Mε τις τοποθετήσεις στελεχών ολοκληρώθηκε το έκτακτο συνέδριο της ΝΔ. Εγκρίθηκε χθες η πρόταση για αλλαγή του καταστατικού ώστε ο νέος πρόεδρος να εκλεγεί από τη βάση. Παρέμβαση πραγματοποίησε η Ντ. Μπακογιάννη.
Mε τις τοποθετήσεις στελεχών ολοκληρώθηκε το έκτακτο συνέδριο της ΝΔ, μετά την έγκριση, χθες, της πρότασης για αλλαγή του καταστατικού ώστε ο νέος πρόεδρος να εκλεγεί από τη βάση.
Παρέμβαση πραγματοποίησε η Ντ. Μπακογιάννη, τονίζοντας ότι «η ιδεολογική περιχαράκωση της ΝΔ είναι συνταγή αποτυχίας».
«Παρουσιάστηκε ένα πλασματικό δίλλημα. Ότι κάπου έξω βρίσκονται δικοί μας, που πρέπει να τους φέρουμε πίσω. Αυτό είναι ψευτοδίλημμα. Οι δικοί μας ψηφοφόροι είναι εδώ. Είναι αυτοί που πληγωμένοι, οργισμένοι, πήγαν και ψήφισαν», είπε η κ. Μπακογιάννη. http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1738578
«Δεν ενδιαφέρει ένα μικρό καιδήθεν καθαρό ιδεολογικά κόμμα»
Στα λάθη του παρελθόντος αλλά και την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει η παράταξη στο μέλλον αναφέρθηκαν στις τοποθετήσεις τους οι σύνεδροι της ΝΔ.
«Πρέπει να υπάρξει αμφίπλευρη διεύρυνση της ΝΔ», τόνισε ο βουλευτής Ηλείας, Γιώργος Κοντογιάννης, ο οποίος επισήμανε πως «κανέναν από εμάς δεν ενδιαφέρει ένα μικρό, αλλά δήθεν καθαρό, ιδεολογικά κόμμα της τάξης του 25%. Οι ρίζες μας είναι εδώ και είναι ισχυρές. Ας κοιτάξουμε το μέλλον για να αγκαλιάσουμε όσο το δυνατό περισσότερους Έλληνες χωρις προκαταλήψεις».
Ο κ. Κοντογιάννης τόνισε πως «ο λαός περιμένει να καταδικάσουν όλοι, στο κόμμα, τα φαινόμενα και τις νοοτροπίες, που παρουσιάστηκαν κατά το παρελθόν και προκάλεσαν πρόβλημα στην παράταξη».
«Πρέπει να μιλήσουμε για το μέλλον»
«Φάγαμε πολύ χρόνο συζητώντας τα διαδικαστικά», τόνισε ο γγ. γραμματέας ΔΑΚΕ, Φ. Ταυρής, ο οποίος άσκησε κριτική για την απουσία στελεχών της ΝΔ από τις κινητοποιήσεις των νέων, που απασχολούνται στα stage.
«Πρέπει να μιλήσουμε για το μέλλον», είπε ο κ. Ταυρής. Διαφώνησε δε, με τη λογική ενός κόμματος, που θα είναι πολυσυλλεκτικό ιδεολογικά. «Είμαστε φιλελεύθεροι, άρα είμαστε ευαίσθητοι προς την κοινωνία», είπε και τόνισε πως το κριτήριο δεν πρέπει να είναι ποιός θα πάει πιο γρήγορα το κόμμα στην εξουσία.
«Πρέπει να κερδίσουμε την εξουσία, όταν καταφέρουμε να πείσουμε τον κόσμο ότι είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε», δήλωσε ο κ. Ταυρής.
«Τα αρχηγικά κόμματα δεν συγκινούν πια»
«Αισθάνομαι πικραμένος και οργισμένος, όπως και η βάση, καθώς, με τις προσωπικές συμπεριφορές τους, κάποιοι πλήγωσαν την παράταξη», δήλωσε ο βουλευτής Αχαίας, Ν. Νικολόπουλος, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση πως η ΝΔ πρέπει να ακούσει τη φωνή της κοινωνίας και της λαϊκής βάσης.
«Ας βγούμε μπροστά στο μέτωπο των κοινωνικών αγώνων», δήλωσε και ζήτησε ριζικές αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία της ΝΔ.
«Τα αρχηγικά κόμματα δεν συγκινούν πια, σήμερα χρειαζόμαστε εκείνον, ή εκείνη, που θα ενώσει τις απόψεις και θα καθορίσει το βηματισμό. Ένα αρχηγικό κόμμα θα έχει ημερομηνία λήξης», είπε ο κ. Νικολόπουλος, ο οποίος κάλεσε τους υποψηφίους να κάνουν κοινές προεκλογικές εκδηλώσεις στις έδρες κάθε εκλογικής περιφέρειες, αλλά και ένα τηλεοπτικό ντιμπέιτ, έτσι ώστε να υπάρχει ουσιαστική συμμετοχή του κόσμου.
«Δεν μας ψήφισαν για να βγάλουμε πρόεδρο, μας ψήφισαν για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των πολιτών», τόνισε και ζητησε ριζική ανανέωση στις ιδέες της παράταξης, «χωρίς να αλλάξει η ιδεολογία του κόμματος».
«Πρέπει να αλλάξουμε συμπεριφορά και νοοτροπία»
«Η ΝΔ έχασε το ηθικό πλεονέκτημα, που είχε», τόνισε ο πρ. αντιπρόεδρος της Βουλής, Γ. Σούρλας, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση πως το πολιτικό σύστημα έχει πάρει κατήφορο και κανείς δεν ξέρει πού θα καταλήξει.
«Πρέπει να αλλάξουμε συμπεριφορά και νοοτροπία», δήλωσε ο κ. Σούρλας. Πρόσθεσε δε, πως η κάθαρση και η αυτοκάθαρση πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα του νέου αρχηγού. «Η διεκδίκηση της ηγεσίας πρέπει να γίνει με ευπρέπεια και χωρίς υπονοούμενα», δήλωσε σημειώνοντας πως όλοι πρέπει να δείξουν συμπεριφορές, που να διασφαλίζουν την ενότητα της παράταξης.
«Το συνέδριο πρέπει να αποφασίσει αν επιδοκιμάζει τις σκληρές εμφανίσεις, που οδηγούν στον κατήφορο», κατέληξε ο κ. Σούρλας.
«Πήγαμε σε εκλογές ως πρόβατα επί σφαγή»
«Δεν αρκεί να είναι προσωπικά ο Καραμανλής έντιμος, αλλά έπρεπε να είναι υποδειγματική, στο συνολό της, η κυβέρνηση και οι λειτουργοί της», τόνισε ο νομάρχης Φθιώτιδας, πρ. βουλευτής, Θανάσης Χειμάρας, και πρόσθεσε πως ο Κ. Καραμανλής «έπρεπε να πάρει κεφάλια στον κατάλληλο χρόνο και όχι μόνο αυτών, που είχαν κλειστές πόρτες, αλλά και αυτών που ξημεροβράδιαζαν στα τηλεοπτικά παράθυρα, κάνοντας ανέξοδη κριτική».
Ο κ. Χειμάρας εκτίμησε ότι ο πρ. πρωθυπουργός δεν είχε πάγκο και αναπληρωματικούς, «αφού είχαμε μόνο 150+1 βουλευτές», και ανέφερε ότι «αν έβγαζε κόκκινη κάρτα ο πρόεδρος σε κάποιους και πηγαίναμε σε εκλογές, θα τις κερδίζαμε ξανά. Πήγαμε σε εκλογές ως πρόβατα επί σφαγή».
«Θλίβομαι από την ένταση που βλέπω»
Ο πρ. υφυπουργός, βουλευτής Θ. Νάκος υποστήριξε ότι ο βουλευτής οφείλει πρώτος να καταθέσει τις επιλογές του, αλλά αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση την χωρίς μέτρο προσπάθεια προβολής αυτών.
«Θλίβομαι από την ένταση που βλέπω και από τα βαριά λόγια που ακούω, είμαι βέβαιος ότι θα μετανιώσουν αυτοί, που τα εκστομίζουν στα τηλεοπτικά παράθυρα», τόνισε και πρόσθεσε ότι οι πολίτες περιμένουν πολλά από τη ΝΔ «και αν δεν σταθούμε στο ύψος των προσδοκιών τους φοβάμαι ότι θα μας γυρίσουν την πλάτη».
«Πρώτα η επικράτηση των ιδεών μας»
«Ο προσωπικός φανατισμός είναι ο χειρότερος φανατισμός», τόνισε πρ. υφυπουργός, βουλευτής, Κ. Κιλτίδης, ο οποίος δήλωσε «δεξιός, που ανήκει στη ΝΔ».
«¶λλο μέλος και άλλο ψηφοφόρος», είπε τονίζοντας πως είναι αδιανόητο να απαξιώνεται η έννοια του μέλους. «Είναι πολυσυλλεκτικό κόμμα η ΝΔ», πρόσθεσε και διευκρίνισε ότι είναι άλλο το πολυσυλλεκτικό και άλλο το πολυτασικό κόμμα. «Η σύγχρονη δεξιά δεν είναι δύο σε ένα. Δεν είναι σαμπουάν», ανέφερε και, επικαλούμενος τον Αντόνιο Γκράμσι, πρόσθεσε: «Θα πρέπει να προηγηθεί η επικράτηση των ιδεών μας και μετά θα έρθει η πολιτική μας επικράτηση».
«Αποκοπήκαμε από τη βάση μας»
Η πρ. βουλευτής Β. Μπουζάλη έκανε λόγο για «αργά ανακλαστικά της κυβέρνησης της ΝΔ», και για «επικοινωνιακό έλλειμα».
Μίλησε για μεμονωμένες συμπεριφορές, που πλήγωσαν τους ψηφοφόρους, και τόνισε ότι «αποκοπήκαμε από τη βάση μας». Κάλεσε τα μέλη της ΝΔ να επιλέξουν «αυτόν που μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα της παράταξης. Οι διασπαστικές κινήσεις έχουν καταδικαστεί στο παρελθόν. Να εκλέξουμε αυτόν που δεν προκαλεί φυγόκεντρες τάσεις στους ψηφοφόρους μας. Οι λογικές της ιδεολογικής καθαρότητας θα μας περιορίσουν».
«Nα δούμε πώς μεταχειριστήκαμε τη βάση»
Ο Α.Μοσχονάς, μέλος της ΚΕ του κόμματος, τόνισε την ανάγκη «να δούμε πώς μεταχειριστήκαμε τη βάση. Δεν αρκεί να λέμε απλώς ότι την αγαπάμε».
Αναρωτήθηκε αν το κόμμα θα λειτουργεί έως ότου κερδίσει τις εκλογές, ή θα λειτουργεί και όταν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση, και τόνισε ότι «αγαπάμε τα στελέχη, αλλά όταν γινόμαστε κυβέρνηση, υιοθετούμε τους καθηγητές πανεπιστημίου. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι η ΝΔ έχει ανίκανα στελέχη και πρέπει να τα βρούμε από αλλού» και κατέληξε: «Ευχαριστώ όσους έδωσαν τη μάχη και συγγνώμη από όσους απογοητεύσαμε».
«Χάσαμε το ηθικό πλεονέκτημα»
Η πρ. υπουργός Φ. Πετραλιά, είπε ότι «η ΝΔ υπέστη στρατηγική ήττα», που τη βίωσε και η ίδια, τόσο κομματικά, όσο και προσωπικά.
«Κατά το ποσοστό της συμμετοχής μας ευθυνόμαστε όλοι», τόνισε και πρόσθεσε πως «πρέπει να καταδείξουμε λάθη, παραλείψεις και συμπεριφορές. Η βασική αιτία του οδυνηρού αποτελέσματος ήταν ότι χάσαμε το ηθικό πλεονέκτημα, γιατί κάποιοι δεν τίμησαν την εμπιστοσύνη του Καραμανλή στο πρόσωπό τους. Να γίνει ένα καλό μάθημα αυτή η ήττα». Πρόσθεσε δε, ότι «πρέπει να αξιολογηθεί και να καταγραφεί το έργο της ΝΔ στα πεντέμισι χρόνια. Να μην απαξιώσουμε μόνοι μας το έργο μας. Θα δικαιωθούμε για το έργο μας. Πρέπει να το αναδείξουμε από τις 29 Νοεμβρίου και μετά». Αναφέρθηκε, τέλος, στην κυβερνητική πολιτική στο Ασφαλιστικό και στον περιορισμό των Ταμείων και σημείωσε πως «αφήσαμε το ΕΚΑΣ αυξημένο κατά 107%, παραλάβαμε μια χώρα στα μπετά και στα χαρτιά και κάναμε τους καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες».
«Να αποφύγουμε τις προσωπικές διαφορές»
«Όχι στην εσωστρέφεια και στις αντιπαραθέσεις», είπε ο βουλευτής Κώστας Τσιάρας.
«Πρέπει να ενισχυθεί η εικόνα του κόμματος. Επιβεβλημένο είναι να αποφύγουμε τις προσωπικές διαφορές και να συμβάλουμε στην αποκατάσταση της εικόνας του κόμματος», πρόσθεσε ο βουλευτής και διευκρίνισε πως «πρώτο ζητούμενο είναι η ενότητα.
Σημείωσε δε, ότι «οι νίκες οφείλονται στον Κώστα Καραμανλή, προσωπικά. Υπήρξαν, όμως, και αδυναμίες από χρόνια προβήματα, λόγω της διατήρησης των εσωτερικών ισορροπιών. Ο νέος αρχηγός πρέπει να κάνει τις αλλαγές, που απαιτεί η συγκυρία. Εκείνο που έχει σημασία είναι να σχεδιάσουμε το αύριο με την τολμηρή ανανέωση σε ιδέες και πρόσωπα, χωρίς συμβιβασμούς, γιατί δεν έχουμε άλλα περιθώρια».
Ευθύνες και στην ηγετική ομάδα
«Έχει ευθύνες και η ηγετική ομάδα, μαζί με τον κ. Καραμανλή, το νούμερο δύο και το νούμερο τρία της κυβέρνησης», υποστήριξε ο βουλευτής Γιάννης Μανώλης και πρόσθεσε: «Αποκοπήκαμε από την κοινωνία, δεν μιλάμε με τους πολίτες, κάναμε φιλίες με τις τράπεζες Πού πήγαν τα 28 δισ.; Πήγανε σε αυτούς, που έχουν ανάγκη;»
Αποδοκίμασε δε, «φωνές» μέσα στο κόμμα «που μιλούν για τετραήμερη εργασία».
«Χρειάζεται καθαρό ιδεολογικό στίγμα. Το κράτος έχει ρόλο, δεν μπορεί οι αγορές και οι τράπεζες να λειτουργούν ασύδοτα», υπογράμμισε ο κ. Μανώλης και κατέληξε: «Θα συνεχίσω υπό οποιοδήποτε αρχηγό να ασκώ κριτική και να εκφράζω τον κόσμο που υπηρετώ εδώ και 30 χρόνια στα πεζοδρόμια».