεν υπάρχει στόχος, διάθεση και σχεδιασμός, γιατί η συντηρητική νοοτροπία θέλει την εικόνα να επιβάλλεται στην ουσία».

Ως πρώτο βασικό στόχο, ο νέος υπουργός έθεσε τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής σε κάθε γωνιά της χώρας με την ανάδειξη όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, με την ανάδειξη και αξιοποίηση των μουσείων ως των μνημείων, και από τους παραδοσιακούς οικισμούς ως τα έθιμα, ανάδειξη και αξιοποίηση της σύγχρονης κουλτούρας και του φυσικού πλούτου.

Στους στόχους του νέου υπουργείου έθεσε, μεταξύ άλλων, τη συνέχιση και ολοκλήρωση του οράματος της Μελίνας Μερκούρη για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, την ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων και σε άλλες πόλεις, την επαναφορά του θεσμού της απόσυρσης κτηρίων, την εισαγωγή της αρχιτεκτονικής στα δημόσια έργα.

Στις προτεραιότητες του υπουργείου είναι ακόμη η άμεση ψήφιση νόμου-πλαισίου για τον κινηματογράφο, καθώς και, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, η στήριξη των δημιουργών στις τοπικές κοινωνίες.

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός, στον τομέα του αθλητισμού προτεραιότητα θα δοθεί στη στήριξη του σχολικού, μαζικού και σωματειακού αθλητισμού και το άνοιγμα των ολυμπιακών εγκαταστάσεων στους πολίτες.

«Η βία και το ντόμπινγκ δεν συνάδουν με τον δικό μας πολιτισμό και αξίες», τόνισε.

Όσον αφορά εξάλλου την ένταξη των κρατικών μέσων ενημέρωσης υπό την εποπτεία του, είπε ότι «στόχος είναι η πρόσβαση κάθε πολίτη στη γνώση».

Ως δεύτερο βασικό στόχο, ο υπουργός Πολιτισμού έθεσε την αποτελεσματική και διαφανή διαχείριση των χρημάτων του ελληνικού λαού, με διαφάνεια στις επιχορηγήσεις αθλητικών ομοσπονδιών και με πλήρη δημοσιοποίηση, μέσω του διαδικτύου των χρηματοδοτήσεων προσώπων και έργων.

Χαρακτήρισε απαράδεκτο το καθεστώς των απασχολουμένων στο υπουργείο του, αφού «το 50% είναι προγραμμάτων stage, μια κατάσταση, που δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Ο κ. Γερουλάνος σημείωσε πως «γραφειοκρατία, κακοδιαχείριση και αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων κυριαρχούν» και δεσμεύτηκε ότι όλες οι προσλήψεις θα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ.

Δ. Δρούτσας: Στόχος η επιστροφή της χώρας στην πρώτη γραμμή

Με τη φράση «αποτελεί σκοπό και όραμά μας η επιστροφή της Ελλάδας στην πρώτη γραμμή, η ενίσχυση της θέσης της χώρας μας, η ανάδειξή της σε ενεργό και αξιόπιστη δύναμη, έτοιμη να διεκδικήσει για τα συμφέροντά της», ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας, καθόρισε το στίγμα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

«Πιάνουμε ξανά το νήμα μιας εξωτερικής πολιτικής, που παρεμβαίνει σε όλες τις μεγάλες διεθνείς εξελίξεις, δίνει φωνή και ισχύ στην Ελλάδα. Καλείται να βρει ξανά τη δική της ταυτότητα και ρόλο. Η πορεία είναι ξεκάθαρη: η Ελλάδα κερδίζει, ως χώρα αξιών, που υπερασπίζεται αρχές και το διεθνές δίκαιο», τόνισε και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θα επιδιώξει τον διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, τη διαβούλευση με κοινωνία και ακαδημαϊκή κοινότητα, θα συζητεί συχνά στη Βουλή, ακόμη και σε κλειστές θεματικές ενότητες.

«Η κυβέρνηση έχει την πρόθεση να αλλάξει πολλά στη χώρα, όχι τους εθνικούς μας στόχους στους οποίους συμφωνούμε, θα αλλάξουμε τον τρόπο, που ασκείται η εξωτερική πολιτική», υπογράμμισε ο κ. Δρούτσας.

Σκοπός της κυβέρνησης, συνέχισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, είναι να ασκήσει η χώρα ξανά δραστήρια και πολυεπίπεδη διπλωματία, να γίνει ξανά φορέας πρωτοβουλιών, να πρωταγωνιστήσει ως δύναμη ασφάλειας και ανάπτυξης σταθερότητας.

Χαρακτήρισε «σημαντικό ορόσημο» τη συνάντηση της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή, τονίζοντας πως «η χώρα μας οφείλει να δράσει τώρα και να γίνει συνομιλητής. Ήδη, σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το ΥΠΕΞ ενσωματώνει στις δομές του την πράσινη διπλωματία».

«Κορυφαία ευθύνη» της χώρας χαρακτήρισε την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και έκανε λόγο για «άμεσο ενδιαφέρον να πρωταγωνιστήσουμε στις διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση του φαινομένου» και δεσμεύτηκε να συνεχίσει την «αξιόλογη δουλειά» της προηγούμενης κυβέρνησης στον ΟΑΣΕ.

Εξάλλου, ο κ. Δρούτσας τόνισε πως η Ελλάδα στηρίζει την προσπάθεια για εμβάθυνση της ΕΕ και πρόσθεσε ότι «ευελπιστούμε πως σύντομα θα τεθεί σε ισχύ η συνθήκη της Λισσαβόνας».

«Τα εθνικά θέματα βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο, δεν υπάρχουν όμως διλήμματα. Ξανά θα είμαστε δίπλα στη Κύπρο, όχι με λόγια, αλλά με πράξεις. Στην Ευρωπαϊκή οικογένεια δεν χωρούν στρατεύματα κατοχής. Επιδιώκουμε δίκαιη και λειτουργική λύση. Η Κύπρος έχει δικαίωμα σε ένα μέλλον χωρίς ομηρίες και αυτόκλητους προστάτες», υπογράμμισε ο αν. υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στο Κυπριακό.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ΠΓΔΜ, τόνισε ότι σαφής προϋπόθεση για έναρξη διαπραγματεύσεων της χώρας είναι η «επίλυση του θέματος της ονομασίας» και επανέλαβε την εθνική κόκκινη γραμμή.

Για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας επεσήμανε ότι «η υποστήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της γείτονος δεν αποτέλεσε ποτέ λευκή επιταγή», τονίζοντας πως η Αγκυρα οφείλει να εκπληρώσει στο ακέραιο όλες τις υποχρεώσεις, που έχει αναλάβει, για να αξιολογηθεί τον Δεκέμβριο.

«Ο σεβασμός των συνόρων και οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν θεμέλιο λίθο για οικοδόμηση καλής και σταθερούς σχέσης καλής γειτονίας, δεν έχουν θέση οι απειλές χρήσεις βίας, οι παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων, οι κάθε είδους προκλήσεις σε αέρα και θάλασσα», παρατήρησε.

Ο κ. Δρούτσας υπογράμμισε ακόμη πως επιδίωξη της Ελλάδας είναι η αναβάθμιση του ρόλου του ΟΗΕ και σημείωσε ότι «μονομερείς παρεμβάσεις υπονομεύουν την ειρηνική συνύπαρξη».

Κατέληξε λέγοντας ότι οι αγωγοί, που θα διέρχονται από την Ελλάδα, θα υλοποιηθούν με τρόπο, που θα διασφαλίζει τα ελληνικά συμφέροντα και θα λαμβάνει υπόψη την περιβαλλοντική διάσταση» , ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην προώθηση εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών, για την οποία θα παρουσιάσει σύντομα το κυβερνητικό σχέδιο και στην πολιτιστική διπλωματία. Προανήγγειλε, τέλος, τη δημιουργία Ηλεκτρονικού Προξενείου.

«Θα εργαστούμε για μια δυναμική και σύνθετη εξωτερική πολιτική», κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Κ. Μπατζελή: Aγροτική μεταρρύθμιση στη βάση της «πράσινης πολιτικής»

Μια αγροτική μεταρρύθμιση στη βάση της «πράσινης πολιτικής», εξήγγειλε στις προγραμματικές της δηλώσεις, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή.

Όπως είπε, οι κοινοτικοί και εθνικοί πόροι, όπως διανεμήθηκαν τα τελευταία χρόνια, δεν υποστήριξαν τη δημιουργία υποδομών, δομών και θεσμών για τη διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού στο αγροτικό εμπόριο, ούτε και την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος, αλλά ενίσχυσαν την αθέμιτη συμπεριφορά της αγοράς και την παρουσία των καρτέλ.

Το μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης που ευαγγελίζεται η νέα κυβέρνηση, θα ολοκληρωθεί σε συνάρτηση με τις εξαιρετικά περιορισμένες δημοσιονομικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, αλλά και σε σχέση με την Κοινή Αγροτική Πολιτική, η στήριξη της οποίας θα συνεχιστεί και μετά το 2013, αλλά με πλέον στοχευμένο τρόπο.

Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε η κ. Μπατζελή, η κυβέρνηση ξεκινά διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Δευτέρα, στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας «διεκδικώντας για πρώτη φορά ένα σημαντικό ποσοστό από τους επιπλέον κοινοτικούς πόρους, που θα διατεθούν» και με τους οποίους ευελπιστεί να ενισχύσει την κτηνοτροφία. Δεύτερη σημαντική διεκδίκηση - απέναντι στην Κομισιόν αυτή τη φορά - θα είναι η δυνατότητα παρεμβάσεων στην αγορά των σιτηρών για την αντιμετώπιση του διεθνούς ανταγωνισμού.

Η υπουργός ανακοίνωσε, επίσης, μέτρα για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος, με ένα πακέτο πολλαπλών παρεμβάσεων, που θα εξελιχθούν σταδιακά. Σ΄αυτά περιλαμβάνεται η αύξηση στο 11% του συντελεστή επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες για όλα τα προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής, η επανεξέταση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου και η καταβολή επιδόματος αλληλεγγύης, μέτρο που έχει ήδη ανακοινώσει ο πρωθυπουργός.

Τα μέτρα για την κοινωνική ασφάλιση του αγρότη προβλέπουν αύξηση της βασικής του σύνταξης, ώστε να διαμορφωθεί σταδιακά στα 550 ευρώ (950 ευρώ για το ζευγάρι), αύξηση της σύνταξης του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ από την 1η Οκτωβρίου.

Πλέον μακροπρόθεσμες είναι οι στοχεύσεις για γενικότερη αναπροσαρμογή του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος του ΟΓΑ, αναμόρφωση και επαναδιαπραγμάτευση του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», προσαρμογή του ΕΛΓΑ στις νέες συνθήκες παραγωγής και κλιματικών αλλαγών, επαναπροσδιορισμό του τρόπου λειτουργίας της Αγροτικής Τράπεζας, σύσταση Αγροτικού Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών επιχειρήσεων στα πρότυπα του ΤΕΜΠΜΕ, εξορθολογισμό της λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ, δημιουργία Αγροτικού Κτημνατολογίου, συγκρότηση πολιτικής επαγγελματικής εκπαίδευσης για τους νέους αγρότες, αναδιάρθρωση των αγροτικών συνεταιρισμών κ.ά.

Στην Κύπρο αύριο ο πρωθυπουργός

Aύριο ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου θα πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο όπου θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο Χριστόφια και τους αρχηγούς των κυπριακών κομμάτων.