Πολιτική
Τετάρτη, 04 Νοεμβρίου 2009 21:27

Αντ. Σαμαράς: Τέλος στα κομματικά «φέουδα»

Την ανάγκη εξάλειψης των μηχανισμών που μοιράζουν «κουκιά», που αποκλείουν άξια στελέχη υπέρ των «ημετέρων», που διαιρούν το κόμμα και διώχνουν τα μέλη, τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς, διευκρινίζοντας ότι δεν εννοεί τους κομματικούς μηχανισμούς αλλά τα κομματικά «φέουδα».

Την ανάγκη εξάλειψης των μηχανισμών που μοιράζουν «κουκιά», που αποκλείουν άξια στελέχη υπέρ των «ημετέρων», που διαιρούν το κόμμα και διώχνουν τα μέλη, τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς, διευκρινίζοντας ότι δεν εννοεί τους κομματικούς μηχανισμούς αλλά τα κομματικά «φέουδα».

Στη διάρκεια της αποψινής ομιλίας του σε οπαδούς και στελέχη της ΝΔ, στο θέατρο Μπάντμιντον, ο κ. Σαμαράς επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι βάζει υποψηφιότητα και για εξαλείψει τους μηχανισμούς.

«Κι επειδή κάποιοι δεν καταλαβαίνουν ή κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, όταν λέμε ''μηχανισμοί'', δεν εννοούμε τον κομματικό μηχανισμό. Δεν εννοούμε την οργανωτική δομή του κόμματος, Που αποτελείται από αιρετά στελέχη. Εννοούμε τους άτυπους μηχανισμούς στήριξης προσώπων, πέρα από τα κομματικά όργανα», εξήγησε.

«Αυτούς τους μηχανισμούς θα εξαλείψουμε. Γιατί υπήρξαν και λειτούργησαν τέτοιοι μηχανισμοί. Κι έχουν κι αυτοί το μερίδιό τους για τη βαριά ήττα της 4ης Οκτωβρίου», τόνισε.

Ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για κομματικά «βιλαέτια» και για τα κομματικά «φέουδα», επισημαίνοντας πως «όλοι ξέρουμε ότι υπάρχουν τέτοια ''φέουδα''. Κι όλοι ξέρουμε, επίσης, ότι τώρα πια, με το άνοιγμα της εκλογής στη βάση, αυτοί οι μηχανισμοί έχασαν τον έλεγχο».

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς έθεσε τα επτά πιο κρίσιμα ζητήματα της εκλογικής αναμέτρησης για την ανάδειξη του νέου αρχηγού της ΝΔ.

Το πρώτο, όπως ανέφερε, είναι η μαζική προσέλευση στις κάλπες, που θα ισχυροποιήσει τη ΝΔ. Έκανε δε αναφορά στην αντίστοιχη εκλογή του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ όπου, όπως σημείωσε, τότε την εκλογή από τη βάση την επέβαλε ο κομματικός μηχανισμός.

«Στη δική μας την περίπτωση, την εκλογή την επέβαλε η βάση, κόντρα στην αρχική αντίθεση των μηχανισμών. Μαζί με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο το παλέψαμε. Μαζί το πετύχαμε. Κι ήταν μεγάλη νίκη δημοκρατικότητας. Που ξεπερνά τα όρια της Νέας Δημοκρατίας. Για πρώτη φορά, η εκλογή εκφράζει αληθινό λαϊκό κίνημα που ανατρέπει συσχετισμούς και ισορροπίες», επεσήμανε.

Το δεύτερο ζήτημα είναι - συνέχισε - η ενότητα και τόνισε ότι ιστορία ασφαλώς δεν ξαναγράφεται, ούτε παραγράφεται.

«Αλλά και η Ιστορία δεν λησμονιέται. Ούτε σε δέκα ούτε σε εκατόν δέκα χρόνια» υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς ζητώντας διαφύλαξη της ενότητας, κυρίως από τους υποψηφίους.

«Το λέω γιατί, το θέμα είναι να έρθει να ψηφίσει όσο το δυνατό μεγαλύτερος αριθμός Νεοδημοκρατών. Και να βγούμε ενισχυμένοι. Όχι να διώξουμε τον κόσμο σκιαμαχώντας με το χθες» σημείωσε.

Τρίτο ζήτημα είναι το θέμα της ιδεολογικής ταυτότητας «που μέχρι τώρα δίναμε την εντύπωση ότι την κρύβαμε», όπως ανέφερε, τονίζοντας ότι πρέπει να προβληθεί περισσότερο.

«Θέλουν δε θέλουν, είμαστε η παράταξη που κράτησε την Ελλάδα όρθια σε δύσκολες στιγμές, είμαστε η παράταξη που ανόρθωσε την κατεστραμμένη πατρίδα μας στα μεταπολεμικά χρόνια, είμαστε η παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που αποκατέστησε και στερέωσε τη Δημοκρατία» τόνισε.

Τέταρτο ζήτημα, πρόσθσε, είναι η σύνθεση των παραδοσιακών αξιών με τις πιο σύγχρονες φιλελεύθερες απόψεις. «Να συνθέσουμε την Πατρίδα με την Ανταγωνιστικότητα. Να συνθέσουμε την Ελευθερία στην επιχειρηματικότητα με το κράτος-διαιτητή, που δεν υποκαθιστά τον επιχειρηματία, αλλά εξαλείφει τις στρεβλώσεις των αγορών και διευκολύνει την διάχυση ευημερίας και ευκαιριών. Κάθε αληθινός φιλελεύθερος συγκρούεται πάντα με τις στρεβλώσεις, τα ολιγοπώλια και τα καρτέλ» ανέφερε.

Πέμπτο ζήτημα «να τελειώνουμε με τα στερεότυπα, ή μάλλον τα συμπλέγματα της μεταπολιτευτικής περιόδου. Που μας υποχρέωναν να απολογούμαστε για ο,τιδήποτε είναι αναπτυξιακό ή εθνικό» παρατήρησε.

Τόνισε ότι δεν χρειάζεται να απολογούνται σε κανέναν οι νεοδημοκράτες λέγοντας ότι «είμαστε πολύ πιο κοσμοπολίτες απ' όσους ορκίζονται στην «παγκοσμιοποίηση» και ας μην έχουν ιδέα τι συμβαίνει στον κόσμο».

Το έκτο ζήτημα, συμπλήρωσε, είναι το ξεπέρασμα των στερεότυπων της Μεταπολίτευσης, που θα οδηγήσει σε μια νέα Μεταπολίτευση, σε μια νέα φάση Δημοκρατικής ωρίμανσης, όπου τα κόμματα θα είναι πιο κοντά στους πολίτες, και τα κομματικά μέλη θα έχουν γνώμη και ρόλο στη λήψη των αποφάσεων.

Πρότεινε δε δημοψηφίσματα «όπως συμβαίνει παντού στις προηγμένες δημοκρατικές χώρες» και υποστήριξε ότι «δεν θα φοβούνται οι πολιτικοί τη γνώμη των πολιτών, όπου η πλειοψηφία θα κυριαρχεί και οι μειοψηφίες θα γίνονται σεβαστές, και δεν θα καταδυναστεύουν οι εκάστοτε μειοψηφίες την πλειοψηφία».

Τέλος, έβδομο ζήτημα είναι «πώς θα έλθουμε στην εξουσία και θα πολιτευθούμε διαφορετικά;», επεσήμανε.

Κάποιοι, όπως ανέφερε προτείνουν τη διεκδίκηση του ταλαντευόμενου ψηφοφόρου και πρόσθεσε: «Καμία αντίρρηση. Αλλά μόνον αφελής μπορεί να πιστεύει ότι έτσι θα ξανάλθουμε στην εξουσία. Γιατί οι μεγάλες μας απώλειές μας δεν ήταν ούτε προς το ΠΑΣΟΚ ούτε προς το ΛΑΟΣ. Οι μεγάλες μας απώλειες ήταν προς την αποχή».

Β. Μεϊμαράκης: Δεν έχω εμπάθειες, μιλώ με πολιτικούς όρους

Νωρίτερα σήμερα, μιλώντας στο ρ/σ Θέμα 98,9, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ξεκαθάρισε τη στάση του έναντι του Αντώνη Σαμαρά, μετά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή το Σάββατο.

«Δεν έχω εμπάθειες. Μιλώ πολιτικά και με πολιτικούς όρους» τόνισε και πρόσθεσε: «Δεν υπερασπίζομαι κάποιο πρόσωπο. Υπερασπίζομαι την ιστορία. Είμαι πάνω από αυτά τα πρόσωπα».

Σημείωσε ακόμη ότι πρωταγωνίστησε στο να γυρίσει ο κ. Σαμαράς και να μην υπάρξει τρικυμία από την επιστροφή του.

«Δεν κάνω επιθέσεις, δεν είναι του χαρακτήρα μου. Εγώ απάντησα, τοποθετήθηκα σε ένα θέμα που είχε ξεκινήσει και πρέπει να πω ότι υπήρχε μια άτυπη συμφωνία όλων μας ότι σε αυτή τη διαδικασία δεν θα συζητήσουμε τα αίτια της ήττας και δεν θα συζητήσουμε για το παρελθόν», εξήγησε.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι «την τελευταία εβδομάδα υπήρχαν συνεχείς αναφορές μέσα από συνεντεύξεις του κ. Σαμαρά με όρους διαλόγου παρελθόντος».

«Έγινε μια προσπάθεια να μας γυρίσει στο παρελθόν και να υπάρξει η άποψη ότι δικαιώθηκε η στάση του στο θέμα των Σκοπίων και τίμησε και δεν πρόδωσε το δάκρυ του εθνάρχη. Σε αυτό απάντησα και πήρα θέση. Παρόλο που έβγαινα στα κανάλια, δεν πήρα θέση στα κανάλια αλλά στην ΚΕ και παρουσία του», ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης.

Ερωτηθείς αν αυτή η κίνηση είναι διχαστική, επεσήμανε: «Είναι ένα ερώτημα που πρέπει να μας βασανίσει: ποιος διχάζει; Αυτός που τα θέτει πρώτος ή αυτός που απαντά; Ποιος μας γυρίζει στο παρελθόν; Αυτός που τα θέτει πρώτος ή αυτός που απαντά; Τελικά, είναι μια αποκατάσταση της αλήθειας; Γιατί εγώ απάντηση σε αυτά δεν πήρα και θεωρώ και το θέμα λήξαν».

Επικρίσεις για τη στάση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη διατύπωσε η πρώην βουλευτής της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα.

«Έκανε πολιτικά λάθος ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο ίδιος το αναγνωρίζει αυτό το λάθος. Αυτά διχάζουν την κοινωνία και τους ανθρώπους που πιστεύουν στις αρχές και στις αξίες μας», ανέφερε, μιλώντας στο ρ/σ Θέμα 98,9.

Υποστηρίζοντας την υποψηφιότητα Σαμαρά, η κ. Παπακώστα επεσήμανε ότι «η υποψηφιότητα του Αντώνη Σαμαρά μας δίνει τη δυνατότητα, εφόσον εκλεγεί πρόεδρος, την επόμενη μέρα ο κ. Καρατζαφέρης να κατεβάσει ρολά, κάτι που δεν θα συμβεί με την κ. Μπακογιάννη γιατί η κ. Μπακογιάννη είχε κάνει το λάθος και είχε χαρακτηρίσει ακραίο το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη».

«Αν η κ. Μπακογιάννη πρόεδρος, από εκεί ο δρόμος είναι κλεισμένος και οι πόρτες του μαγαζιού του κ. Καρατζαφέρη θα είναι διάπλατα ανοιχτές για όσους θα έχουν λακίσει από τη ΝΔ», υπογράμμισε.

Π. Ψωμιάδης: Δέχομαι πιέσεις, αλλά θα φτάσω μέχρι το νήμα

Δέχομαι πιέσεις, αλλά θα φτάσω μέχρι το νήμα», δήλωσε σήμερα ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα αποσυρθεί από τη μάχη της διαδοχής.

«Είναι δέσμευση προς τον απλό νεοδημοκράτη τον οποίο δεν πρόκειται να προδώσω ποτέ», πρόσθεσε ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ και υπογράμμισε ότι είναι υποχρεωμένος να ζητήσει δημόσια να χαμηλώσουν οι τόνοι.

«Κλίμα εμφυλίου δεν θα ωφελήσει την παράταξη και δε νομίζω ότι εκφράζει κάποιον από τους υποψηφίους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αγωνίζομαι για την ενότητα και θεωρώ δευτερεύον το ποιος θα εκλεγεί», είπε και κατέληξε: «Όποιος πιστεύει ότι η εκλογή του νέου προέδρου είναι μια διαδικασία που αφορά πρόσωπα είναι γελασμένος. Αφορά τη Νέα Δημοκρατία και το λαό της».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ