Κόσμος
Παρασκευή, 06 Νοεμβρίου 2009 18:23

ΗΠΑ: Το Γκουαντάναμο χρησίμευε ως μέσο στρατολόγησης τρομοκρατών

Η φυλακή του Γκουαντάναμο χρησίμευε ως «μέσο στρατολόγησης» για τους τρομοκράτες περισσότερο απ' οτιδήποτε άλλο, γεγονός που δικαιολογεί την ανάγκη να κλείσει, δήλωσε η επικεφαλής της υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Η φυλακή του Γκουαντάναμο χρησίμευε ως μέσο στρατολόγησης για τους τρομοκράτες περισσότερο απ' οτιδήποτε άλλο, γεγονός που δικαιολογεί την ανάγκη να κλείσει, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζάνετ Ναπολιτάνο, στο περιθώριο της επίσκεψής της στις Βρυξέλλες.

Υπογράμμισε δε ότι η εντολή του προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, να κλείσει το Γκουαντάναμο εξακολουθεί «πάντα να ισχύει». «Δουλεύουμε φάκελο, φάκελο» και «πρέπει να ελέγξουμε τις περιπτώσεις του καθενός (κρατούμενου) ξεχωριστά», σημείωσε.

Όπως ανέφερε, «κάποιες χώρες μεταξύ (αυτών της ΕΕ) συμφώνησαν να δεχθούν έναν αριθμό κρατουμένων και οι ΗΠΑ τις ευχαριστούν».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ συνεχίζει τις συνομιλίες και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να δεχθούν τους πρώην κρατούμενους».

Στις 15 Μαΐου η Γαλλία ήταν η πρώτη χώρα της ΕΕ που δέχθηκε έναν κρατούμενο που απελευθερώθηκε από το Γκουαντάναμο χωρίς να είναι κάτοικος ή πολίτης της.

Το Βέλγιο επίσης δέχθηκε έναν πρώην κρατούμενο του Γκουαντάναμο, ενώ η Ισπανία έχει δηλώσει ότι είναι κι εκείνη έτοιμη. ¶λλες όμως ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Λιθουανία και η Γερμανία αρνούνται να τους δεχθούν.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο