Κόσμος
Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2009 16:17

«Ο Κάρατζιτς εκμεταλλεύθηκε τις δυνάμεις του εθνικισμού και το μίσος»

«Η δίκη αυτή είναι του άνδρα που εκμεταλλεύτηκε τις δυνάμεις του εθνικισμού, το μίσος και το φόβο για να υλοποιήσει το όραμά του για μια εθνικά διχασμένη Βοσνία», ο εισαγγελέας κατά τη δεύτερη ημέρα της δίκης του Ράντοβαν Κάρατζιτζ.

«Η δίκη αυτή είναι του άνδρα που εκμεταλλεύτηκε τις δυνάμεις του εθνικισμού, το μίσος και το φόβο για να υλοποιήσει το όραμά του για μια εθνικά διχασμένη Βοσνία: του Ράντοβαν Κάρατζιτς», δήλωσε ο εισαγγελέας κατά τη δεύτερη ημέρα της δίκης του πρώην πολιτικού ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας, η οποία διεξάγεται απουσία του κατηγορουμένου.

Ο «ανώτατος διοικητής» της «εθνοκάθαρσης»" στη Βοσνία ήταν ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, πρόσθεσε. Υπενθύμισε επίσης τις κατηγορίες για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που βαρύνουν τον κατηγορούμενο, για το ρόλο που διαδραμμάτισε στον πόλεμο της Βοσνίας (1992-1995), στον οποίο έχασαν τη ζωή τους 100.000 άνθρωποι και 2,2 εκατομμύρια εκτοπίστηκαν.

Η δίκη του 64χρονου Κάρατζιτς επαναλήφθηκε σήμερα απουσία του κατηγορούμενου, ο οποίος την μποϋκοτάρει από χθες, Δευτέρα, με αιτιολογία ότι η υπεράσπισή του, την οποία ασκεί ο ίδιος, δεν είναι έτοιμη. Οι δικαστές αποφάσισαν ωστόσο να συνεχίσουν τη δίκη, η οποία αναμένεται να διαρκέσει δύο χρόνια.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο