Πολιτική
Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2009 17:29

Γ. Παπανδρέου: Τετραετία γεμάτη δυσκολίες και προκλήσεις

«Έχουμε μπροστά μας μια τετραετία γεμάτη δυσκολίες, γεμάτη προκλήσεις. Ήδη αρχίσαμε να κάνουμε πράξη όσα υποσχεθήκαμε», τόνισε από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός. Ο Σωκράτης Ξυνίδης νέος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ.

«Έχουμε μπροστά μας μια τετραετία γεμάτη δυσκολίες, γεμάτη προκλήσεις. Ήδη αρχίσαμε να κάνουμε πράξη όσα υποσχεθήκαμε», τόνισε ο πρωθυπουργός, από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Παπανδρέου διακήρυξε την απόφασή του για την εφαρμογή του προγράμματος των 100 ημερών που είχε εξαγγείλει προεκλογικά, ανεξάρτητα, όπως επεσήμανε, από πιέσεις και από όποιες δυσκολίες υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Δεσμεύθηκε, δε, ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση θα δώσουν τη μάχη απέναντι στη λογική που θέλει την κρίση να την πληρώνουν πάντα οι αδύναμοι σε όφελος των λίγων και ισχυρών.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για τη στήριξη των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, σημείωσε ότι ήταν μια στοιχειώδης υποχρέωση κοινωνικής αλληλεγγύης.

Ωστόσο, επεσήμανε, η προσπάθεια αυτή θα είναι χωρίς αντίκρυσμα, αν δεν συνοδευτεί από συμμάζεμα των δημοσίων οικονομικών, τα οποία, όπως υπογράμμισε, βρίσκονται σε πρωτοφανή κατάσταση.

Το συμμάζεμα ξεκίνησε, πρόσθεσε, όχι γιατί δεχόμαστε πιέσεις αλλά γιατί αυτό επιβάλλει ο σεβασμός προς τα χρήματα του ελληνικού λαού.

Τόνισε, επίσης, ότι το τεράστιο έλλειμμα που άφησε πίσω η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είναι ανεξήγητο: Η εκτίναξή του, όπως ανέφερε, προήλθε από τις πελατειακές πρακτικές διακυβέρνησης, τις σπατάλες, την απουσία ελέγχου, τη διαφάνεια. Σε αυτές τις λογικές βάζουμε τέρμα, τόνισε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η καθιέρωση της διαφάνειας παντού.

Τόνισε ότι η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι σκληρή, αλλά επεσήμανε ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης είναι αξιόπιστο και οραματικό και υπάρχει η βούληση για να κερδηθεί και πάλι η αξιοπιστία της χώρας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος, την οποία χαρακτήρισε μεγάλη τομή στη διακυβέρνηση της χώρας, αλλά και πρώτο μεγάλο βήμα για τη διοικητική μεταρρύθμιση όλης της χώρας.

Υπογράμμισε ακόμη την προσπάθεια για τη διασφάλιση της αυτονομίας της πολιτικής, την οποία έθεσε ως προτεραιότητα, γιατί, όπως τόνισε, μόνο ένα πραγματικά αυτόνομο πολιτικό σύστημα μπορεί να θέτει το συμφέρον των πολλών πάνω από ιδιοτέλειες λίγων.

Μόνο μια ανεξάρτητη πολιτική εξουσία, υπογράμμισε, μπορεί να θέτει κάθε φορά το κοινό, το δημόσιο, πάνω από την πελατειακή σκοπιμότητα.

Ως στίγμα αυτής της φιλοσοφίας ο πρωθυπουργός ανέφερε τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για τη στελέχωση των γενικών γραμματειών των υπουργείων.

Στάθηκε επίσης στο ρόλο του κράτους και στον περιορισμό της κρατικής σπατάλης και ανέφερε ως παράδειγμα τη μείωση του στόλου των κρατικών αυτοκινήτων και τον περιορισμό του αριθμού των αστυνομικών για τα πολιτικά πρόσωπα. Και ήδη, όπως ανέφερε, στο Μέγαρο Μαξίμου αυτός ο αριθμός μειώθηκε κατά 50%.

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα stage, τα οποία, όπως σημείωσε, θα χρησιμοποιούνται στην αγορά εργασίας ως μέθοδοι μαθητείας και όχι ως εμπόριο ψυχών για την εξασφάλιση πολιτικής πελατείας.

Εξήγγειλε δε ότι οι αρχές της αξιοκρατίας και των ίσων ευκαιριών θα γίνουν πράξη και η αρχή θα γίνει από όλες ανεξαιρέτως τις προσλήψεις στο δημόσιο.

«Θέλουμε να πετύχουμε όχι απλά να γλιτώσουμε από την κρίση αλλά να γίνει η Ελλάδα υπόδειγμα χώρας και κράτους», τόνισε ο κ.Παπανδρέου. Προϋπόθεση, ωστόσο, επεσήμανε, είναι η σφυρηλάτηση κοινωνικών συμμαχιών και η συμμετοχή του πολίτη γιατί, όπως τόνισε, δεν φθάνουν μόνο οι ιδέες αλλά ούτε και η βούληση της κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στη νέα κοινωνική συμμαχία, που, όπως ανέφερε, πρέπει να δημιουργηθεί για να αλλάξει η Ελλάδα, υπογράμμισε ότι σε αυτή τη συμμαχία όλοι έχουν συμμετοχή αλλά και ευθύνη.

Ανακοίνωσε μάλιστα ότι θα ξεκινήσει σύντομα, με τους συναρμόδιους υπουργούς, τον «οδικό χάρτη» για όλες τις μεγάλες αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση, έναν επίσημο διάλογο και διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους για τη δημιουργία μιας πλατιάς συναίνεσης και συμμαχίας.

Η συμφωνία που θα επιτευχθεί, επεσήμανε ο κ. Παπανδρέου, δεν σημαίνει ανοχή, αλλά αντιθέτως σημαίνει συμμετοχή και συνευθύνη για την πορεία του τόπου. Βασική αρχής της συμμαχίας, συνέχισε, θα είναι ο σεβασμός του καθενός προς τον άλλο και όλων απέναντι στο κοινωνικό σύνολο.

Ο Γ. Παπανδρέου έκανε ειδική αναφορά στο ρόλο του κόμματος εφεξής και σε όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης από το Κίνημα. Οπως διευκρίνισε, η κυβέρνηση ασκεί μεν την εξουσία, όμως το ΠΑΣΟΚ οφείλει να εμπνέει, να καθοδηγεί και να ελέγχει την κυβέρνηση.

Ξεκαθάρισε ότι οι ρόλοι κόμματος και κυβέρνησης μπορεί και πρέπει να είναι διαφορετικοί, αλλά είναι και ρόλοι που συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον.

Παραδέχθηκε ότι στο παρελθόν οι σχέσεις αυτές δεν ήταν οι σωστές και ότι ήταν λάθος ο παραμερισμός του κόμματος όταν και πάλι ασκούσε κυβερνητική εξουσία, όταν αφέθηκε να είναι ανενεργό ή ακόμα και υποχείριο του κρατισμού και της εξουσιολαγνείας.

Εμείς, τόνισε, θέλουμε να δώσουμε την εξουσία στον πολίτη και την κοινωνία των πολιτών και όχι των κολλητών και πρόσθεσε ότι αυτή ήταν μία από τις βασικές αιτίες που αποξένωσαν την κυβέρνηση από την κοινωνία.

Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι δεν θα επιτρέψει να γίνει πάλι το ίδιο λάθος ούτε να μετατραπεί το κόμμα σε μεσάζοντα και διεκπεραιωτή συναλλαγών με την κυβέρνηση και τη δημόσια διοίκηση.

Το Κίνημα, υπογράμμισε, θα παραμείνει πιο ενεργό και πιο δραστήριο, ένα εργαστήριο παραγωγής δημοκρατίας και συμμετοχής, ένα κόμμα ανοιχτό, μαζικό και καινοτόμο, που γίνεται αρωγός στην προσπάθεια της κυβέρνησης.

Στη δική του ομιλία ο απερχόμενος Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης χαρακτήρισε τη νίκη της 4ης Οκτωβρίου ιστορική.

«Το σημερινό Εθνικό Συμβούλιο είναι ένα Εθνικό Συμβούλιο χαράς για την νίκη, αλλά και ευθύνης μπροστά στις ανάγκες του τόπου και τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Έλληνας πολίτης» σημείωσε μεταξύ άλλων http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1732753 .

Από την πλευρά του ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, Χρήστος Παπουτσής τόνισε πως η νίκη της 4ης Οκτωβρίου «εδραιώθηκε χάρη στους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους νέους, τους επιστήμονες, τις υγιείς δυνάμεις της αγοράς και του εμπορίου, ήταν νίκη της προόδου απέναντι στην μιζέρια, την στασιμότητα και την αντίδραση».

Πρόσθεσε πως το ΠΑΣΟΚ έχει εντολή και υποχρέωση να αλλάξει την πορεία της χώρας, να εισάγει νέους θεσμούς και δομές και να πραγματοποιήσει μια μεγάλη προοδευτική αλλαγή για την οργάνωση της κοινωνίας του μέλλοντος.

Αφού επισήμανε πως οι αντιστάσεις θα είναι ισχυρές, υπογράμμισε: «Εχουμε μια μόνο επιλογή: Να πετύχουμε».

O Γενικός Διευθυντής του κόμματος Ροβέρτος Σπυρόπουλος ανέφερε πως τα δύο τελευταία χρόνια τέθηκαν στέρεες βάσεις για τη λειτουργική αναβάθμιση του ΠΑΣΟΚ. Πρόσθεσε μάλιστα πως «το 2010 η αναβάθμιση θα είναι σε τέτοιο βαθμό, ώστε θα είμαστε το παράδειγμα προς μίμηση από όλα τα κόμματα».

Αναφερόμενος στα οικονομικά του κινήματος, σημείωσε πως ότι το 2010 θα ολοκληρωθεί η οικονομική «τακτοποίηση» των μελών του ΠΑΣΟΚ με την ολοκλήρωση της αποστολής 250.000 καρτών-μελών, ενώ το επόμενο διάστημα θα αποσταλούν οι πρώτες 100.000 τέτοιες κάρτες.

«Θέλουμε ελάχιστα από πολλούς» συνέχισε, συμπληρώνοντας ότι το 2010 ο προϋπολογισμός του ΠΑΣΟΚ εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 30%, όλες οι οργανώσεις του Κινήματος θα αναρτούν τον προϋπολογισμό τους στο Διαδίκτυο, ενώ θα τεθούν και οι βάσεις για οικονομικό πλεόνασμα των οργανώσεων.

Νέος γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου ο Σ. Ξυνίδης

Νέος γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ εξελέγη ο βουλευτής Ξάνθης Σωκράτης Ξυνίδης με 181 ψήφους έναντι 125 ψήφων που συγκέντρωσε ο έταιρος υποψήφιος Γιώργος Παναγιωτακόπουλος.

Τον κ. Ξυνίδη πρότεινε νωρίτερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου κατά την ομιλία του από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου.

Προηγουμένως ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε τον απερχόμενο γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Γιάννη Ραγκούση.

Για μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ο κ. Παπανδρέου πρότεινε αλφαβητικά τους Νίκο Ανδρουλάκη, Τόνια Αντωνίου, Κώστα Ασκούνη, Πάρη Κουκουλόπουλο, Γιάννη Κουτσούκο, Δημήτρη Κουσελά, Γιάννη Μίχα, Πετρούλα Ντελεδήμου, Μανώλη Όθωνα, Παντελή Οικονόμου, Μαρία Παυλίδου, Συλβάνα Ράπτη, Κώστα Τάτση και Έφη Χαλάτση.