Ανεπηρέαστη από την οικονομική κρίση φαίνεται να είναι η κοινή γνώμη στην Ευρώπη, όσον αφορά τη στήριξη στην αναπτυξιακή βοήθεια, όπως προκύπτει από Ειδικό Ευρωβαρόμετρο.
Ανεπηρέαστη από την οικονομική κρίση φαίνεται να είναι η κοινή γνώμη στην Ευρώπη, όσον αφορά τη στήριξη στην αναπτυξιακή βοήθεια, η οποία εξακολουθεί να είναι μεγάλη. Αυτό διαπιστώνει Ειδικό Ευρωβαρόμετρο με τίτλο «Η αναπτυξιακή βοήθεια σε περίοδο οικονομικής κρίσης», που εκπονήθηκε την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου 2009.
Όπως προκύπτει από την έρευνα, το 90% περίπου των Ευρωπαίων εξακολουθεί να πιστεύει ότι η ανάπτυξη είναι σημαντική, ενώ το 72% τάσσεται υπέρ της τήρησης ή υπέρβασης των υφιστάμενων δεσμεύσεων για την παροχή βοήθειας στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Σύμφωνα με τον Karel De Gucht, Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για την ανάπτυξη και την ανθρωπιστική βοήθεια, «η δημοσκόπηση δείχνει σαφώς ότι οι πολίτες περιμένουν από τις κυβερνήσεις τους και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναζητήσουν πόρους για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης. Ακόμη και στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης, επαναλαμβάνω την έκκληση στα κράτη μέλη της ΕΕ να παραμείνουν σταθερά στη δέσμευσή τους να αυξήσουν έως το 2010 την αναπτυξιακή βοήθεια σε 69 δισ. ευρώ ώστε να επιτευχθεί ο ενδιάμεσος στόχος των αναπτυξιακών στόχων της χιλιετίας».
Εντωμεταξύ, η ευρεία πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών (61%) θεωρεί ότι η Ευρώπη μπορεί να συμβάλει θετικά στις συζητήσεις για την παγκόσμια ανάπτυξη. «Οι Ευρωπαίοι κατανοούν ολοένα και καλύτερα τη σημασία της ανάπτυξης. Ζητούν να υπάρχει μεγαλύτερη κάλυψη των αναπτυξιακών θεμάτων από τα μέσα ενημέρωσης», δήλωσε η Margot Wallström, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος αρμόδια για θέματα επικοινωνιακής στρατηγικής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικονομική κρίση δεν θεωρείται βασική πρόκληση για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Ένας στους δύο Ευρωπαίους θεωρεί τη φτώχεια ως τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι αναπτυσσόμενες χώρες, την οποία τοποθετούν πριν από την οικονομική και την επισιτιστική κρίση (35%). Οι Ευρωπαίοι δείχνουν να κατανοούν ότι πέρα από την οικονομική ύφεση, η φτώχεια αποτελεί το μεγαλύτερο διαρθρωτικό πρόβλημα. Η Ελλάδα εμφανίζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εδώ (57%), με τις Ισπανία και Ουγγαρία να προηγούνται (58%).
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, δύο στους τρεις Ευρωπαίους (64%) αναφέρουν ιδιοτελή κίνητρα για τη χορήγηση βοήθειας, όπως το εμπόριο, την τρομοκρατία, τη μετανάστευση και τις πολιτικές σχέσεις με τις τρίτες χώρες.
Όσον αφορά στην παροχή βοήθειας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στα κράτη που τη θεωρούν «πολύ» ή «αρκετά σημαντική» (88%). Υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Γερμανία, τη Σλοβακία, την Ιταλία, τη Δανία, την Ιρλανδία, τη Φινλανδία, την Ισπανία, την Κύπρο, τη Μάλτα, την Πολωνία, την Πορτογαλία και τη Σουηδία.
Προκύπτει επίσης ότι δεν υπάρχει έλλειψη ενδιαφέροντος, δεδομένου ότι το 42% των Ευρωπαίων ζητούν μεγαλύτερη κάλυψη των αναπτυξιακών θεμάτων από τα μέσα ενημέρωσης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες χώρες της Μεσογείου εμφανίζονται δυσαρεστημένες με την κάλυψη των θεμάτων. Ειδικά στην Ελλάδα, το 68% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει «πολύ ελλιπή» την ενημέρωση.
Επίσης, το 74% των Ευρωπαίων δεν έχουν ακούσει ποτέ για τους αναπτυξιακούς στόχους της χιλιετίας, αλλά είναι λιγότεροι απ’ ό,τι το 2007 (80%).