Κόσμος
Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2009 13:53

Ταυτόχρονη κατάργηση των περιορισμών στην Κύπρο ζήτησε ο Γκιουλ

«Όσο ισχύει εμπάργκο στη μισή Κύπρο και εμείς δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, εξηγώντας ότι η Τουρκία δεν μπορεί να προχωρήσει μονομερώς στην κατάργηση των περιορισμών που ισχύουν για τα πλοία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Τουρκία δεν μπορεί να προχωρήσει μονομερώς στην κατάργηση των περιορισμών που ισχύουν για τη χρήση των τουρκικών λιμανιών από σκάφη νηολογημένα στην Κυπριακή Δημοκρατία, αν δεν αρθούν ταυτόχρονα και οι περιορισμοί που ισχύουν σε βάρος των Τουρκοκυπρίων στις εμπορικές συναλλαγές τους με την ΕΕ, ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ.

«Η Τουρκία λέει ξεκάθαρα να καταργήσουμε ταυτόχρονα όλους τους περιορισμούς, που εφαρμόζονται στην Κύπρο.... Δεν είναι σωστό, να καταργήσει η Τουρκία τους περιορισμούς που εφαρμόζει, ενώ στην Κύπρο εξακολουθούν να ισχύουν οι περιορισμοί», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε τηλεοπτική συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην ¶γκυρα.

Σύμφωνα με τον κ. Γκιουλ, η Τουρκία επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού και έχει δείξει επανειλημμένα την καλή της πρόθεση. «Δεν πρέπει να γίνονται αδικίες σε βάρος της Τουρκίας», παρατήρησε, και υπενθύμισε ότι στο παρελθόν το Κυπριακό χρησιμοποιείτο από "κάποιους", για να τεθούν εμπόδια στο δρόμο της Τουρκίας προς την ΕΕ.

«Ορισμένες χώρες, που φοβούνται τις συνέπειες που θα έχει η ένταξη της Τουρκίας, λόγω του μεγέθους της, κρύβονται πίσω από το Κυπριακό», υποστήριξε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Όπως επεσήμανε ο κ. Γκιουλ, από την κατάργηση των αποκλεισμών θα επωφεληθεί περισσότερο η τουρκική οικονομία: «Ο αποκλεισμός των σκαφών κυπριακού νηολογίου έχει συμβολικό χαρακτήρα», είπε, και εξήγησε ότι «όσο ισχύει εμπάργκο στο μισό νησί και εμείς δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε».

«Nα μη νοθευτεί ο στόχος για πλήρη ένταξη στην Ε.Ε.»

Όσον αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο κ. Γκιουλ τόνισε πως δεν πρέπει να νοθευτεί ο στόχος για την πλήρη ένταξη.

Απαντώντας στους ευρωσκεπτικιστές στην Τουρκία και στη θέση που διατυπώνουν ότι η Αγκυρα πρέπει να δείξει πυγμή απέναντι στις συνεχείς απαιτήσεις της Ε.Ε., ο κ. Γκιουλ παρατήρησε πως «η πλήρης ένταξη στην ΕΕ δεν γίνεται για την ικανοποίηση των Ευρωπαίων, αλλά προς το συμφέρον του Τουρκικού λαού. σχολίασε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, σχετικά με τα όσα λέγονται από

«Για μας έχει μεγάλη σημασία να μη νοθευτεί ο στόχος για την πλήρη ένταξη», υπογράμμισε επαναλαμβάνοντας ότι ο ο στόχος αυτός εξυπηρετεί τα συμφέροντα του τουρκικού λαού. «Όμως, είναι βασικό να πετύχουμε τα ευρωπαϊκά πρότυπα», επεσήμανε ο Τούρκος πρόεδρος και υποστήριξε πως οι απαιτούμενες αλλαγές μπορεί να γίνουν στην Τουρκία, ακόμα και αν τα σχετικά κεφάλαια των διαπραγματεύσεων παραμένουν "παγωμένα".

«Το άνοιγμα και το κλείσιμο των διαπραγματευτικών κεφαλαίων είναι υπόθεση 5 λεπτών ... Η Τουρκία των επόμενων 5 - 10 χρόνων θα είναι πολύ διαφορετική από την σημερινή και κανένας, ούτε η Γερμανία ούτε και η Γαλλία, θα μπορέσουν να αντισταθούν στο δέλεαρ μιας τέτοιας Τουρκίας», ισχυρίστηκε ο Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Πηγή: ΑΠΕ