Πολιτική
Πέμπτη, 05 Νοεμβρίου 2009 14:06

Μπαγίς: Ισχυρές κυβερνήσεις θαρραλέων ηγετών σε Ελλάδα και Τουρκία

Αν αρθούν οι περιορισμοί που εφαρμόζονται εναντίον των Τουρκοκυπρίων, τότε μπορεί να ανοίξουν και τα τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια στα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για θέματα Ε.Ε., Εγκεμέν Μπαγίς, κάνοντας παράλληλα λόγο για σημαντική ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού.

Αν αρθούν οι περιορισμοί που εφαρμόζονται εναντίον των Τουρκοκυπρίων, τότε μπορεί να ανοίξουν και τα τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια στα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για θέματα Ε.Ε., Εγκεμέν Μπαγίς, κάνοντας παράλληλα λόγο για σημαντική ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού.

Σε δηλώσεις κατά την αναχώρησή του από την Κωνσταντινούπολη για την Αθήνα, ο κ. Μπαγίς μίλησε για «θετικά μηνύματα» του Ελληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία, ενώ αναφερόμενος στην επιστολή που έστειλε στις 30 Οκτωβρίου ο Τούρκος πρωθυπουργός στον Ελληνα ομόλογό του, είπε πως στην επιστολή παρουσιάζονται τουρκικές σκέψεις για το Κυπριακό, το Αιγαίο, τις μειονότητες και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

Ο κ. Μπαγίς χαρακτήρισε «σημαντικές εξελίξεις» την επίσκεψη Παπανδρέου στην Τουρκία, αλλά και τη δική του στην Αθήνα.

Απαντώντας στην ερώτηση αν κατά τις επαφές του στην Αθήνα θα συζητηθεί το Κυπριακό, ο κ. Μπαγίς χαρακτήρισε αδιανόητο, να συναντώνται αξιωματούχοι από την Τουρκία και την Ελλάδα και να μην συζητούν το Κυπριακό. «Οι κκ Ταλάτ και Χριστόφιας, τον τελευταίο ένα χρόνο, έχουν συναντηθεί 45 φορές στο Νησί. Έχει έρθει ο καιρός να μαζέψουμε τους καρπούς των συναντήσεων αυτών. Εμείς ως Τουρκία παρέχουμε πλήρη υποστήριξη προς την ΤΔΒΚ στο θέμα αυτό. Και αποδίδουμε σημασία στην υποστήριξη της Ελλάδας προς την ελληνοκυπριακή πλευρά. Ήταν σημαντική η επίσκεψη του Παπανδρέου στην Κύπρο. Τα μηνύματα που έδωσε εκεί ήταν υπέρ της λύσης. Έκανε σημαντικές εκκλήσεις για να επικρατήσει και πάλι η ειρήνη στο Νησί», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Νομίζω ότι είναι σημαντική ευκαιρία ως προς τη διαδικασία αυτή, το γεγονός ότι στην Τουρκία και την Ελλάδα υπάρχουν ταυτόχρονα ισχυρές εξουσίες και κυβερνήσεις θαρραλέων ηγετών όπως οι Ερντογάν και Παπανδρέου».

«Πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία όχι μόνο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά ταυτόχρονα και για την Κύπρο. Ελπίζω και οι δύο ηγέτες στο νησί να αντιληφθούν την αξία της ευκαιρίας αυτής και να καταλήξουν σε λύση», τόνισε ο Τούρκος υπουργός.

Ερωτηθείς αν τίθεται θέμα να ανοίξει η Τουρκία τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της, ο κ. Μπαγίς απάντησε: «Μπορεί βεβαίως. Η Τουρκία δεν διακατέχεται από κόμπλεξ στο θέμα των λιμανιών. Υπάρχει όμως μία απόφαση που ελήφθη στις 26 Απριλίου 2004, στην οποία μετείχε και η Ελλάδα. Αυτή σχετίζεται με την άρση των εμπάργκο που εφαρμόζονται εναντίον της "ΤΔΒΚ". Εάν τερματιστεί η απομόνωση των αδελφών μας στο Βορρά, μπορεί να ανοίξουν τα λιμάνια μας όπως συνέβαινε μέχρι το 1987. Αλλά το κύριο θέμα στο οποίο επικεντρωνόμαστε τώρα, είναι να βρεθεί μία δίκαιη και μόνιμη λύση στο Κυπριακό. Είναι ξεκάθαρη η υποστήριξη μας προς τον κ Ταλάτ. Ελπίζουμε ότι θα βρεθούν κοινά σημεία όχι μόνο σχετικά με τα λιμάνια, αλλά και με τα άλλα ζητήματα, έτσι ώστε οι δύο ηγέτες να κάνουν εντός του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του επόμενου, ένα βήμα προς μία λύση την οποία θα αποδεχθούμε όλοι».

ΥΠΕΞ: Αναμένουμε χωρίς καμία έκπτωση την ανταπόκριση της Τουρκίας

Η επιστολή του Τούρκου πρωθυπουργού προς τον Ελληνα ομόλογό του αποτελεί μια «συνήθη πρακτική» και θα απαντηθεί από τον κ. Παπανδρέου τις προσεχείς μέρες, σχολίασε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας.

Όπως είπε, η επιστολή Ερντογάν επιδόθηκε την περασμένη Δευτέρα από τον Τούρκο πρέσβη στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, στη συνέχεια της επίσκεψης που είχε κάνει ο κ.Παπανδρέου στην Κωνσταντινούπολη και της συνάντησης που είχε εκεί με τον ίδιο τον κ. Ερντογάν. Αυτό δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης

Ο κ. Δελαβέκουρας υπενθύμισε ακόμη πως η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη υπογράμμισε τη βούληση της κυβέρνησης να έχει την “πρωτοβουλία των κινήσεων” και συνοψίστηκε σε τρία μηνύματα:

α) προς τις βαλκανικές χώρες, πως η χώρα μας στηρίζει και διευκολύνει τη διαδικασία ενσωμάτωσής τους στην ΕΕ,

β) προς τον τουρκικό λαό, πως η Ελλάδα είναι έτοιμη για την ουσιαστική βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας και

γ) προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο ότι η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει σταθερά τη θέση του και τα αιτήματά του.

Σε ό,τι αφορά τις επαφές του διαπραγματευτή της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας με την ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς, με την ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Δελαβέκουρας σημείωσε ότι αυτές γίνονται ενόψει της συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου, όπου η Τουρκία θα περάσει από μια «αντικειμενική και αυστηρή αξιολόγηση».

Σε ερώτηση σχετικά με το συγκεκριμένο ορόσημο, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών εκτίμησε πως όλα είναι ανοιχτά. «Η Ελλάδα αναμένει με πράξεις και χωρίς καμία έκπτωση, την ανταπόκριση της Τουρκίας στα κριτήρια και τις προϋποθέσεις της ΕΕ, στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ίδια η Τουρκία» υπογράμμισε ο κ. Δελαβέκουρας.

Αναφορικά με τη λειτουργία της Frontex, ο κ. Δελαβέκουρας σημείωσε πως «η Ελλάδα θέλει τη συνεργασία της Τουρκίας με τη Frontex, η οποία θα έπρεπε ήδη να υπάρχει», καθώς η Τουρκία δεν έχει συνάψει συμφωνία με την Frontex, έχει όμως δηλώσει πως θα το πράξει. Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών υπογράμμισε πως μια τέτοια εξέλιξη θα είναι κρίσιμης σημασίας για την αντιμετώπιση των λαθρομεταναστευτικών πιέσεων που δέχεται η χώρα μας και εξέφρασε την ελπίδα η μετάβαση του αρμόδιου επιτρόπου Ζακ Μπαρό στην Τουρκία σήμερα να συμβάλει σ'αυτή την κατεύθυνση.

Υπενθυμίζοντας εξάλλου ότι η Ελλάδα έχει υπογράψει - ήδη από το 2001 - συμφωνία επανεισδοχής με την Τουρκία, την οποία όμως, όπως επεσήμανε, η Τουρκία δεν εφαρμόζει, ο κ. Δελαβέκουρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αναφέρθηκε στα επεισόδια παρενόχλησης πτητικών μέσων της Frontex, σημειώνοντας πως πρόκειται για παράνομη συμπεριφορά για την οποία η Ελλάδα έχει προβεί σε διαβήματα.-

πηγή ΑΠΕ