«Δίνουμε τη μάχη της απελευθέρωσης από νοοτροπίες, αντιλήψεις και πρακτικές, που μας κράτησαν πολλά χρόνια πίσω», δήλωσε ο Πρωθυπουργός μετά τη δοξολογία στο ιερό ναό του Αγ. Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη.
«Δίνουμε τη μάχη της απελευθέρωσης από νοοτροπίες, αντιλήψεις και πρακτικές, που μας κράτησαν πολλά χρόνια πίσω», σημείωσε ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου σε δήλωσή του από τη Θεσσαλονίκη με αφορμή των τριπλό εορτασμό του Αγ. Δημητρίου, της απελευθέρωσης της πόλης και της επετείου της 28ης Οκτωβρίου.
«Δίνουμε τη μάχη της απελευθέρωσης των δημιουργικών και παραγωγικών δυνάμεων της χώρας. Δίνουμε τη μάχη της απελευθέρωσης της πολιτικής από το μικροκομματισμό και την αδιαφάνεια. Δίνουμε τη μάχη της απελευθέρωσης του πολίτη από την ανασφάλεια, την αδικία, την ανισότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και τόνισε:
«Και σε αυτή τη μάχη, είμαι σίγουρος ότι είμαστε ενωμένοι. Αυτή η μάχη μας ενώνει όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, σε μια κοινή προσπάθεια για να κάνουμε την Ελλάδα ισχυρή, ικανή, δίκαιη και ανθρώπινη».
«Η μεγάλη νίκη του Ελληνισμού, αυτή της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, αναδεικνύει και αποδεικνύει τη διαχρονική δύναμη που έχει ο λαός μας, η πατρίδα μας», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου μετά από τη δοξολογία για τον εορτασμό του Πολιούχου Αγίου Δημητρίου, στην οποία παρέστη.
«Η δύναμη αυτή αποδεικνύει ότι με τη βούληση και την ενότητα, υπηρετώντας αξίες και αρχές, κατακτούμε στόχους και μπορούμε και αλλάζουμε την Ελλάδα», πρόσθεσε.
Επίσκεψη στον Εμ. Κριαρά
Aμέσως μετά τη δοξολογία ο Γ. Παπανδρέου επισκέφθηκε τον ομότιμο καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Εμμανουήλ Κριαρά. Ο κ. Κριαράς υποδέχθηκε στην οικία του τον πρωθυπουργό με τον οποίο συζήτησαν για θέματα παιδείας.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Εμμανουήλ Κριαράς, 103 ετών σήμερα, ήταν στην τελευταία και τιμητική θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου και ο πρωθυπουργός θέλησε να τον τιμήσει και με την επίσκεψη του.
H επίσημη δοξολογία τελέστηκε στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, του πρωθυπουργού και εκπροσώπων των κομμάτων. Στη δοξολογία παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο πρ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης, ο υπουργός Εθνικής ¶μυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, οι υφυπουργοί Θεοδώρα Τζάκρη, Μάρκος Μπόλαρης, Γιάννης Μαγκριώτης, Σπύρος Βούγιας, βουλευτές κ.α.
Τη Νέα Δημοκρατία εκπροσώπησε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιάννης Τραγάκης, ο οποίος τόνισε ότι η σημερινή μέρα είναι μεγάλη για τους Μακεδόνες και τη Θεσσαλονίκη.
Στο κήρυγμα του, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης ¶νθιμος αναφέρθηκε στις ανιστόρητες -όπως τις χαρακτήρισε- διεκδικήσεις των Σκοπίων και στην απόφαση για την κατάργηση του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης.
Η βουλευτής και υποψήφια πρόεδρος της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, σημείωσε ότι δεν είναι η ώρα για πολιτικές ευχές, αλλά για πατριωτικές ευχές σε όλο τον κόσμο, επισημαίνοντας πως πρέπει να θυμόμαστε και να τιμάμε την ιστορία μας.
Οι βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ. Κυριάκος Βελόπουλος και ¶γγελος Κολοκοτρώνης επέκριναν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την κατάργηση του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης και τη μετατροπή του σε Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης. «Έτσι όπως πάμε θα πάμε στα χειρότερα», είπε ο κ. Βελόπουλος, ενώ ο κ. Κολοκοτρώνης παρατήρησε ότι «δεν μπορεί να γιορτάζει η Θεσσαλονίκη όταν έχει καταργηθεί το ΥΜΑΘ».
Από την πλευρά του ο νομάρχης Θεσσαλονίκης και υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ, Παναγιώτης Ψωμιάδης, τόνισε την ανάγκη να βαδίσουμε ενωμένοι, όλοι μαζί, για μια καλύτερη πατρίδα.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος δήλωσε ότι τα 97 χρόνια που μεσολάβησαν από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης έγιναν πολλά στην πόλη και πρέπει να συνεχίσουμε ενωμένοι και αγαπημένοι για να γίνει η Θεσσαλονίκη ευρωπαϊκή μεγαλούπολη.