Κόσμος
Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2009 15:10

Αφγανιστάν: Στις 7 Νοεμβρίου ο δεύτερος γύρος των εκλογών

Προς δεύτερο γύρο προεδρικών εκλογών στις 7 Νοεμβρίου οδεύει το Αφγανιστάν, αφού ο πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι έκανε αποδεκτή τη σχετική απόφαση της ανεξάρτητης Εκλογικής Επιτροπής.

Το πόρισμα της ανεξάρτητης Εκλογικής Επιτροπής του Αφγανιστάν ότι είναι απαραίτητος ένας δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών αποδέχθηκε ο απερχόμενος πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι.

Εκπρόσωπος της επιτροπής διευκρίνισε ότι η ημερομηνία διεξαγωγής του θα είναι στις 7 Νοεμβρίου.

«Θα πάμε σε δεύτερο γύρο στις 7 Νοεμβρίου. Ο λόγος είναι ότι το ποσοστό του Καρζάι ήταν 49,67% και δεν ξεπέρασε το 50%», όπως δήλωσε ο Νουρ Μοχάμαντ Νουρ. Για την αποφυγή δεύτερου γύρου, ο Καρζάι θα έπρεπε να είχε ξεπεράσει το 50% των ψήφων.

Νόμιμη χαρακτήρισε την απόφαση ο Αφγανός πρόεδρος.

«Πιστεύουμε ότι αυτή η απόφαση της επιτροπής είναι νόμιμη και σύμφωνη με το σύνταγμα, ενώ ενισχύει την πορεία προς τη δημοκρατία», όπως είπε σε δηλώσεις του που μεταδώθηκαν απευθείας από την αφγανική τηλεόραση.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζον Κέρι που συναντήθηκε νωρίτερα με τον Καρζάι και βρισκόταν δίπλα του κατά τη διάρκεια των δηλώσεων, τόνισε ότι η απόφαση του Aφγανού προέδρου για τη διεξαγωγή δεύτερου γύρου καταδεικνύει «μεγάλες ηγετικές ικανότητες».

Oι αμφιλεγόμενες εκλογές της 20ης Αυγούστου είχαν οδηγήσει σε μεγάλη πολιτική αβεβαιότητα, που ενίσχυσε τους Ταλιμπάν, αλλά και σε κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ του Καρζάι και των δυτικών κυβερνήσεων.

Η απόφαση της ανεξάρτητης Εκλογικής Επιτροπής ακολούθησε το πόρισμα της Επιτροπής Εκλογικών Προσφυγών για ακύρωση δεκάδων χιλιάδων ψήφων υπέρ του Καρζάι λόγω νοθείας, κάτι που οδήγησε το εκλογικό του ποσοστό κάτω από το 50%.

Την απόφαση του Καρζάι να αποδεχθεί τη διεξαγωγή δεύτερου γύρου χαιρέτισε ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Είναι ζωτικής σημασίας τώρα όλα τα στοιχεία της αφγανικής κοινωνίας να συνεργαστούν για την προώθηση της δημοκρατίας, της ειρήνης και της δικαιοσύνης», όπως είπε.

Θετικά υποδέχθηκε την εξέλιξη και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, προσθέτοντας ωστόσο ότι η διοργάνωση των εκλογών θα αποτελέσει «τεράστια πρόκληση» για το Αφγανιστάν, που θα έχει όμως όλη την υποστήριξη του διεθνούς οργανισμού.

Πηγές: Reuters, BBC