Πολιτική
Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2009 17:22

Χ.Καστανίδης: Στόχος η ενίσχυση του κύρους της Δικαιοσύνης

Έμφαση στην εγκαθίδρυση κανόνων διαφάνειας στη δημόσια ζωή, στην ενίσχυση τόσο της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης όσο και των Ανεξάρτητων Αρχών και στην προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών, έδωσε κατά την ομιλία του στη Βουλή, ο υπουργός Δικαιοσύνης-Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρης Καστανίδης.

Έμφαση στην εγκαθίδρυση κανόνων διαφάνειας στη δημόσια ζωή, στην ενίσχυση τόσο της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης όσο και των Ανεξάρτητων Αρχών και στην προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών, έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης-Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρης Καστανίδης.

Αναπτύσσοντας τις βασικές αρχές του υπουργείου του, ο κ. Καστανίδης τόνισε μεταξύ άλλων, ότι στόχος είναι να ενισχυθεί το κύρος και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Για το σκοπό αυτό, όπως είπε, η κυβέρνηση επιλέγει την αλλαγή στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της με συμμετοχή και της Βουλής στη διαδικασία, τη διασφάλιση της εσωτερικής ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών με καθιέρωση μόνιμων, σταθερών και αντικειμενικών κριτηρίων και άρση κάθε περιορισμού στο θεσμό του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ Καστανίδης και στη βελτίωση των όρων και στην ταχύτητα και απονομή της δικαιοσύνης. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση προτείνει:

- Την ίδρυση και λειτουργία της δικαστικής αστυνομίας σε όλες τις μεγάλες Εισαγγελίες της χώρας,

- Ευρεία αποποινικοποίηση των ήσσονος σημασίας αδικημάτων και αντικατάσταση των ποινών με διοικητικές κυρώσεις,

- Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων των δικαστικών λειτουργών και εισαγγελέων,

- ¶μεση τροποποίηση ή απλοποίηση νομοθετικών ρυθμίσεων και ουσιαστική ενίσχυση εξωδικαστικών θεσμών,

Ακόμα, ο κ Καστανίδης έδωσε έμφαση στη θεσμική θωράκιση της διαφάνειας στη δημόσια ζωή με αλλαγή του τρόπου του θεσμικού πλαισίου για τις συμβάσεις προμηθειών και έργων στον δημόσιο τομέα καθώς και αλλαγές, μετά από δημόσιο διάλογο, στο νόμο «περί ευθύνης υπουργών"

Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης προανήγγειλε την αλλαγή του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και την ενίσχυση εναλλακτικών ποινών καθώς και την ίδρυση Δικτύου Προστασίας Παιδιών.

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής ΝΔ Νίκος Δένδιας σχολιάζοντας, τόσο τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης όσο και του κ Καστανίδη, έκανε λόγο για «έκθεση ιδεών, αυτονόητων απόψεων, ωραιοποιήσεις, και βουκολικές εκφράσεις».

Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι δεν άκουσε συγκεκριμένα μέτρα από τη νέα κυβέρνηση για το πώς η χώρα θα βγει από τη μεγάλη κρίση ενώ την κάλεσε να πάρει πρωτοβουλίες εκμεταλλευόμενη το κλίμα συναίνεσης που η ΝΔ δεν πυροδοτεί, στις πρώτες μέρες της διακυβέρνησης του.

«Η ΝΔ έχασε τις εκλογές που προκάλεσε ίδια λόγω της οικονομικής κρίσης, και είναι σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το καταλληλότερο, όπως αποφάσισε ο ελληνικός λαός, να την αντιμετωπίσει και να δώσει λύση. Δεν άκουσα όμως και δεν έχω αντιληφθεί όμως ποια είναι αυτά τα μέτρα που θα βγάλουν τη χώρα από τη κρίση», τόνισε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε:

«Απέναντι στις προκλήσεις των καιρών δεν άκουσα το καθαρό λόγο για τη λύση των προβλημάτων. Αν δεν έχετε τώρα τη δυνατότητα, όσο έχετε πολιτικό κεφάλαιο, να πάρετε μέτρα, δεν θα τον έχετε ποτέ. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει μια μοναδική ευκαιρία τώρα. Να εκμεταλλευτεί τη δική μας συναίνεση για να φέρει τις απαραίτητες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα».

Τέλος, ο κ Δένδιας δήλωσε ότι προσυπογράφει την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών ενώ εξέφρασε επιφυλάξεις για τα μέτρα που αφορούν τα σωφρονιστικά καταστήματα, την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης καθώς και την αποποινικοποίηση αδικημάτων».