Νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με την ίδρυση Μονάδων Οικογενειακής Ιατρικής σε κάθε δήμο ή δημοτικό διαμέρισμα, οι οποίες θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση, προανήγγειλε η υπουργός Υγείας.
Νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με την ίδρυση Μονάδων Οικογενειακής Ιατρικής σε κάθε δήμο ή δημοτικό διαμέρισμα, οι οποίες θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση, καθώς και την καθιέρωση οικογενειακού γιατρού που θα επιλέγεται ελεύθερα από τους πολίτες, προανήγγειλε η υπουργός Υγείας σε δηλώσεις της στον Τύπο και την κρατική τηλεόραση.
«Δέσμευσή μας είναι η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Φυσικά, αυτό το σχέδιο απαιτεί χρονοδιάγραμμα και φάσεις. Προϋποθέτει σε πρώτο στάδιο δικτύωση, συνέργεια και αξιοποίηση όλων των σημερινών υπηρεσιών παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας», επισημαίνει η κ. Ξενογιαννακοπούλου σε δηλώσεις που δημοσιεύονται στην εφημερίδα «Τα Νέα».
Όπως διευκρινίζει, «το σχέδιό μας προβλέπει τη σύσταση μονάδων οικογενειακής ιατρικής σε κάθε δήμο με 24ωρη λειτουργία, οικογενειακό γιατρό και παιδίατρο που να επιλέγεται ελεύθερα, ηλεκτρονική κάρτα υγείας η οποία θα εξασφαλίζει άμεση πρόσβαση στον οικογενειακό γιατρό, στη μονάδα οικογενειακής ιατρικής και στο φαρμακείο, καθώς και ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς που θα ενσωματώνεται στην κάρτα υγείας».
«Στόχος», τονίζει, «η εξασφάλιση ενός βασικού πακέτου παροχών υγείας για όλους. Προτεραιότητές μας είναι η πρόληψη και η στήριξη της οικογένειας».
Ν. Κακλαμάνης: Η μεταφορά των αρμοδιοτήτων να συνοδεύεται και με τους ανίστοιχους πόρους
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της υπουργού, ο δήμαρχος Αθηναίων και πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Νικήτας Κακλαμάνης, την κάλεσε να διευκρινίσει αν αυτή η μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κράτος στους Δήμους θα συνοδευθεί με τους αντίστοιχους πόρους.
«Είναι γνωστή η άποψή μου σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των Δήμων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Εξ άλλου μέσω προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογραφεί (και ελπίζω ότι θα συνεχισθεί…) μεταξύ δήμου Αθηναίων και υπουργείου Υγείας τα επτά Δημοτικά Ιατρεία θα μετατραπούν σταδιακά σε Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου. Ελπίζω ότι μέσα στο 2010 θα λειτουργήσει το πρώτο εξ' αυτών στα Πατήσια», σχολίασε ο κ. Κακλαμάνης και τόνισε:
«Η κυρία υπουργός όμως οφείλει να διευκρινίσει αν αυτή η μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κράτος στους Δήμους θα συνοδευθεί με τους αντίστοιχους πόρους, διότι σε διαφορετική περίπτωση οι Δήμοι δεν πρόκειται να το δεχθούν».
«Σε ό,τι αφορά δε τα χρέη των νοσοκομείων», συμπλήρωσε ο κ. Κακλαμάνης, «αυτό που γνωρίζω εγώ είναι ότι τα 2,5 δισ. ευρώ που παρέλαβα το 2004 από τον προκάτοχό μου του ΠΑΣΟΚ , αποπληρώθηκαν όλα μέχρι τον Ιανουάριο του 2006, όπως πολύ καλά μπορεί να πληροφορηθεί από τους εκπροσώπους των προμηθευτών, χωρίς μάλιστα να τους καταβάλω χρήματα για τις εξωσυμβατικές προμήθειες».
Σύμφωνα με την κ. Ξενογιαννακοπούλου, το χρέος των νοσοκομείων από το 2005 μέχρι σήμερα ξεπερνά τα 6,2 δισ. ευρώ. «Σε πλήρη συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών συγκροτούμε Επιτροπή διαπραγμάτευσης και ρύθμισης του χρέους μέχρι το τέλος του χρόνου. Ταυτόχρονα, όμως, κάνουμε ριζική τομή στο σύστημα προμηθειών. Δεν μπορεί τα χρήματα των φορολογουμένων να χάνονται σε μία μαύρη τρύπα. Είμαστε αποφασισμένοι να σπάσουμε αυτό τον φαύλο κύκλο», ξεκαθάρισε η υπουργός Υγείας και πρόσθεσε:
«Βασικές αρχές του συστήματος προμηθειών που προωθούμε, είναι η αποκέντρωση με ενιαίες προδιαγραφές, η ενιαία κωδικοποίηση ειδών, η καθιέρωση ανοικτών ηλεκτρονικών διαγωνισμών, η ολοκλήρωση και εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος στα νοσοκομεία. Δεν μπορεί στη χώρα μας οι προμήθειες στον χώρο της υγείας να έχουν πενταπλάσιο κόστος από την υπόλοιπη Ευρώπη».
Όπως είπε, βασικός στόχος είναι η εναρμόνιση των τιμών με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και εκτίμησε πως μέσα από τον εξορθολογισμό συνολικά του συστήματος μπορεί να εξοικονομηθεί επιπλέον 1% του ΑΕΠ για την υγεία.