Κόσμος
Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2009 11:18

Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Η χθεσινή κακοκαιρία που είχε ως συνέπεια καταστροφές στη Λεμεσό και στην Αμμοχωστο, οι πληροφορίες για τακτική της Αγκυρας παρόμοια με αυτήν του 2004 στο Κυπριακό ενόψει Δεκεμβρίου, η επικείμενη συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ και οι πληροφορίες για διαφωνίες στο κόμμα αναφορικά με τη συμμετοχή στην Κυβέρνηση, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται σήμερα πρωτοσέλιδα στον κυπριακό Τύπο.

Η χθεσινή κακοκαιρία που είχε ως συνέπεια καταστροφές στη Λεμεσό και στην Αμμοχωστο, οι πληροφορίες για τακτική της Αγκυρας παρόμοια με αυτήν του 2004 στο Κυπριακό ενόψει Δεκεμβρίου, η επικείμενη συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ και οι πληροφορίες για διαφωνίες στο κόμμα αναφορικά με τη συμμετοχή στην Κυβέρνηση, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται σήμερα πρωτοσέλιδα στον κυπριακό Τύπο.

Στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων προβάλλονται ακόμα, ο τερματισμός έκδοσης επιταγών από το γενικό λογιστήριο του κράτους, ο εντοπισμός ύποπτης σκόνης που παραπέμπει σε εκρηκτική ύλη στις Κεντρικές Φυλακές, οι πληροφορίες για κινητοποίηση του ΑΚΕΛ με διαλέξεις προς στελέχη του με στόχο την αποδοχή νέου σχεδίου για το Κυπριακό και η απουσία του Προέδρου Χριστόφια από τους εορτασμούς των 20 χρόνων από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Η «Αλήθεια» αναφέρει στο κύριο της θέμα, με τίτλο ''Τέρμα στις επιταγές'' ότι οτιδήποτε πληρώνεται μέσω του λογιστικού συστήματος του κράτους, από τον Δεκέμβριο θα πληρώνεται με εμβάσματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, αφού το γενικό λογιστήριο τους κράτους αποφάσισε να βάλει τέρμα στην έκδοση επιταγών. Αλλού γράφει ότι σε σοβαρότατες υποδείξεις προς τους δύο ηγέτες προέβη ο ΓΓ του ΟΗΕ αναφερόμενος στο Κυπριακό, φανερώνοντας συνάμα την απογοήτευσή του για τη μη επίτευξη πραγματικής προόδου.

«Η Μάχη», με κύριο τίτλο ''Ετριξε τα δόντια και πάλι ο καιρός'', αναφέρει ότι η κακοκαιρία έπληξε τη Λεμεσό και περιοχές της Αμμοχώστου και ότι οι βροχές των τελευταίων ημερών ήταν ευεργετικές παρά τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργήθηκαν. Αλλού γράφει ότι πολλά και χρόνια είναι τα προβλήματα που υπάρχουν στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, όπως διαφάνηκε από τη χθεσινή συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Σε δρόμο διάσπασης οδηγείται το ΔΗΚΟ'' αναφέρεται σε πρωτοβουλία Κολοκασίδη για καθαρές αποφάσεις σε ό,τι αφορά το Κυπριακό στο Εκτελεστικό Γραφείο του Κόμματος και ότι οι υποστηρικτές της «σκληρής γραμμής» ευνοούν καταγραφή αποκλίσεων με την Κυβέρνηση, ανοίγοντας παράθυρο για ρήξη με την Κυβέρνηση. Αλλού γράφει ότι πολιτική κατευνασμού του Χίτλερ στη δεκαετία του 30’ για να μην γίνει πιο επιθετικός θυμίζει στον Πρόεδρο Χριστόφια η υποχωρητικότητα της ΕΕ έναντι της Αγκυρας.

«Η Σημερινή», υπό τον τίτλο ''Ψάχνουν εκρηκτικά μέσα στις κεντρικές φυλακές'' γράφει ότι φόβοι για εγκληματικό κτύπημα κινητοποίησαν χθες το απόγευμα τους πάντες στις Κεντρικές Φυλακές, όταν ύποπτη σκόνη που παραπέμπει σε εκρηχτική ύλη, εντοπίστηκε σε αποχωρητήριο της Κλειστής Φυλακής. Αλλού γράφει ότι 85000 παράνομοι εργαζόμενοι κλονίζουν την Κυπριακή οικονομία σύμφωνα με «στοιχεία-σοκ» που κατατέθηκαν χθες στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής.

«Ο Φιλελεύθερος», με κύριο τίτλο ''Τακτική με συνταγή 2004'' γράφει ότι μια νέα τακτική, με συνταγές ωστόσο από το 2004, ενεργοποιούν οι Τούρκοι στο Κυπριακό, έχοντας στο μυαλό τους την αξιολόγηση από την ΕΕ τον Δεκέμβριο, της ενταξιακής πορείας. Αλλού γράφει ότι με φόντο το Κυπριακό και τις προσπάθειες που καταβάλλονται σε πολιτικό επίπεδο για την επίλυσή του, το Υπουργείο Παιδείας επαναφέρει τον στόχο της καλλιέργειες κουλτούρας ειρηνικής συμβίωσης Ε/κ και Τ/κ και καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς να εργαστούν συστηματικά για την επίτευξή του, όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο που έφτασε σε όλες τις σχολικές μονάδες.

Η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Κέντρο κρίσεων», ότι μόνο ανθρώπινα θύματα δεν είχαμε χθες στη Λεμεσό από τις καταρρακτώδεις βροχές, που μέσα σε μία μόνο ώρα «έπνιξαν» κυριολεκτικά ολόκληρη σχεδόν την πόλη και αυτό ήταν το μεγάλο ευτύχημα. Αλλού γράφει ότι χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε επιβάρυνση του δημοσίου χρέους, η Κυβέρνηση ενισχύει συστηματικά την ρευστότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία καλούνται να μειώσουν αισθητά τα επιτόκια.

Η αγγλόφωνη “Cyprus Mail”, με κύριο τίτλο ''Η Κύπρος παλεύει με τα στοιχεία της φύσης'' γράφει ότι οι κρατικές υπηρεσίες αγωνίζονταν χθες ολόκληρη τη μέρα, ενόσω περισσότερες δυνατές βροχές έπεφταν σε όλο το νησί πλημμυρίζοντας δεκάδες κατοικίες και προκαλώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο. Αλλού γράφει ότι περίπου έναν αιώνα από την πρώτη φορά που Νορβηγοί εξερευνητές πάτησαν το πόδι τους στον Νότιο Πόλο, η πρώτη Κύπρια ετοιμάζεται να διασχίσει την Ανταρκτική με σκι.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος», με κύριο τίτλο ''Ακονίζουν μαχαίρια στο ΔΗΚΟ'' γράφει ότι νέες θύελλες προμηνύονται στο Δημοκρατικό Κόμμα με επίκεντρο πάντα το Κυπριακό αλλά και τις δηλώσεις ανωτάτων αξιωματούχων του κόμματος τις οποίες ο Πρόεδρος του Μάριος Καρογιάν θεωρεί εκτός γραμμής. Αλλού αναφέρεται στην επίσκεψη Μπούτρος Γκάλι στην Κύπρο κατά την οποία θα εγκαινιάσει το Μέγαρο Νεοκλέους στη Λεμεσό και θα συναντηθεί με πολιτικούς.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό ποντίκι» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Πλύση εγκεφάλου στα μέλη του ΑΚΕΛ'' ότι εντατική κινητοποίηση παρατηρείται στους μηχανισμούς του ΑΚΕΛ το τελευταίο χρονικό διάστημα με αντικείμενο την «πλύση εγκεφάλου» των μεσαίων και κάτω κομματικών στελεχών έτσι ώστε να διασφαλιστεί το «ΝΑΙ» των Ακελικών στο επικείμενο σχέδιο διευθέτησης του Κυπριακού. Αλλού αναφέρει ότι ενώ η Κύπρος έχει θέσει την υποψηφιότητά της για να εγκαθιδρυθεί στην επικράτειά της, η έδρα του Ευρωπαϊκού Γραφείου Ασύλου, ο αρμόδιος υπουργός, Νεοκλής Συλικιώτης, απέδειξε στους εκπροσώπους της ΕΕ που παραβρέθηκαν σε συνάντηση για το θέμα, πως όχι απλώς δεν γνωρίζει τι είναι το συγκεκριμένο Γραφείο, αλλά πως δεν έχει καν τις στοιχειώδεις γνώσεις σχετικά με την ΕΕ και τους θεσμούς της.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα «The Cyprus Weekly» στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Απουσία'' γράφει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας είναι πολύ απασχολημένος για να συναντηθεί με την ευρωπαϊκή ελίτ η οποία γιορτάζει 20 χρόνια από την πτώση του τείχους του Βερολίνου και να υπενθυμίσει στον κόσμο τη διαίρεση της Κύπρου. Αλλού γράφει ότι η Κύπρος πρέπει να εντείνει τη συμμετοχή της στη μάχη ενάντια στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, ήταν το μήνυμα σε πρόσφατο συνέδριο για την κλιματική αλλαγή στην Κρήτη.

ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ)