Την ανάγκη να γίνουν βαθιές τομές στο σωφρονιστικό σύστημα της χώρας μας, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρης Καστανίδης, ο οποίος επισκέφθηκε τις δικαστικές φυλακές Διαβατών στη Θεσσαλονίκη.
Την ανάγκη να γίνουν βαθιές τομές στο σωφρονιστικό σύστημα της χώρας μας, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρης Καστανίδης, ο οποίος επισκέφθηκε τις δικαστικές φυλακές Διαβατών στη Θεσσαλονίκη και ενημερώθηκε από τους ίδιους τους κρατούμενους για τα προβλήματα αναφορικά με τις συνθήκες κράτησής τους.
Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την επίσκεψή του στο σωφρονιστικό κατάστημα, ο κ. Καστανίδης, γνωστοποίησε ότι τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσει μέτρα που θα κινούνται προς την κατεύθυνση της αποσυμφόρησης των φυλακών. Όπως είπε, ανάμεσα στα μέτρα αυτά, εντάσσεται η προσφορά κοινωφελούς εργασίας ως εναλλακτικής ποινής.
«Η αλλαγή του σωφρονιστικού συστήματος θέλει χρόνο. Υπάρχουν όμως πράγματα που μπορούν να γίνουν σύντομα, προσδίδοντας μία πρώτη γεύση εξανθρωπισμού στις συνθήκες κράτησης όλων των φυλακών της χώρας. Οι εναλλακτικές ποινές μπορούν να συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών καταστημάτων», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος θα συνεχίσει τον κύκλο των επισκέψεων που ξεκίνησε σε σωφρονιστικά καταστήματα της Ελλάδας.
Ο κ. Καστανίδης επισκέφθηκε τα κελιά των κρατουμένων και συνομίλησε μαζί τους. Μάλιστα, μετέφερε τη φράση ενός εξ αυτών ότι «οι άνθρωποι γεννιούνται με πάθος και πεθαίνουν από λάθος». Σχολιάζοντας ενώπιον των δημοσιογράφων την παραπάνω φράση, ο υπουργός τόνισε: «Ας αποφύγουμε τουλάχιστον τα λάθη».
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο υπουργός γνωστοποίησε ότι όλοι οι κρατούμενοι της χώρας θα ενταχθούν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και θα εμβολιαστούν κατά του ιού της νέας γρίπης.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ), Μανόλης Λαμτζίδης, που συνόδευε τον κ. Καστανίδη, επαίνεσε την πρωτοβουλία του υπουργού σχετικά με τις επισκέψεις σε φυλακές ανά τη χώρα. Σε δήλωσή του σημείωσε: «Το δικαστικό σύστημα στη χώρα μας δυστυχώς παράγει περισσότερους κρατούμενους απΆ όσους μπορούν να αντέξουν τα καταστήματα κράτησης».
Σύμφωνα με τον διευθυντή των φυλακών Διαβατών Κώστα Κουβράκη, στο συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα βρίσκονται 610 κρατούμενοι εκ των οποίων 34 είναι γυναίκες. Οι αλλοδαποί αποτελούν το 45% των κρατουμένων και τη «μερίδα του λέοντος» εξ αυτών κατέχουν Αλβανοί υπήκοοι. Πρόσθεσε δε ότι τα κελιά έχουν σχεδιαστεί να «φιλοξενούν» τέσσερις κρατούμενους, αλλά λόγω του υπερπληθυσμού «στοιβάζονται» δέκα κρατούμενοι ανά κελί.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ