Χωρίς προϋποθέσεις δεν γίνεται κανένας διάλογος με την Τουρκία, ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής. Διευκρινίσεις ζητεί η ΝΔ.
«Η κυβέρνηση κάνει πολύ προσεκτικά βήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με γνώμονα το συμφέρον της χώρας μας σε όλα τα επίπεδα της εξωτερικής πολιτικής», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, ερωτηθείς αν η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στον εφ' όλης της ύλης διάλογο που προτείνει ο Τούρκος πρωθυπουργός στην επιστολή του προς τον Γ. Παπανδρέου.
«Κάθε χώρα, όπως και η Τουρκία, έχει τις δικές της απόψεις και προσεγγίσεις. Και η Ελλάδα έχει τις δικές της σταθερές προσεγγίσεις, έτσι όπως φαίνονται μέσα από την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής, με τον πιο προσεκτικό τρόπο», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Ο καθένας ζητάει αυτό που θέλει να ζητήσει, η ελληνική κυβέρνηση όμως με την αποφασιστικότητά της και τα βήματα, που κάνει, δείχνει και το στίγμα της εξωτερικής της πολιτικής», σημείωσε ο κ.Πεταλωτής, ενώ σε ερώτηση αν είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να εισέλθει η κυβέρνηση σε έναν τέτοιο διάλογο, απάντησε: «Όχι βέβαια. Χωρίς προϋποθέσεις δεν γίνεται κανένας διάλογος».
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, κάλεσε την κυβέρνηση «να ξεκαθαρίσει τι σημαίνει ο διμερής ελληνοτουρκικός διάλογος, που φαίνεται να εγκαινιάζεται», και «αν υπάρχει πρόθεση να συζητηθούν ως διμερή θέματα, θέματα μειονοτήτων και Αιγαίου».
Παράλληλα ζήτησε τη σύγκληση της αρμόδιας επιτροπής ¶μυνας και Εξωτερικών της Βουλής, αλλά και του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για τις προθέσεις και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης επί εθνικών θεμάτων.
Όπως είπε ο κ. Κουμουτσάκος, η ΝΔ ζητεί τη σύγκληση των οργάνων το συντομότερο δυνατό, για «να ξεκαθαρίσει το τοπίο», αλλά και για να υπάρξει η απαραίτητη συναίνεση όλων των πολιτικών κομμάτων ενόψει της κρίσιμης περιόδου που ακολουθεί, με κορύφωση τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, όπου θα υπάρξει και η αξιολόγηση της τουρκικής υποψηφιότητας.
Τι θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση σχετικά με την αξιολόγηση της Τουρκίας τον Δεκέμβριο, η οποία εξακολουθεί να μην εφαρμόζει το πρωτόκολλο της Τελωνειακής Ενωσης με την Κύπρο, διερωτήθηκε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, ζητώντας διευκρινίσεις για το αν θα υπάρξει νέο χρονοδιάγραμμα.
Τέλος, αναφερόμενος στο Κυπριακό, ζήτησε από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τι εννοεί όταν ο κ. Παπανδρέου δηλώνει πως «ήρθε η στιγμή η Κύπρος να απελευθερωθεί από τις μητέρες πατρίδες». Όσον αφορά το Σκοπιανό ο κ. Κουμουτσάκος επανέλαβε την εθνική κόκκινη γραμμή, δηλαδή σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων και ζήτησε διευκρινίσεις για το αν η κυβέρνηση προτίθεται να ξεκινήσει απευθείας διάλογο εγκαταλείποντας τη εν εξελίξει διαδικασία στο πλαίσιο του ΟΗΕ.