«Η Ελλάδα στηρίζει τις ενταξιακές προσπάθειες της Τουρκίας, αλλά επιμένει στην υλοποίηση όλων των προϋποθέσεων και υποχρεώσεων, που έχει αναλάβει η Τουρκία απέναντι στην ΕΕ», τόνισε από τη Βιέννη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας.
«Η Ελλάδα, ως γνωστόν, στηρίζει τις ενταξιακές προσπάθειες της Τουρκίας, αλλά επιμένει με πολύ σαφή τρόπο στην υλοποίηση όλων των προϋποθέσεων και υποχρεώσεων, που έχει αναλάβει η Τουρκία απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της», τόνισε από τη Βιέννη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας.
Ο κ. Δρούτσας επεσήμανε ακόμη ότι ελπίζει να ανταποκριθεί η Τουρκία σε αυτές τις υποχρεώσεις πολύ γρήγορα, καθώς «υπάρχει και η ημερομηνία-ορόσημο του Ευρωπαικού Συμβουλίου το Δεκέμβριο, όπου η Τουρκία θα αξιολογηθεί για τα πεπραγμένα της έως τώρα».
«Η Ελλάδα είναι πάντα ανοικτή και ψάχνει την ειλικρινή συνεργασία, ανοικτές κουβέντες. Γνωρίζουμε ποιά είναι τα προβλήματα, γνωρίζει η Τουρκία ποιά είναι τα θέματα στα οποία πρέπει να συμβάλει να βρεθούνε λύσεις, όπως είναι η επίλυση του Κυπριακού, όπως είναι οι σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα», ανέφερε.
«Εμείς την άμεση επαφή δεν την αποφεύγουμε, είναι δική μας πρωτοβουλία, την επιζητούμε, πάντα με τη σωστή προετοιμασία, πάντα με τη σωστή και απαραίτητη σοβαρότητα», πρόσθεσε.
Ανέφερε ακόμη ότι είχε σήμερα στη Βιέννη διμερείς επαφές με την αυστριακή πολιτειακή και πολιτική ηγεσία -με τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ, την πρόεδρο της αυστριακής Βουλής Μπάρμπαρα Πράμερ, τον υπουργό Εξωτερικών Μίχαελ Σπίντελεγκερ-, στις οποίες είχε την ευκαιρία πρώτα απ΄όλα να συζητήσει την ευρωπαική πορεία της άμεσης γειτονιάς της Ελλάδας, τα Βαλκάνια, και τη γνωστή ελληνική πρόταση για το 2014, ως ημερομηνία ένταξης των χωρών αυτών.
Σε ό,τι αφορά την 20η επέτειο της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου, ο κ. Δρούτσας σημείωσε ότι είναι «μία ιστορικής σημασίας στιγμή για την Ευρώπη και τους ευρωπαικούς λαούς και όχι μόνο», η οποία γιορτάστηκε σήμερα στη Βιέννη σε ειδική πανηγυρική εκδήλωση, που συνδιοργάνωσαν η ελληνική προεδρία στον ΟΑΣΕ, η Γερμανία και η Αυστρία.
Υπογράμμισε επίσης ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει και να έχει σημαντικές επαφές για την προετοιμασία της μεγάλης Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ στην Αθήνα, στις αρχές Δεκεμβρίου.
Στη Σύνοδο αυτή, όπως ανέφερε, θα συζητηθεί και θα παρθούν οι αποφάσεις, για το μεγάλο θέμα της Νέας Αρχιτεκτονικής για την Ευρώπη, τη γνωστή «Διαδικασία της Κέρκυρας», μέσω της οποίας η Ελλάδα ήδη έχει αφήσει το στίγμα της.
Νωρίτερα, και σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χανς Ντίτριχ Γκένσερ, για τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, και αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «τα προβλήματα δεν πρέπει να κρύβονται» και πως «τα στρατεύματα κατοχής δεν έχουν θέση στην ευρωπαική οικογένεια».
Σημείωσε επίσης πως θέλει να είναι αισιόδοξος για την έκβαση των απευθείας συνομιλιών στην Κύπρο, «για τις οποίες, πιστεύω, ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο» και ενθαρρύνει όλους όσοι εμπλέκονται στις συνομιλίες με στόχο τη λύση, να μιλήσουν ελεύθερα για το μέλλον τους, ώστε να φθάσουν σε αυτή, με σκοπό Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να απολαύσουν τα οφέλη.
Το απόγευμα ο κ. Δρούτσας παρουσίασε τις βασικές θέσεις και προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στον ΟΑΣΕ, σε Ειδική Συνεδρίαση του Μονίμου Συμβουλίου του Οργανισμού στη Βιέννη, ενόψει της Υπουργικής Συνόδου του ΟΑΣΕ στην Αθήνα στις 1-2 Δεκεμβρίου.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είχε, τέλος, συνάντηση με τον γενικό γραμματεά του ΟΑΣΕ, Μαρκ Περέν ντε Μπρισαμπό, και αργότερα επισκέφθηκε τα γραφεία της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στον ΟΑΣΕ.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ