Πολιτική
Τετάρτη, 04 Νοεμβρίου 2009 14:34

Γ. Παπανδρέου: Σύμπτωση απόψεων με τον γ.γ. του ΟΗΕ

Η πορεία των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, οι εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αλλά και το θέμα της κλιματικής αλλαγής εν όψει της Συνάντησης Κορυφής της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο, συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση διάρκειας περίπου μίας ώρας που είχαν σήμερα, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Η πορεία των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, οι εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αλλά και το θέμα της κλιματικής αλλαγής εν όψει της Συνάντησης Κορυφής της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο, συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση διάρκειας περίπου μίας ώρας που είχαν σήμερα, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για τη σύμπτωση απόψεών επί μεγάλων θεμάτων που τέθηκαν στη συνάντηση και διαβεβαίωσε το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ για την περαιτέρω στενή συνεργασία σε όλα αυτά τα ζητήματα.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε τη σημασία που δίνει η Ελλάδα στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, και σημείωσε πως η χώρα μας, ως ιδρυτικό μέλος του Οργανισμού, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στις αρχές και αξίες του, χαρακτηρίζοντας παράλληλα καθοριστική την αποστολή του για το μέλλον της παγκόσμιας κοινότητας, για την ειρήνη και τη συνεργασία στον πλανήτη μας.

Όσον αφορά το θέμα της κλιματικής αλλαγής, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι ο διάλογος που είναι σε εξέλιξη σε παγκόσμιο επίπεδο, θα κορυφωθεί το Δεκέμβριο του 2009 στη Συνάντηση Κορυφής της Κοπεγχάγης, όπου ο ίδιος θα παραστεί προσωπικά. «Ελπίζουμε», είπε, «να καταλήξει σε μια νέα παγκόσμια συμφωνία, και μάλιστα δεσμευτική, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που ήδη προκαλεί η κλιματική αλλαγή».

«Ο γενικός γραμματέας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, «ξέρει την προσήλωσή μου και την προσήλωση της κυβέρνησης σε αυτό το στόχο, την προσπάθειά μας και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις νέες αποφάσεις που πήραμε προχθές στο Συμβούλιο Κορυφής, αλλά και τις προσπάθειες που κάνουμε και στη χώρα μας, για την μετατροπή της ελληνικής οικονομίας σε μια πράσινη οικονομία, ιδιαίτερα μετά τις αρνητικές επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών και των μεγάλων προβλημάτων που έχουν δημιουργήσει οι κλιματικές αλλαγές, όπως είναι π.χ. οι πυρκαγιές, η διαχείριση των υδάτινων πόρων, η λαθρομετανάστευση, που είναι ένα φαινόμενο το οποίο εντείνεται και λόγω των κλιματικών αλλαγών» και ο κ. Μπαν Κι Μουν, συμπλήρωσε, «θα μας βρει συμπαραστάτες στις δικές του προσπάθειες, για να αντιμετωπίσουμε αυτό το μεγάλο παγκόσμιο φαινόμενο».

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Παπανδρέου, στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης το μείζον ζήτημα των σύγχρονων μεταναστευτικών ρευμάτων, όπως και το θέμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, με έμφαση στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία των εργαζομένων και των οικονομικά ασθενέστερων.

Εποικοδομητική χαρακτήρισε από την πλευρά του τη συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό ο κ. Μπαν Κι Μουν.

Στην αρχή των δηλώσεών του, ο γ.γ. του ΟΗΕ σημείωσε πως μέσω της επικύρωσης της Συνθήκης της Λισσαβόνας, θα επιτευχθεί η πραγματική ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκτίμησε πως η ηγετική στάση του κ. Παπανδρέου, θα είναι πολύ σημαντική. «Πραγματικά, υπολογίζω σε αυτήν την ηγετική σας στάση και προσβλέπω στη στενή μας συνεργασία», ανέφερε.

«Να διατηρηθεί η ορμή σε Κυπριακό και Σκοπιανό»

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Μπαν Κι Μουν δήλωσε ότι εκτιμά πραγματικά τη δέσμευση του Ελληνα πρωθυπουργού να βοηθήσει τους Κυπρίους να επιτύχουν μία συμφωνία. «Ο ΟΗΕ έχει συμβάλει σημαντικά σε αυτή την ειρηνευτική διαδικασία κι έχει και μεγάλες προσδοκίες. Πιστεύουμε ότι θα επιτευχθεί πρόοδος και πρέπει να διατηρηθεί αυτή η ορμή που έχει επιτευχθεί. Ο ειδικός απεσταλμένος μου, ο κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ, θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους ηγέτες των δύο Κοινοτήτων της Κύπρου και, πραγματικά, θα καταβάλλω προσωπικά κάθε προσπάθεια για να διευκολύνω την πρόοδο αυτή», υπογράμμισε ο γ.γ. του ΟΗΕ.

Την ίδια ορμή ευχήθηκε και για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ υπό τον ειδικό του απεσταλμένο, Μάθιου Νίμιτς. «Στις συζητήσεις με την Ελλάδα, είπα στον πρωθυπουργό ότι ο απεσταλμένος μου είναι πρόθυμος να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες, μόλις είναι έτοιμα τα δύο μέρη. Ο πρωθυπουργός μού είπε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη και θα υποστηρίξει πλήρως τον συντονιστικό ρόλο του ειδικού απεσταλμένου μου».

Συστάσεις για τα δικαιώματα μεταναστών-προσφύγων

Εξάλλου, ο κ. Μπαν Κι Μουν ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για τη διοργάνωση και τη φιλοξενία του Συνεδρίου του Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη.

Ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών αναφέρθηκε στις ανησυχίες που έχουν εκφράσει διάφοροι μηχανισμοί προσφύγων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις συνθήκες φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα και το θέμα της επαρκούς προστασίας των μεταναστών εργατών, εκφράζοντας την ελπίδα η Ελλάδα, ως χώρα προορισμού αυτών των μεταναστών εργατών, να συνεχίσει να προάγει και να προστατεύει τα δικαιώματα των μεταναστών. Επιπρόσθετα, ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να σεβαστεί τις συστάσεις της Επιτροπής για την εξάλειψη των διακρίσεων, όσον αφορά την αντιμετώπιση των αιτούντων άσυλο.

Καταλήγοντας, ο κ. Μπαν Κι Μουν δήλωσε ότι νιώθει μεγάλη τιμή που θα έχει την ευκαιρία να απευθυνθεί αύριο στο ελληνικό κοινοβούλιο. «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που επισκέπτομαι αυτή την υπέροχη χώρα, η οποία είναι πολύ ιδιαίτερη για μένα, ως κάτοικο της Κορέας, αλλά και ως Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ», κατέληξε στις δηλώσεις του.