Κόσμος
Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2009 14:16

Έτοιμο το προσχέδιο συμφωνίας για το Ιράν

Προσχέδιο κειμένου συμφωνίας που στόχο έχει να καθησυχαστούν οι φόβοι για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης παρέδωσε ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας παρέδωσε σε Ιράν, Γαλλία, Ρωσία, ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι ανακοίνωσε ότι παρέδωσε στο Ιράν, τη Γαλλία, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ προσχέδιο κειμένου συμφβωνίας που στόχο έχει να καθησυχαστούν οι φόβοι για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Το κείμενο, που προέκυψε μετά από τρεις ημέρες δύσκολων συνομιλιών στην έδρα της ΙΑΕΑ στη Βιέννη, πρέπει να έχει εγκριθεί μέχρι την προθεσμίας της Παρασκευής.

Νωρίτερα στην Τεχεράνη, ο Μοχαμάντ Καναντί, υποδιευθυντής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, δήλωσε πως το Ιράν θα έχει μέσα στους επόμενους μήνες «καλά νέα» για τα πυρηνικά επιτεύγματά του.

«Στους επόμενους μήνες, θα έχουμε καλά νέα για το έθνος μας σχετικά με τα πυρηνικά επιτεύγματά μας», δήλωσε ο Καναντί, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Ο Καναντί δεν έκανε γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Αβεβαιότητα για τη στάση που θα τηρήσει η Τεχεράνη

Ο Ελ Μπαραντέι δήλωσε «αισιόδοξος» μετά τις συνομιλίες, τις οποίες χαρακτήρισε «πολύ εποικοδομητικές».

«Όλοι στη συνάντηση προσπαθούσαν να βοηθήσουν, προσπαθούσαν να δουν το μέλλον και όχι το παρελθόν, προσπαθούσαν να κλείσουν τις πληγές που υπήρχαν για πολλά χρόνια», δήλωσε.

Σύμφωνα με το BBC, το σχέδιο προβλέπει ότι το Ιράν θα στέλνει το ουράνιο στην ΙΑΕΑ, η οποία θα το προωθεί στη Ρωσία για εμπλουτισμό. Στη συνέχεια θα πηγαίνει και πάλι στην ΙΑΕΑ που θα το προωθεί στη Γαλλία, όπου θα προστίθενται στοιχεία που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του πυρηνικού αντιδραστήρα στο Ιράν. Η διαδικασία αυτή θα επιτρέπει στο Ιράν να έχει αρκετό ουράνιο για την αντιδραστήρα του, αλλά όχι αρκετό για να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

Ο επικεφαλής της ιρανικής διαπραγματευτικής ομάδας χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συνομιλίες, χωρίς όμως να αφήσει ενδείξεις για τη στάση που θα τηρήσει η Τεχεράνη απέναντι στο σχέδιο.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC