Πολιτική
Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2009 23:53

Επίθεση Γ. Παπανδρέου στη Ν.Δ.

Ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση έδωσε η Βουλή με φανερή ονομαστική ψηφοφορία. Υπέρ ψήφισαν οι 160 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και καταψήφισαν οι 140 βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Αυστηρή κριτική στη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας άσκησε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Aντ. Σαμαράς: Tάξατε στους πάντες τα πάντα.

Ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση έδωσε η Βουλή με φανερή ονομαστική ψηφοφορία. Υπέρ ψήφισαν οι 160 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και καταψήφισαν οι 140 βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός άσκησε αυστηρή κριτική στη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κλείνοντας την τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων.

Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι δεν έλαβε μέτρα τόνωσης της πραγματικής οικονομίας με αποτέλεσμα να στεγνώσει η αγορά.

Ανέφερε ακόμη ότι η Ν.Δ. εκτίναξε το χρέος, μετέφερε τεράστιο πλούτο σε λίγους, προέβη σε χαριστικές φορολογικές ρυθμίσεις, έκανε δώρα σε τράπεζες και στη φαρμακοβιομηχανία και κακοδιαχειρίστηκε το ΕΣΠΑ.

Την κατηγόρησε ακόμη για εκτεταμένη διαφθορά που «πήγαζε από ψηλά στην κυβέρνηση».

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, είναι η δίκαιη αναδιανομή του πλούτου, η τόνωση της αγοράς, το νοικοκύρεμα του κράτους, οι θεσμικές αλλαγές υπέρ του πολίτη, η κατάργηση γραφειοκρατίας και η εξάλειψη της διαφθοράς.

Aπαντώντας σε αιχμές της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση είναι όμηρος συμφερόντων και πολυεθνικών, ο κ. Παπανδρέου τόνισε τα εξής: «Η κυβέρνηση δεν χρωστάει σε κανέναν, χρωστάμε μόνο στον ελληνικό λαό, και θα απελυεθερώσουμε τις δυνατότητές του».

«Ήρθαμε για να αλλάξουμε σελίδα» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι ήταν «πολύ ευχάριστη στους εκλεκτούς και πολύ δυσάρεστη στους ανθρώπους του μόχθου και της παραγωγής». «Η πολιτική σας μετέφερε τεράστιο πλούτο σε λίγους και ημέτερους με χαριστικές φορολογικές ρυθμίσεις σε μετόχους, με δώρα σε τράπεζες και φαρμακοβιομηχανίες» συμπλήρωσε ο κ. Παπανδρέου λέγοντας ότι ο πολίτης δεν μπορεί να πληρώνει φόρους και να βλέπει υπουργούς να φτιάχνουν offshore και το κράτος δεν μπορεί πια να είναι λάφυρο του κόμματος. «Στέλνουμε το μήνυμα ότι μπορούμε. Πρέπει να πιστέψουμε στον εαυτό μας. Να πιστέψουμε στην Ελλάδα. Με διαφάνεια, αξιοκρατία, λογοδοσία, προστασία δικαιωμάτων» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Αντ. Σαμαράς: «Τάξατε στους πάντες τα πάντα»

Επίθεση στη κυβέρνηση με επίκεντρο την Οικονομία εξαπέλυσε, από του βήματος της Βουλής, ο βουλευτής της ΝΔ και υποψήφιος για την αρχηγία του κόμματος, Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι προεκλογικά έταξε τα πάντα στους πάντες και πρόσθεσε ότι ενώ προεκλογικά διακήρυσσε πως μιλούσε με τους κυρίους Αλμούνια και Τρισέ, στις προγραμματικές δηλώσεις δήλωνε έκπληκτος για την κατάσταση που βρήκε στην Οικονομία.

«Έταξε στους πάντες τα πάντα, προεκλογικά. Ήταν εύκολο τότε, γιατί βρισκόταν στην αντιπολίτευση. Τώρα, όμως, βρίσκεται στην Κυβέρνηση και καλείται να τα υλοποιήσει», σημείωσε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Είτε η Οικονομία αντέχει παροχές, οπότε δεν βρίσκεται σε τόσο δραματική κατάσταση, όσο μας λέει, είτε η Οικονομία δεν αντέχει παροχές και συνειδητά τη σπρώχνει η Κυβέρνηση πέρα από τα όρια αντοχής της. Φοβάμαι ότι η αλήθεια είναι κάπου στη μέση».

Ακολούθως, ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε «ανακριβείς» τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι κατέρρευσε ο φόρο-εισπρακτικός μηχανισμός, εξαιτίας της διακυβέρνησης της ΝΔ, τονίζοντας πως «συρρικνώθηκε η φοροδοτική ικανότητα της ελληνικής Οικονομίας συνολικά, λόγω της παγκόσμιας κρίσης και αυτό, δε, έγινε σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο στη χώρα μας».

Ο βουλευτής της ΝΔ μίλησε για προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να μεταφέρει για το επόμενο έτος τις δημόσιες δαπάνες που επρόκειτο να εισπραχθούν φέτος, για αυτό, όπως είπε, εμφανίζεται ξαφνικά το έλλειμμα του 2009 μεγαλύτερο, ώστε να παρουσιαστεί τεχνικά μειωμένο το 2010. Πρόσθεσε ότι «τέτοια τεχνάσματα, δεν μπορούν να ξεγελάσουν τις Βρυξέλλες».

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στο θέμα του λιμανιού του Πειραιά, καλώντας τη κυβέρνηση «να προσέξει ιδιαίτερα γιατί ήδη τραυματίστηκε η επενδυτική αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό και η επενδυτική ψυχολογία μας στο εσωτερικό».