Πολιτική
Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2009 17:36

Αννα Διαμαντοπούλου: «Πρώτα ο μαθητής»

Το υπουργείο Παιδείας θέτει το δικό του σύνθημα- στόχο «Πρώτα ο μαθητής» και ζητεί «Αλλαγή τώρα», τόνισε χαρακτηριστικά κατά την ομιλία της στη Βουλή η υπουργός Αννα Διαμαντοπούλου. Ειλικρινής και νηφάλιος διάλογος με την ηγεσία της Εκκλησίας.

Αρνούμαστε την αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση, οι προκλήσεις είναι μπροστά μας», τόνισε στην ομιλία της, η υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Αννα Διαμαντοπούλου, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων, υπογραμμίζοντας ότι στο σύνθημα της νέας κυβέρνησης «Πρώτα ο πολίτης» το υπουργείο θέτει το δικό του σύνθημα- στόχο «Πρώτα ο μαθητής» και ζητεί «Αλλαγή τώρα».

Στις στρατηγικές της νέας υπουργού πρώτος στόχος είναι η δημόσια δωρεάν υψηλής ποιότητας παιδεία για όλους, με δεδομένο ότι η Παιδεία είναι ένα δημόσιο αγαθό που επιβάλλει εγγυημένη και εφικτή ισότητα πρόσβασης, δυνατοτήτων και ευκαιριών. Αναφερόμενη στη διαρκή αιμορραγία του οικογενειακού προϋπολογισμού υπογράμμισε ότι ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή ζωνών εκπαιδευτικής προτεραιότητας σε περιπτώσεις σχολείων με εκπαιδευτικό έλλειμμα.

Ως βασική προϋπόθεση για την υψηλής ποιότητας παιδεία η υπουργός έθεσε το ανοικτό σχολείο και δεσμεύθηκε ότι θα κάνει το παν για να εκλείψει η κακοδαιμονία των κενών στα σχολεία: «Πρέπει να σταματήσει αυτό το κακό με τις αποσπάσεις, που εκτιμάται ότι ξεπερνούν τις 10.000 -300 μόνον στο υπουργείο Παιδείας- όταν υπάρχουν πάνω από 5000 κενά, όταν Παξοί και Νίσυρος δεν έχουν καθηγητές».

Η κα Διαμαντοπούλου στάθηκε στο θέμα της χρηματοδότησης της Παιδείας και χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη δέσμευση του πρωθυπουργού για το 5% του ΑΕΠ ως στόχο και το επιπλέον 1 δις ευρώ φέτος για την παιδεία: «Η τσάντα του μαθητή πρέπει να μένει στο ολοήμερο σχολείο», δεσμεύθηκε η υπουργός, ενώ υπογράμμισε ότι ο εθνικός διάλογος για την παιδεία θα συνεχιστεί και η πρώτη φάση του θα ολοκληρωθεί στο τέλος Νοεμβρίου παράλληλα με την προετοιμασία για αναβάθμιση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας σε δημόσια αρχή. Συνέχιση της πρόσθετης διδακτικής στήριξης με αντικειμενικά κριτήρια και επανεξέταση των αδειών των κολλεγίων που δόθηκαν αδιακρίτως τρεις ημέρες πριν τις εκλογές, είναι δεσμεύσεις της υπουργού, όπως και να φτάσει στο 2% του ΑΕΠ η δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση της έρευνας.

Τέλος, η κα Διαμαντοπούλου έκανε λόγο για ειλικρινή και νηφάλιο διάλογο με την ηγεσία της Εκκλησίας για χρονίζουσες εκκρεμότητες και αλλαγές που επιβάλλει η εποχή και η κοινωνία στο πλαίσιο του Συντάγματος.