Πολιτική
Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2009 14:03

Σπ. Βούγιας: Στόχος η αλλαγή συμπεριφοράς των αστυνομικών

Για σοβαρά προβλήματα στην αστυνομία έκανε λόγο σήμερα ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπύρος Βούγιας και πρόσθεσε: «Δεν θα τα κρύψουμε κάτω από το χαλί, αλλά θα τα αντιμετωπίσουμε».

Για σοβαρά προβλήματα στην αστυνομία αλλά και σε επιμέρους τομείς όπως η μετανάστευση, η ασφάλεια των πολιτών και η οδική ασφάλεια έκανε λόγο σήμερα κατά τη συνάντησή του με δημοσιογράφους ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπύρος Βούγιας και πρόσθεσε: «Δεν θα τα κρύψουμε κάτω από το χαλί, αλλά θα τα αντιμετωπίσουμε».

Εξάρχεια και ασφάλεια

Αναφερόμενος στο θέμα των Εξαρχείων ο υφυπουργός τόνισε: «Δεν θέλουμε να αλλάξουμε τον εναλλακτικό τρόπο ζωής στα Εξάρχεια, αλλά όμως εκεί υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα ασφάλειας της περιουσίας των πολιτών, καθώς σημειώνονται τέτοια εγκλήματα κατά της περιουσίας και υπάρχει και ένα ζήτημα κοινωνικής ειρήνης στην περιοχή».

Ο κ. Βούγιας είπε ότι πρόθεση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι να μην είναι κατ' ευφημισμόν "Προστασία του Πολίτη", αλλά να μπορεί να παρεμβαίνει και να επιφέρει ισορροπία και αυτό επιδιώκει η παρουσία της Αστυνομίας σε κάθε γειτονιά, ώστε να μην υπάρχει γκέτο και άβατα. Αυτό, όπως ανέφερε, ισχύει και για τα Εξάρχεια.

Αναφερόμενος στο τελευταίο περιστατικό είπε ότι υπήρχε πράγματι αψιμαχία με τους αστυνομικούς και τους πολίτες. Στόχος μας, είπε, είναι να αλλάξει το κλίμα και η συμπεριφορά των αστυνομικών απέναντι στους πολίτες.

Πανεπιστημιακό άσυλο

Ο κ. Βούγιας σημείωσε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ο νόμος για το πανεπιστημιακό άσυλο, καθώς επαρκεί για την περιφρούρηση του ασύλου και παράλληλα δίνει τη δυνατότητα επέμβασης όταν στο χώρο των πανεπιστημίων τελούνται κακουργήματα.

Μετανάστευση

Αναφερόμενος σε επίσκεψή του στη Μυτιλήνη, ο κ. Βούγιας είπε ότι βρήκε μια μία τραγική κατάσταση, η οποία δεν μπορεί να συνεχιστεί. Όπως ανέφερε, σε χώρους που δεν χωρούν ούτε 30 άτομα, ήταν εκατοντάδες, με τεράστια προβλήματα στην καθημερινή ζωή και στην υγεία.

«Ο πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε και η ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες απέναντι στο πρόβλημα και κυρίως να δει το ρόλο της Τουρκίας στο μεγάλο αυτό πρόβλημα», τόνισε ο κ. Βούγιας και πρόσθεσε ότι την επόμενη εβδομάδα για το σκοπό αυτό θα ταξιδέψουν στην Τουρκία ο αρμόδιος Επίτροπος Ζακ Μπαρό, συνοδευόμενος από στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Βούγιας είπε ακόμη ότι η Ελλάδα έχει πάρει χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το πρόβλημα της μετανάστευσης και της μη νόμιμης μετανάστευσης, αλλά «εμείς εξετάζουμε τώρα που πήγαν αυτά τα χρήματα, καθώς εντοπίζουμε μεγάλα προβλήματα στις υποδομές ή σε οφειλές που έχουν προκύψει από τη φροντίδα των μεταναστών».

Οδική ασφάλεια

Αναφερόμενος στο ζήτημα της οδικής ασφάλειας σημείωσε ότι εντολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στόχος του υπουργείου είναι να μειώνονται κατά 100 κάθε χρόνο οι θάνατοι από τροχαία δυστυχήματα.

Όπως ανέφερε, οι θάνατοι είναι σταθερά 1.600 το χρόνο, παρ' ότι έχει βελτιωθεί σημαντικά το οδικό δίκτυο και αυτό διότι οι θάνατοι σημειώνονται είτε στο επαρχιακό οδικό δίκτυο είτε μέσα στις πόλεις.

Τέλος, για την αγροφυλακή είπε ότι μετά την κατάργησή της το προσωπικό θα ενταχθεί στους δήμους και θα ασκεί παρόμοια καθήκοντα, ενώ ένα σημαντικό μέρος του συνταξιοδοτείται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ