Κόσμος
Δευτέρα, 02 Νοεμβρίου 2009 14:51

Ο Ομπάμα και οι Ευρωπαίοι

Η εκλογή του Μπάρακ Ομπάμα στο τιμόνι των Ηνωμένων Πολιτειών έγινε αναμφίβολα δεκτή ως μια θετική εξέλιξη, ωστόσο, εννέα μήνες αργότερα σύννεφα πυκνώνουν ξανά πάνω από τις διατλαντικές σχέσεις

Η εκλογή του Μπάρακ Ομπάμα στο τιμόνι των Ηνωμένων Πολιτειών έγινε αναμφίβολα δεκτή στην Ευρώπη ως μια θετική εξέλιξη, ωστόσο, εννέα μήνες αργότερα σύννεφα πυκνώνουν ξανά πάνω από τις διατλαντικές σχέσεις, ενω οι θέσεις Αμερικάνων και Ευρωπαίων αρχίζουν να διίστανται σε ζητήματα όπως το Αφγανιστάν, η Μέση Ανατολή, το Ιράν και οι κλιματικές αλλαγές.

Πολλοί Ευρωπαίοι κλίνουν προς το συμπέρασμα ότι ο Ομπάμα δεν προχώρησε στην τομή με τις κατακριτέες πολιτικές του προκατόχου του που είχε εξαγγείλει, ενώ οι Αμερικανοί κατηγορούν τους Ευρωπαίους για παθητική στάση έναντι της προσπάθειας του Ομπάμα για επίλυση φλεγόντων ζητημάτων παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

Μπορεί ο Ομπάμα να παραμένει δημοφιλής στην Ευρώπη αλλά είναι πιθανό να υποβόσκει δυσαρέσκεια εις βάρος του, επισημαίνει κορυφαίο στέλεχος της ΕΕ. «Χρειάζεται προσοχή για να μην παρασυρθούμε σε ένα σπιράλ απογοήτευσης και από τις δύο πλευρές», τονίζει.

Μεγάλο μέρος του προβλήματος είναι οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι, υποστηρίζει ο Ουμπέρ Βεντρίν, πρώην Γάλλος υπουργός εξωτερικών. «Η Ευρώπη δεν αποτελεί προτεραιότητα του Ομπάμα, δεν είναι ούτε πρόβλημα ούτε λύση στα προβλήματά του. Ο Ομπάμα διατηρεί αποστασιοποιημένη και σχετικά υπεροπτική στάση έναντι των Ευρωπαίων ηγετών», επισημαίνει.

Σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων (ECFR), οι Ευρωπαίοι τρέφουν ισχυρές και καταστροφικές «αυταπάτες» που έχουν αποκτήσει στη διάρκεια των «δεκαετιών αμερικανικής ηγεμονίας», οι οποίες ευθύνονται για «ένα αρρωστημένο μείγμα αυταρέσκειας και ευλάβειας» προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες γίνονται ολοένα πιο αδιάφορες προς την Ευρώπη που δεν μπορεί να σηκώσει το ίδιο της το βάρος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «χρειάζονται ισχυρούς εταίρους στον πλανήτη, στον οποίο δεν είναι πλέον κυρίαρχοι», σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης. Παρότι ο Ομπάμα παραμένει συμπαθής ως προσωπικότητα και θεωρείται ακόμη και «Ευρωπαίους» χάρη στις πολιτικές του επιλογές, «οι Ευρωπαίοι δεν έχουν αντιληφθεί τις επιπτώσεις του δεδηλωμένου ρεαλισμού» που χαρακτηρίζει τη διακυβέρνησή του που έχει στόχο «να συνεργάζεται με όποιον μπορεί να τον βοηθήσει ουσιαστικά για να πετύχει τα επιθυμητά αποτελέσματα».

Πηγή: The New York Times