H κυπριακή κυβέρνηση «θα στέκεται σταθερά στην απαίτηση η αξιολόγηση της Τουρκίας τον Δεκέμβριονα είναι δίκαιη, αλλά και αντικειμενική και εκεί όπου διαπιστώνονται ελλείμματα να μην υπάρξουν εκπτώσεις», τόνισε ο Δ. Χριστόφιας.
H κυπριακή κυβέρνηση «θα στέκεται σταθερά στην απαίτηση η αξιολόγηση της Τουρκίας τον Δεκέμβριο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να είναι δίκαιη, αλλά και αντικειμενική και εκεί όπου διαπιστώνονται ελλείμματα να μην υπάρξουν εκπτώσεις», τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας στο δείπνο που παρέθεσε απόψε προς τιμή του Έλληνα πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου.
Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε πως στόχος της Λευκωσίας δεν είναι η τιμωρία της Τουρκίας, αλλά η εκπλήρωση των αναληφθεισών υποχρεώσεων και, πρωτίστως, η θετική συμβολή της στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος. «Εάν όμως η Τουρκία συνεχίσει να συμπεριφέρεται αλαζονικά και να αρνείται προκλητικά να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι δεν θα μπορεί να συνεχίσει ανεμπόδιστα, χωρίς επιπτώσεις, την ενταξιακή της πορεία», υπογράμμισε.
Για τη στάση της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης του κυπριακού ο κ. Χριστόφιας επεσήμανε ότι η πολιτική ηγεσία της γείτονος τοποθετείται υπέρ μιας λύσης αντίθετης με τα σχετικά Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και εκτός της κοινής βάσης, που συμφωνήθηκε πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων. «Κατά συνέπεια, δημόσιες δηλώσεις περί υποστήριξης της διαδικασίας από την Τουρκία παραμένουν άνευ ουσιαστικού περιεχομένου», τόνισε.
Ο πρόεδρος Δ. Χριστόφιας υπέδειξε επίσης και την υποχρέωση της Τουρκίας για αναγνώριση και εξομάλυνση των σχέσεων της με την Κυπριακή Δημοκρατία και την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της ¶γκυρας.
Στην ομιλία του ο Κύπριος πρόεδρος δήλωσε ότι η Κύπρος προσβλέπει στην αρωγή και συνεργασία του Έλληνα πρωθυπουργού «επί τη βάσει της αλληλοϋποστήριξης και του αλληλοσεβασμού δύο κρατών που τα δένουν σχέσεις αδελφικές».
Ειδικότερα για τις σχέσεις Αθηνών - Λευκωσίας ο πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε:
«Με τη μεταπολίτευση, οι σχέσεις Κύπρου - Ελλάδας, ελληνικού και κυπριακού λαού, επανατοποθετήθηκαν στη βάση του αλληλοσεβασμού, της εκατέρωθεν αλληλεγγύης και της αδελφικής φιλίας και συνεργασίας. Τα όποια προβλήματα έχουν αναφυεί στη διάρκεια αυτής της διαδρομής δεν ήταν ικανά να ρίξουν σκιά στις πολύπλευρες εξαίρετες αδελφικές σχέσεις μεταξύ των κρατών και των λαών της Ελλάδας και της Κύπρου».
Η εμβάθυνση των πολύπλευρων, εξαίρετων σχέσεων ανάμεσα σε Κύπρο και Ελλάδα υπήρξε ραγδαία μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ο πρόεδρος Δ. Χριστόφιας.
«Οι ορίζοντες μας για κοινές δράσεις σε όλους τους τομείς έχουν διευρυνθεί σημαντικά και οι δυνατότητες συνεργασίας στον πολιτικό, οικονομικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό τομέα, τόσο διμερώς όσο και στους διεθνείς οργανισμούς, έχουν πολλαπλασιαστεί» κατέληξε ο Κύπριος πρόεδρος.
ΑΠΕ-ΜΠΕ