Πολιτική
Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2009 09:08

M. Γιαννάκου: «Mηδενιστές και αδίστακτοι»

«Πρόκειται για μηδενιστές και αδίστακτους που δεν διστάζουν απέναντι σε τίποτα», δήλωσε η κ. Μαριέττα Γιαννάκου για την έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού στην είσοδο της πολυκατοικίας όπου διαμένει.

«Yπάρχει μίσος, είναι νέοι άνθρωποι που έχουν μίσος για το σύστημα. Με το σημερινό ίσως να ήθελαν να στείλουν ένα μήνυμα, ότι μπορούμε να πάμε μέχρι τέλους», παρατήρησε η Μαριέττα Γιαννάκου σχολιάζοντας την εις βάρος της επίθεση με αυτοσχέδιο ωρολογιακό εκρηκτικό μηχανισμό τα ξημερώματα.

«Πριν από έξι μήνες μου πήραν τη φρουρά χωρίς καν να ενημερωθώ πριν. Με εντολή του γραφείου του Αρχηγού αφαιρέθηκε η ασφάλεια, η οποία είχε δοθεί με εντολή εισαγγελέα», σημείωσε μεταξύ άλλων η κ. Γιαννάκου μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα» 989.

«Τίποτα δεν έχει τελειώσει νομίζω είμαστε ακόμη στην αρχή»

Παράλληλα, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κάλεσε όλα τα κόμματα να δουλέψουν (στο θέμα της τρομοκρατίας) «σαν το μυρμήγκι χωρίς πολλούς θορύβους». «Χρειάζεται στρατηγική σε βάθος χρόνου ... Τίποτα δεν έχει τελειώσει νομίζω είμαστε ακόμη στην αρχή», υπογράμμισε η κ. Γιαννάκου

Κληθείσα να σχολιάσει την απόφαση για την κατάργηση των φρουρών στα Αστυνομικά Τμήματα, παρατήρησε ότι η αστυνομία δεν μπορεί ες αεί να φυλάσσεται, ωστόσο επεσήμανε ότι γενικότερα οι όποιες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν με μία πιο συνολική αντίληψη.

Η συνεργασία με τις ξένες υπηρεσίες υπήρχε και υπάρχει, συμπλήρωσε τέλος, η κ. Γιαννάκου απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Δεν ήταν τυχαία η επιλογή του στόχου»

Μιλώντας στον ρ/σ ΣΚΑΙ 100,3, η ευρωβουλευτής δήλωσε τα εξής: «Λυπάμαι για ανθρώπους που νιώθουν μίσος κατά πάντων... Πρόκειται για μηδενιστές και αδίστακτους που δε διστάζουν απέναντι σε τίποτα... Νομίζω ότι η επιλογή του στόχου δεν ήταν τυχαία. Όλοι γνωρίζουν το πρόβλημά μου... το μήνυμά τους ήταν σαφές».

Εκρηξη στις 4:32

Στις 4:32 εξερράγη αυτοσχέδιος ωρολογιακός εκρηκτικός μηχανισμός στην είσοδο της πολυκατοικίας όπου βρίσκεται το διαμέρισμα της κ. Γιαννάκου, στην οδό Δεμερτζή 12, στα Πατήσια.

Όπως είπε η ίδια, ειδοποιήθηκε από την αστυνομία για ύποπτο σάκο έξω από την είσοδο της οικίας της και της ζητήθηκε να βγει με τη μητέρα της από το διαμέρισμα όπου διαμένει. Λίγο αργότερα κι ενώ περίμεναν την άφιξη των πυροτεχνουργών της Αστυνομίας, ο μηχανισμός εξερράγη.

Είχε προηγηθεί, στις 4.12 και 4.15, προειδοποιητικό τηλεφώνημα αγνώστου στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" και το τηλεοπτικό κανάλι "Alter", ο οποίος είπε ότι σε 20 λεπτά επρόκειτο να εκραγεί βόμβα στο σπίτι της κυρίας Γιαννάκου. Ειδοποιήθηκε η αστυνομία και αποκλείστηκε η περιοχή για να μην υπάρξουν τραυματισμοί.

Ο μηχανισμός ήταν μέσα χύτρα, σε ένα σακ βουαγιάζ στην είσοδο της πολυκατοικίας και σύμφωνα με τους πυροτεχνουργούς ήταν μικρής ισχύος. Πηγές της αστυνομίας εκτιμούσαν ότι πίσω από το νέο χτύπημα είναι ασύλληπτα μέλη των «Πυρήνων της Φωτιάς».

Από την έκρηξη έσπασε η τζαμαρία της εισόδου και προκλήθηκαν ζημιές σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο. Έρευνες για τη βομβιστική επίθεση γίνονται από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος κάνει λόγο για «άνανδρη τρομοκρατική ενέργεια, κατά μιας πολιτικού που έχει την εκτίμηση και την αγάπη όλων, ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις».

«Είναι μία ακόμα τρομοκρατική πράξη που προκαλεί την οργή και την καταδίκη όλων μας και δυναμώνει την απόφασή μας να ενώσουμε δυνάμεις και προσπάθειες στον κοινό αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Ενός αγώνα που μπορεί να κερδηθεί και θα κερδηθεί, με επίμονη και συστηματική δουλειά, μακριά από κάμερες και μικρόφωνα», αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Κουμουτσάκος.

Εξετάζεται η αυθεντικότητα προκήρυξης

Tην ίδια ώρα από την ΕΛ.ΑΣ. εξετάζεται η αυθεντικότητα προκήρυξης για το αιματηρό χτύπημα στο Α.Τ. της Αγίας Παρασκευής. Την ευθύνη για την επίθεση αναλαμβάνει μία πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση, οι «Ομάδες Προλεταριακής Λαϊκής Αυτοάμυνας».

Αγνωστος ειδοποίησε για την προκήρυξη με τηλεφώνημά του στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η προκήρυξη μιας σελίδας είχε αφεθεί μέσα σε φάκελο, σε εξωτερικό γραμματοκιβώτιο μονοκατοικίας, στην οδό Ηβης 21, στο Μαρούσι. Το κείμενο είναι γραμμένο με κεφαλαία γράμματα σε υπολογιστή, υπογραμμισμένα από την τρίτη παράγραφο ως το τέλος.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «οι ακραίες συνθήκες που διαμορφώνονται από τη συνακόλουθη της καπιταλιστικής κρίσης, όξυνση της κρατικής και παρακρατικής τρομοκρατίας, επιβάλλουν επιτακτικά την οργάνωση δομών μαζικής λαϊκής αυτοάμυνας για την αντιμετώπισή της», ενώ οι συντάκτες μιλούν για «επίθεση εναντίον της Διεύθυνσης Στρατοχωροφυλακής Βορειοανατολικής Αττικής, την οποία πραγματοποίησε ομάδα προλετάριων αγωνιστών».

Έκρηξη και στη Θεσσαλονίκη

Έκρηξη από γκαζάκια σημειώθηκε στις 2:10 τα ξημερώματα, στο προξενείο της Ισπανίας, επί της οδού Αγίου Μηνά 7, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, από την έκρηξη δεν προκλήθηκαν ζημιές.

Χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε την κατάργηση των φρουρών σε Αστυνομικά Τμήματα. Με τη σχετική απόφαση, περίπου 2.000 αστυνομικοί αναμένεται να αποδεσμευθούν σε ημερήσια βάση από τη φρούρηση των αστυνομικών καταστημάτων με στόχο να διατεθούν στις διοικητικές υπηρεσίες, στις πεζές περιπολίες και στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών σε κάθε γειτονιά.

Την άποψη ότι τα Αστυνομικά Τμήματα δεν είναι φρούρια, αλλά δημόσιες υπηρεσίες που πρέπει να εξυπηρετούν τον πολίτη υποστήριξε σε ραδιοφωνική συνέντευξη ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Βούληση του υπουργείου είναι τα Αστυνομικά Τμήματα να παραμείνουν ανοικτά στους πολίτες, ώστε να προσφέρουν άμεσες και ποιοτικές υπηρεσίες και όχι να μετατραπούν σε χώρους φόβου και ταλαιπωρίας, υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, δεν συντρέχουν συνθήκες για νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία, καθώς στην τρομοκρατία η καλύτερη απάντηση δεν είναι η περιστολή δικαιωμάτων και ο φόβος, αλλά περισσότερη δημοκρατία, σεβασμός στα δικαιώματα των πολιτών, ανοιχτός νους και επαγγελματισμός.

Για την κατάργηση της διαδικασίας φρούρησης σε Αστυνομικά Τμήματα, αναμένεται να εκδοθεί σχετική διαταγή - εγκύκλιος από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Τέλος, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξετάζεται η μετατροπή της οπλοκατοχής σε κακούργημα, από πλημμέλημα. «Στο κέντρο της Αθήνας πωλούνται με μεγάλη ευκολία όπλα, όπως τα Καλάσνικοφ, τα οποία απειλούν χιλιάδες ζωές», παρατήρησε ο κ. Χρυσοχοΐδης.