Μια νέα συλλογή έξι τόμων με τα γράμματα του Βαν Γκογκ η οποία κυκλοφόρησε πρόσφατα έρχεται να ρίξει φως στις άγνωστες πτυχές της αμφιλεγόμενης προσωπικότητας του πιο εμπορικού ζωγράφου όλων των εποχών.
Μια νέα συλλογή έξι τόμων με τα γράμματα του Βαν Γκογκ, η οποία αποτελεί μια νέα ανάγνωση στο πλούσιο αυτοβιογραφικό υλικό του ζωγράφου, φωτίζει άγνωστες πτυχές της αμφιλεγόμενης προσωπικότητας του πιο εμπορικού καλλιτέχνη όλων των εποχών.
Η εντύπωση της παρανοϊκής προσωπικότητας που κυριαρχούνταν από εμμονές διαψεύστηκε μετά την ενδελεχή μελέτη 820 επιστολών που έστειλε ο κορυφαίος ζωγράφος –τις 600 εξ’ αυτών στον πολυαγαπημένο του αδερφό, Τεό– τρεις έφοροι του Μουσείου Van Gogh στο ¶μστερνταμ.
Η νέα συλλογή με τις διάσημες επιστολές σκιαγραφεί έναν καλλιτέχνη που διαθέτει λογική αλλά τελεί υπό το καθεστώς σύγχυσης, ο οποίος ήταν προικισμένος με μοναδικό ταλέντο και βρισκόταν ένα βήμα μπροστά από την εποχή του.
Οι επιστολές είναι τόσο καλογραμμένες που θα μπορούσαν να θεωρηθούν λογοτέχνημα, υποστηρίζει η έφορος Αν Ντούμας από τη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου. Αποκαλύπτουν την αυθεντικότητα των ιδεών του περί τέχνης, τις θεωρίες του για τα κολακευτικά χρώματα, το πάθος του για την ιαπωνική ξυλογραφία, το θαυμασμό του για τον Ζαν Φρανσουά Μιγέ και τον Ευγένιο Ντελακρουά, την αφοσίωσή του στη θρησκεία, καθώς και την εκτίμηση που έτρεφε για τη γλυπτική.
Γνωρίζοντας την ιστορία της ζωής του, δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς τη διανοητική αστάθεια Βαν Γκογκ. Ωστόσο, οι τρεις ειδικοί που μελέτησαν την αλληλογραφία του διστάζουν να επιβεβαιώσουν την άποψη ότι ο ζωγράφος έπασχε από διπολική διαταραχή. Είχε διαγνωστεί, ωστόσο, ότι έπασχε από επιληψία –αν και οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι εκείνη την εποχή τα συμπτώματα της μανιοκατάθλιψης αποδίδονταν στην επιληψία.
Πηγή: The Wall Street Journal