Κόσμος
Τρίτη, 03 Νοεμβρίου 2009 10:19

Καρζάι: Προτιμότερος για το Αφγανιστάν ο β' γύρος των προεδρικών

Η διεξαγωγή του β' γύρου των προεδρικών εκλογών θα ήταν προτιμότερη για το Αφγανιστάν, εκτίμησε ο Χαμίντ Καρζάι στην πρώτη του ομιλία μετά την επανεκλογή του και δεσμεύθηκε να συγκροτήσει νέα κυβέρνηση για όλους τους Αφγανούς, να καταπολεμήσει τη διαφθορά, καλώντας παράλληλα τους Ταλιμπάν να επιστρέψουν στο Αφγανιστάν.

Η διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών θα ήταν προτιμότερη για το Αφγανιστάν, εκτίμησε ο επανεκλεγείς πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι, σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Στην πρώτη του ομιλία μετά την επανεκλογή του, ο Καρζάι δεσμεύθηκε να συγκροτήσει νέα κυβέρνηση για όλους τους Αφγανούς και να καταπολεμήσει τη διαφθορά στη χώρα, ενώ κάλεσε τους Ταλιμπάν να επιστρέψουν στο Αφγανιστάν.

«Σήμερα θα ήθελα να πω ότι κανείς δεν πρέπει να δει τον εαυτό του απομονωμένο από τη διαδικασία αυτή και όλοι μας πρέπει να αποτελέσουμε μέρος της κυβέρνησης του Αφγανιστάν», δήλωσε ο Χαμίντ Καρζάι που ανακηρύχθηκε νικητής ελλείψει αντιπάλου στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών μετά την αποχώρηση του συνυποψηφίου του Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ.

Όπως εκτίμησε, η διεξαγωγή του δεύτερου γύρου θα ήταν προτιμότερη για το Αφγανιστάν: «Ελπίζαμε ότι θα ήταν καλύτερο για τη χώρα μας, για τη δημοκρατική διαδικασία και για εμάς, ο αδελφός μας δρ. Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ να συμμετείχε στον δεύτερο γύρο και ο δεύτερος γύρος να διεξαχθεί. Αυτό θέλαμε», τόνισε.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του Αφγανιστάν κάλεσε σήμερα τους «αδελφούς Ταλιμπάν» -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- να επιστρέψουν στο Αφγανιστάν. «Θα προσπαθήσουμε να φέρουμε την ειρήνη στο σύνολο της χώρας, μόλις αυτό καταστεί δυνατόν. Καλούμε τους αδελφούς μας Ταλιμπάν να επιστρέψουν στο Αφγανιστάν και ως προς αυτό ζητούμε τη βοήθεια και τη συνεργασία της διεθνούς κοινότητας», σημείωσε.

Σύμφωνα με την Καμπούλ, οι ηγέτες των ταλιμπάν έχουν καταφύγει στο γειτονικό Πακιστάν.

Όπως επεσήμανε ο Καρζάι, η ειρήνη θα είναι δυνατή «όταν όλοι οι Αφγανοί θα είναι ενωμένοι και θα μιλούν με μια φωνή, εργαζόμενοι για την συγκρότηση μαζί μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας που θα εκπροσωπεί όλους τους Αφγανούς».

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν έχει επανειλημμένα προτείνει, επί ματαίω, στον μουλά Ομαρ -τον ανώτατο ηγέτη των Ταλιμπάν, καθώς και σε άλλα ηγετικά στελέχη- να συμμετάσχουν στην πολιτική διαδικασία, παρέχοντας εγγυήσεις για την ασφάλειά τους απέναντι στις διεθνείς στρατιωτικές δυνάμεις.