Πολιτική
Πέμπτη, 05 Νοεμβρίου 2009 14:50

Νέος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. ο Ελ. Οικονόμου

Νέοι αρχηγοί σε ΕΛ.ΑΣ. και Πυροσβεστικο Σώμα ορίστηκαν με απόφαση του ΚΥΣΕΑ οι Ελ. Οικονόμου και Στ. Στεφανίδης αντίστοιχα.

Νέος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ τοποθετήθηκε όπως αναμενόταν, ο μέχρι σήμερα επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος, αντιστράτηγος Ελευθέριος Οικονόμου, έπειτα από σχετική απόφαση του ΚΥΣΕΑ.

Επίσης, νέος αρχηγός στο Προσβεστικό Σώμα επελέγη ο μέχρι σήμερα υπαρχηγός του Σώματος αντιστράτηγος Στυλιανός Στεφανίδης.

Ο νέος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. γεννήθηκε στην Κόνιτσα Ιωαννίνων στις 12-4-1956.

Κατετάγη το Σεπτέμβριο του 1974 στο Σώμα της πρώην Ελληνικής Χωροφυλακής και αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών το 1981. Υπηρέτησε σε διάφορες μάχιμες και επιτελικές Υπηρεσίες κυρίως Κρατικής Ασφαλείας.

Παρακολούθησε πολλαπλά εξειδικευμένα σεμινάρια, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, για θέματα αστυνομικού ενδιαφέροντος και έλαβε μέρος σε Ομάδες Εργασίας, στ o πλαίσι o της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έχει συμμετάσχει ενεργά στον αγώνα για την αναγνώριση του συνδικαλιστικού δικαιώματος στο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και σήμερα είναι Επίτιμος Α΄ Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας.

Υπήρξε ο πρώτος Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας και του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως, θέση την οποία υπηρέτησε από το Μάρτιο του 2001 έως το Μάρτιο του 2006. Είχε, μεταξύ άλλων, την ευθύνη για την επικοινωνιακή στρατηγική κατά την εξάρθρωση των τρομοκρατικών οργανώσεων 17Ν και Ε.Λ.Α.,την άσκηση της Προεδρίας της Ε.Ε. από την Ελλάδα το 2003 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004, πάντα από πλευράς ασφαλείας.

Ως Ανώτατος Αξιωματικός υπηρέτησε, με το βαθμό του Ταξιάρχου, ως Διευθυντής της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής και ως Α’ Υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής μέχρι τον Μάρτιο του 2008, όταν και προήχθη στο βαθμό του Υποστρατήγου και τοποθετήθηκε Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Ασφάλειας Επισήμων.

Την 3-3-2009 προήχθη στο βαθμό του Αντιστρατήγου και τοποθετήθηκε στη θέση του Γενικού Επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος.

Είναι έγγαμος και έχει μία κόρη.

O νέος αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος γεννήθηκε το 1953 στο Αίγιο του Νομού Αχαΐας, είναι έγγαμος και πατέρας δύο τέκνων.

Το 1977 κατετάγη στο Πυροσβεστικό Σώμα, ως Πυροσβέστης, και το 1981 αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, με το βαθμό του Ανθυποπυραγού. Μέχρι το 1993 υπηρέτησε, σε Πυροσβεστικούς Σταθμούς της Αθήνας και του Πειραιά, στο 199 Σ.Ε.Κ.Υ.Π.Σ., στο Αρχηγείο ως Αξιωματικός επιτελείου του Α.Π.Σ. και στη συνέχεια ως τμηματάρχης στο Μηχανολογικό Τμήμα.

Το 1994 τοποθετήθηκε προϊστάμενος κίνησης, στην Περιφερειακή Διοίκηση Π.Υ. Αττικής, το 1999 στη Διεύθυνση Τεχνικών Εφαρμογών Α.Π.Σ. ως Διευθυντής, και το 2003 με το βαθμό του Αρχιπυράρχου, Διοικητής της Διοίκησης Π.Υ. Αθηνών. Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων εκτελούσε παράλληλα τα καθήκοντα του Διοικητή των Περιφερειακών Ολυμπιακών Διοικήσεων Ο.Α.Κ.Α. και Αθήνας.

Το Μάρτιο του 2006 προήχθη στο βαθμό του Υποστρατήγου, του ανατέθηκε η Διοίκηση της Περιφερειακής Διοίκησης Π.Υ. Αττικής και το 2007 προήχθη στο βαθμό του Αντιστράτηγου.

Έλαβε μέρος στην κατάσβεση μεγάλων αστικών πυρκαγιών (Αθήνα, Πειραιά, Ελευσίνα, Οινόφυτα, Λαύριο, κ.α.), στην κατάσβεση δασικών πυρκαγιών (Αττική, Αχαΐα, Αρκαδία, Εύβοια, Λακωνία, Φθιώτιδα, Πήλιο, Ζάκυνθο, Μήλο, Σκιάθο, Σάμο και Κύπρο) στη διαχείριση μεγάλων φυσικών καταστροφών (σεισμοί Αττικής και Αιγιαλείας, πλημμύρες στην Αττική και Κορινθία).

Διετέλεσε καθηγητής στην Πυροσβεστική Ακαδημία, στις Σχολές Αξιωματικών, Υπαξ/κών και Πυρ/στών.

Συμμετείχε στο σχεδιασμό και την εκπόνηση του σχεδίου για την αντιμετώπιση Ρ.Β.Χ. απειλών, ενώ έλαβε μέρος σε διεθνείς συναντήσεις με εκπροσώπους- συμβούλους από χώρες μέλη της Ολυμπιακής Συμβουλευτικής Ομάδας και ήταν υπεύθυνος για την εκπαίδευση και επιχειρησιακή ετοιμότητα του προσωπικού που συμμετείχε στην Ολυμπιάδα του 2004.

Έχει προαχθεί σε όλους τους βαθμούς κατ’ εκλογή και έχει τιμηθεί με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Φοίνικα, τον Ταξιάρχη της Τιμής, τον Ταξιάρχη του Φοίνικα, τον Πυροσβεστικό Σταυρό Β' Τάξης, τον χρυσό Σταυρό της Τιμής, τον χρυσό Σταυρό του Φοίνικα, μετάλλια, ηθικές και υλικές αμοιβές.