Εξαιρετικά σημαντική χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δ. Χριστόφιας την πρώτη επίσκεψη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην Κύπρο.
Την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο με την ιδιότητα του πρωθυπουργού θα πραγματοποιήσει αύριο ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο Χριστόφια και τους αρχηγούς των κυπριακών κομμάτων.
Σε αποκλειστική του συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας χαρακτηρίζει τη διήμερη επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στη Λευκωσία εξαιρετικά σημαντική.
Όπως αναφέρει, στις συνομιλίες του με τον κ. Παπανδρέου θα αξιολογήσουν το επίπεδο των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, ενώ εκφράζει την βεβαιότητα ότι θα συζητήσουν τρόπους αναβάθμισής τους, ποσοτικής και ποιοτικής. «Με τον κ. Παπανδρέου έχουμε συνεργαστεί και προηγουμένως σε δύσκολες στιγμές και υπό άλλα αξιώματα. Έχουμε αναπτύξει και διατηρούμε εξαιρετικές σχέσεις, που αποτελούν δυνατό υπόβαθρο για τη συνέχιση και περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μας», τονίζει .
Στη συνέντευξη του ο πρόεδρος Χριστόφιας μεταξύ άλλων:
-Δηλώνει ότι, παρά τις διαφωνίες σε σημαντικά θέματα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ , συνεχίζει να πιστεύει πως «οι προοπτικές κατάληξης σε λύση δεν εξέλειπαν»,
- Τονίζει ότι μια «ενδιάμεση συμφωνία» θα ήταν αντιπαραγωγική, αφού θα μας αποπροσανατόλιζε από το στόχο μας και θα είχε ως συνέπεια την περαιτέρω καθυστέρηση της διαδικασίας,
-Δεν τοποθετείται στην εισήγηση, την οποία κατέθεσε στο Εθνικό Συμβούλιο ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, αναφορικά με την αξιολόγηση της Τουρκίας , καθώς και στη θέση Παπανδρέου ότι «Τον Δεκέμβριο απαιτείται ένας νέος «Οδικός Χάρτης» για την Τουρκία στην πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα «Νέο Ελσίνκι», με σαφείς δεσμεύσεις της Τουρκίας και σε ό,τι αφορά την επίλυση του Κυπριακού». Για τα θέματα αυτά περιορίζεται να δηλώσει ότι «θα είναι καλύτερα να αναμένουμε την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού για να συζητήσουμε τα διάφορα ζητήματα που υπάρχουν μπροστά μας και την κατάλληλη στιγμή θα πάρουμε και τις ανάλογες αποφάσεις».
Το πλήρες κείμενο της αποκλειστικής συνέντευξης του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει ως εξής:
ΕΡ: Ποια σημασία αποδίδετε στην επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού και ποια θα είναι η ατζέντα των συνομιλιών σας?
ΑΠ: Η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου είναι εξαιρετικά σημαντική. Η επίσκεψη θα μας δώσει την ευκαιρία να συζητήσουμε διεξοδικά και να συντονίσουμε τις ενέργειές μας, αναφορικά με τα κρίσιμα ζητήματα που βρίσκονται ενώπιον μας αυτή τη περίοδο. Η ατζέντα των συνομιλιών εκ των πραγμάτων διαμορφώνεται από τις εξελίξεις και τα γεγονότα που βρίσκονται μπροστά μας αυτή την περίοδο. Με τον Πρωθυπουργό θα συζητήσουμε τα ζητήματα που αφορούν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στο φόντο του στρατηγικού στόχου που έχουμε θέσει για αξιοποίηση αυτής της συγκυρίας για την υποβοήθηση της επίλυσης του Κυπριακού. Περαιτέρω θα ενημερώσω τον κ. Παπανδρέου για τις τελευταίες εξελίξεις στις συνομιλίες για συνολική επίλυση του Κυπριακού και θα συζητήσουμε για τα ζητήματα ενίσχυσης του συντονισμού και της επαφής μεταξύ των δύο χωρών.
ΕΡ:Έχετε την άποψη ότι πρέπει να τεθεί σε νέα βάση η σχέση και η συνεργασία Λευκωσίας - Αθηνών?
ΑΠ:Εκφράζω την πεποίθηση ότι η άριστη συνεργασία που υπήρχε και προηγουμένως με την κυβέρνηση του κ. Καραμανλή, θα συνεχίσει να υπάρχει και θα ενισχυθεί περαιτέρω με την κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου. Θα αξιολογήσουμε το επίπεδο των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου και είμαι σίγουρος, θα αναζητήσουμε τρόπους αναβάθμισής τους, ποσοτικής και ποιοτικής. Με τον κ. Παπανδρέου έχουμε συνεργαστεί και προηγουμένως σε δύσκολες στιγμές και υπό άλλα αξιώματα. Έχουμε αναπτύξει και διατηρούμε εξαιρετικές σχέσεις, που αποτελούν δυνατό υπόβαθρο για τη συνέχιση και περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μας, πλέον εγώ ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο κ. Παπανδρέου ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας.
Η Ελλάδα είναι το βασικό στήριγμα της Κύπρου στον αγώνα που διεξάγει για επίτευξη λύσης που να τερματίζει την κατοχή και να επανενώνει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία, στα πλαίσια της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Είναι γι’ αυτό που ενόψει των επερχόμενων κρίσιμων εξελίξεων, οι δύο κυβερνήσεις θα εργαστούν ακόμα πιο εντατικά, θα υπάρχει πλήρης συνεργασία και συντονισμός για την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων για υλοποίηση των στόχων μας και για υπεράσπιση των ζωτικών συμφερόντων των χωρών μας.
ΕΡ:Έχει αρχίσει να διαφαίνεται που οδηγούνται τελικά οι διαπραγματεύσεις σας με τον κ. Ταλάτ? Οι προτάσεις του κ. Ταλάτ οδηγούν σε λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού?
ΑΠ: Εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια με τον κ. Ταλάτ με στόχο την εξεύρεση λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, στη βάση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, όπως αυτή έχει καθοριστεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια. Αυτή η προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη, αποσκοπεί στην επίτευξη μιας συμφωνημένης, αμοιβαία αποδεκτής συνολικής λύσης ανάμεσα στις δύο κοινότητες, η οποία θα τεθεί υπό την έγκριση των δύο κοινοτήτων σε ξεχωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα.
Στον ένα χρόνο των διαπραγματεύσεων και με την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου, υπήρξε μια σχετική πρόοδος, η οποία δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας, αφού παρά το γεγονός ότι σε ορισμένα ζητήματα πετύχαμε συγκλίσεις, υπάρχουν πολλά άλλα θέματα στα οποία έχουμε σημαντικές διαφωνίες. Βέβαια, οι διαπραγματεύσεις έχουν εισέλθει στο δεύτερο και αποφασιστικό γύρο, όπου καλούμαστε στη βάση της εργασίας που έχουμε επιτελέσει στον πρώτο γύρο, να βρούμε περισσότερες συγκλίσεις που θα οδηγήσουν σε συμφωνία επί των διαφόρων πτυχών του Κυπριακού για να ανοίξει ο δρόμος προς τη λύση. Συνεχίζω να πιστεύω ότι οι προοπτικές κατάληξης σε λύση δεν εξέλειπαν.
Επιβάλλεται και οι δύο πλευρές να εργαστούν στο πλαίσιο της συμφωνημένης βάσης της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και οι θέσεις που καταθέτουν στο τραπέζι να στοχεύουν στην προώθηση αυτής της συγκεκριμένης λύσης.
Εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με αποφασιστικότητα και συνέπεια στις αρχές λύσης, όπως μέχρι σήμερα κάνουμε. Ελπίζουμε και προσδοκούμε ότι και η τουρκοκυπριακή πλευρά θα επιδείξει την ίδια καλή θέληση με τη δική μας και θα είναι το ίδιο συνεπής στις αρχές λύσης.
Ελπίζουμε ότι στο δεύτερο γύρο οι προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς θα είναι πιο εποικοδομητικές, θα υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία ώστε να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα το συντομότερο δυνατό. Προς αυτή την κατεύθυνση αναμένουμε και την έμπρακτη συμβολή της ¶γκυρας, όπως άλλωστε σημειώνει και η ίδια η Έκθεση Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
ΕΡ:Παρά τα προβλήματα στις διαπραγματεύσεις, εσείς θεωρείτε τον κ. Ταλάτ ως πιο διαλλακτικό και συνεργάσιμο από τον Ντερβίς Έρογλου. Με αυτό το δεδομένο πως βλέπετε το ενδεχόμενο μιας «ενδιάμεσης συμφωνίας» για τα ζητήματα στα οποία οι θέσεις σας βρίσκονται σε «ακτίνα συμφωνίας».
ΑΠ:Ασφαλώς και θεωρώ τον κ. Ταλάτ πιο συνεργάσιμο και τον πιστώνω με θέληση για λύση, την οποία όμως πρέπει αυτή να αποδεικνύεται και στην πράξη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Όπως έχω ήδη αναφέρει στόχος μας είναι η εξεύρεση συνολικής λύσης. Η οποιαδήποτε πρόταση ή ιδέα, λοιπόν, πρέπει να εξετάζεται υπό το πρίσμα υλοποίησης αυτού του στόχου. Επί του συγκεκριμένου ζητήματος κρίνουμε ότι μια «ενδιάμεση συμφωνία» θα ήταν αντιπαραγωγική, αφού θα μας αποπροσανατόλιζε από το στόχο μας και θα είχε ως συνέπεια την περαιτέρω καθυστέρηση της διαδικασίας. Πέραν αυτού όμως, υφίστανται και πρακτικές δυσκολίες. Όπως γνωρίζετε, βασική μας αρχή στις διαπραγματεύσεις είναι ότι «τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα τα ζητήματα». Αυτό αποτελεί εγγύηση ότι δεν θα υπάρξουν υπαναχωρήσεις, αλλά μας δίνει και τη δυνατότητα να αναζητήσουμε λύσεις στα πιο δύσκολα ζητήματα, με αμοιβαίες υποχωρήσεις. Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τη λογική της «ενδιάμεσης συμφωνίας».
ΕΡ:Πώς κρίνετε την εισήγηση, την οποία κατέθεσε στο Εθνικό Συμβούλιο ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, αναφορικά με την αξιολόγηση της Τουρκίας?
ΑΠ:Το Εθνικό Συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρία επαναβεβαίωσε ότι στρατηγικός μας στόχος, αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, είναι η επίτευξη λύσης του Κυπριακού. Κατέληξε, επίσης, ότι η προσπάθειά μας θα επικεντρωθεί στην αναζήτηση τρόπων επίτευξης του στόχου αυτού. Συνεπώς αποφασίσθηκε ότι όλα τα ενδεχόμενα αναφορικά με την αξιολόγηση της Τουρκίας θα μελετηθούν στον κατάλληλο χρόνο και οι αποφάσεις μας θα ληφθούν έχοντας σαφέστερη εικόνα, τόσο αναφορικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό όσο και αναφορικά με τις θέσεις των υπολοίπων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της Τουρκίας, η οποία ακόμα καμιά υποχρέωση που έχει αναλάβει έναντι της Κύπρου δεν έχει υλοποιήσει. Ως εκ τούτου δεν κρίνω σκόπιμο να τοποθετηθώ αυτή τη στιγμή επί κανενός σεναρίου ή επιλογής, γιατί επιθυμώ να έχουμε την ευχέρεια όλων των επιλογών που μας δίνονται, όταν θα έρθει η ώρα των αποφάσεων. Πάντως δεν πρέπει να αποκλείεται κανένα μέτρο αν η Τουρκία παραμείνει άτεκτη.
ΕΡ:Ο κ. Παπανδρέου στην ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (14 Σεπτεμβρίου) είχε αναφέρει: «Τον Δεκέμβριο απαιτείται ένας νέος «Οδικός Χάρτης» για την Τουρκία στην πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν θέλετε ένα «Νέο Ελσίνκι», με σαφείς δεσμεύσεις της Τουρκίας και σε ό,τι αφορά την επίλυση του Κυπριακού». Να υποθέσουμε ότι η πρόταση αυτή θα τύχει συζήτησης και επεξεργασίας στις συνομιλίες σας με τον πρωθυπουργό την ερχόμενη Δευτέρα?
ΑΠ:Όπως έχω ήδη αναφέρει, ένα από τα βασικά θέματα της ημερήσιας διάταξης της συνάντησης με τον πρωθυπουργό θα είναι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ενόψει της αξιολόγησής της τον επόμενο μήνα. Αναμφίβολα θα συζητήσουμε και θα αναζητήσουμε τρόπους για την επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων που σας έχω ήδη αναλύσει. Ως εκ τούτου θα είναι καλύτερα να αναμένουμε την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού για να συζητήσουμε τα διάφορα ζητήματα που υπάρχουν μπροστά μας και την κατάλληλη στιγμή θα πάρουμε και τις ανάλογες αποφάσεις.