Νέα μηνύματα σε Τουρκία και Σκόπια έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την προσφώνησή του προς τη Γενική Κυβερνήτη του Καναδά Μισέλ Ζαν στο επίσημο δείπνο που της παρέθεσε στο προεδρικό μέγαρο.
Νέα μηνύματα σε Τουρκία και Σκόπια έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την προσφώνησή του προς τη Γενική Κυβερνήτη του Καναδά Μισέλ Ζαν στο επίσημο δείπνο που της παρέθεσε στο προεδρικό μέγαρο.
Κάνοντας ειδική αναφορά στο Κυπριακό, μίλησε για πρόβλημα ξένης κατοχής «η διαιώνιση του οποίου προσβάλλει το δημοκρατικό χαρακτήρα της ΕΕ ... ενώ δεν τιμά την παγκόσμια κοινότητα».
Πιο αναλυτικά, ο κ. Κάρολος Παπούλιας επανέλαβε πως η Ελλάδα επιθυμεί την περαιτέρω ευρω-ατλαντική ολοκλήρωση των δυτικών Βαλκανίων και της Τουκρίας. Πρόσθεσε όμως πως αναγκαία προϋπόθεση για την αποδοχή αυτών των χωρών είναι η πλήρης υιοθέτηση των αρχών: του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας και συνεργασίας καθώς και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς επίσης καθώς και η πλήρωση των κατά περίπτωση κριτηρίων και προϋποθέσεων.
Και πρόσθεσε: «Με βάση τις ίδιες θεμελιώδεις αρχές, επιθυμούμε την επίλυση και του Κυπριακού προβλήματος, ενός προβλήματος ξένης κατοχής και αναχρονιστικής διχοτόμησης, η διαιώνιση του οποίου προσβάλλει το δημοκρατικό χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τραυματίζει τις βαθύτερες αξίες της, ενώ δεν τιμά ούτε την Κοινοπολιτεία, ούτε την παγκόσμια κοινότητα».
Ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε ακόμη στις σχέσεις της Ελλάδας με τον Καναδά, τις οποίες χαρακτήρισε άριστες. «Ο ελληνικός λαός θυμάται πάντα με ευγνωμοσύνη ότι ο Καναδάς ήταν μία από τις λίγες εκείνες χώρες, που έστειλε στην Ελλάδα ιδιαίτερα σημαντική επισιτιστική βοήθεια, όταν χιλιάδες συμπατριώτες μας πέθαιναν από την πείνα στους δρόμους κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής» σημείωσε μεταξύ άλλων.
Μιλώντας για την τρίτη διάσκεψη του Παγκόσμιου Φόρου για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη, την προεδρία του οποίου έχει φέτος η Ελλάδα, επισήμανε πως «στο κράτος δικαίου, στο οποίο όλοι θέλουμε να ζούμε, στοίχημά μας είναι σήμερα να παραμείνουν οι κοινωνίες μας ανοικτές, με σεβασμό βέβαια των νόμων, αλλά και του δικαιώματος στην πολυμορφία».
Τέλος, ευχήθηκε στον καναδικό λαό «να διοργανώσει για άλλη μια φορά με επιτυχία τους ερχόμενους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Βανκούβερ, αναδεικνύοντας τα μεγάλα ολυμπιακά ιδεώδη του ευ αγωνίζεσθαι.
«Και είθε το νόημα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας να εμπνεύσει και να εφαρμοσθεί εκεί, όπου και τούτη τη στιγμή βασανίζονται και αλληλοεξοντώνονται συνάνθρωποί μας, με στόχο, έστω και στιγμιαία, την κατάπαυση των εχθροπραξιών, και την αποστολή έτσι ενός ισχυρού συμβολικού μηνύματος ειρήνης και συναδέλφωσης των λαών» κατέληξε.