Πολιτική
Πέμπτη, 05 Νοεμβρίου 2009 11:26

Μπαν Κι Μουν: Μεγάλη τιμή που βρίσκομαι στο ελληνικό κοινοβούλιο

Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι σήμερα στο ελληνικό κοινοβούλιο, δήλωσε στα ελληνικά ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν. Δήλωσε επιφυλακτικά αισιόδοξος για το Κυπριακό και εξέφρασε την ελπίδα ότι το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ θα λυθεί στο εγγύς μέλλον.

Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι σήμερα στο ελληνικό κοινοβούλιο, δήλωσε στα ελληνικά ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν κατά την ομιλία του στους Έλληνες βουλευτές και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε διεξοδικά στα ζητήματα του Κυπριακού και της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

«Τα ηνωμένα έθνη υποστηρίζουν μια λύση του Kυπριακού και έχουμε παρατηρήσει μια σταθερή πρόοδο», δήλωσε και εξήρε τους κ.κ. Χριστόφια και Ταλάτ «για την πολιτική αποφασιστικότητα που έχουν επιδείξει».

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος και ο απεσταλμένος του στην Κύπρο κ. Ντάουνερ έχουν αναλάβει τη δέσμευση να υποστηρίξουν μια λύση «από τους Κυπρίους για τους ίδιους τους Κυπρίους».

Ο γ.γ. του ΟΗΕ τόνισε ότι παρά τις πολλές προκλήσεις παραμένει αισιόδοξος αν και με επιφυλάξεις για τη διευθέτηση του ζητήματος.

Τόνισε ακόμα ότι είναι απαραίτητη η υποστήριξη της Ελλάδας στην Κύπρο καθώς «βρισκόμαστε ενώπιον μιας μοναδικής ευκαιρίας να επιλύσουμε αυτό το χρονίζον πρόβλημα».

Αναφερόμενος στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο Μπαν Κι Μουν δήλωσε ότι «μια λύση θα ανοίξει νέους ορίζοντες για την συνεργασία στην νοτιοανατολική Ευρώπη».

«Είναι πραγματική μου ελπίδα μου ότι το ζήτημα θα επιλυθεί στο εγγύς μέλλον. Έχω πίστη ότι και η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ θα κάνουν ότι καλύτερο μπορούν για μια κοινά αποδεκτή λύση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ενθαρρύνθηκα από τη δέσμευση που έχει αναλάβει η ελληνική Κυβέρνηση να επιτρέψει και να δεχεται το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών που βοηθά τις διαπραγματεύσεις», συμπλήρωσε.

Ο Μάθιου Νίμιτς είναι έτοιμος να βοηθήσει και τις δύο κυβερνήσεις προς τη γρήγορη επίλυση του ζητήματος, όποτε του ζητηθεί, είπε και κατέληξε: «Είναι η στιγμή των αλλαγών, των επιλύσεων».

Bρίσκομαι στο λίκνο της Δημοκρατίας

«Δώσατε στον κόσμο την έννοια της δημοκρατίας και την εμπιστοσύνη στους λαούς. Είμαι πολύ συγκινημένος που βρίσκομαι στο λίκνο της Δημοκρατίας. Είναι βαθειά τιμή για μένα που είμαι ο πρώτος γ.γ. του ΟΗΕ που μιλάει στην ελληνική Βουλή», ανέφερε μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Η Ελλάδα έχει ζωτικό ρόλο να διαδραματίσει σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, πρόσθεσε ο κ. Μουν, και συνεχάρη την κυβέρνηση για τη δημιουργία υπουργείου Περιβάλλοντος. «Στη χώρα σας λαμβάνει σάρκα και οστά ένα όραμα πράσινης ανάπτυξης».

Οι υπόλοιπες προκλήσεις, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, είναι να μοιράσουμε τις οικονομικές ευκαιρίες σε πιο πλατιές μάζες, η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης καθώς και η παγκόσμια ασφάλεια.

Ο κ. Μουν ευχαρίστησε τη χώρα μας για τη συνεισφορά της στην καταπολέμηση της πειρατείας στη Σομαλία, ενώ έκλεισε την ομιλία του λέγοντας πάλι στα ελληνικά «σας ευχαριστώ πολύ».

Στη συνέχεια, του απονεμήθηκε το Χρυσό Μετάλλιο της Βουλής, σε αναγνώριση του «διαχρονικού σημαντικού ρόλου» που διαδραματίζουν τα Ηνωμένα Έθνη για την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των κρατών και των λαών, αλλά και των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει ο ίδιος προς αυτή την κατεύθυνση.

Νωρίτερα, ο κ. Μουν κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου.