Έως το 2030 θα έχουμε τη δυνατότητα να φοράμε ρούχα που θα προσαρμόζονται στις καιρικές συνθήκες και θα συμβαδίζουν με την ηθική μας, υποστηρίζει ο ιδρυτής και εκδότης του περιοδικού «i-D».
Έως το 2030 θα έχουμε τη δυνατότητα να φοράμε ρούχα που θα προσαρμόζονται στις καιρικές συνθήκες και θα συμβαδίζουν με την ηθική μας, υποστηρίζει ο ιδρυτής και εκδότης του περιοδικού «i-D», ο οποίος έγραψε ένα βιβλίο σχετικά με την εισχώρηση της τεχνολογίας και της ιδεολογίας στην γκαρνταρόμπα μας.
Η ιδρύτρια της γαλλικής εταιρείας ρούχων «Un été en automne» (Καλοκαίρι μέσα στο Φθινόπωρο), Μαρί Σλάμπεργκερ, εξηγεί: «μπορεί οι κλιματικές αλλαγές να έχουν γίνει αισθητές, αλλά οι εποχές δεν πρόκειται να εξαφανιστούν μέσα σε ένα βράδυ». Αυτό που χρειαζόμαστε, υποστηρίζει, είναι μια πιο υπεύθυνη χρήση των υλικών και μια συναίσθηση των ηθικών και πολιτικών προεκτάσεων που έχουν τα ρούχα. Οι σημερινοί σχεδιαστές δεν ενδιαφέρονται μόνο για την εμφάνιση των ρούχων τους, αλλά και για τις πολιτικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την παραγωγική διαδικασία των προμηθευτών τους.
Το ζήτημα της πολιτικής ευθύνης ήταν αυτό που ώθησε τη Μαρί να συνάψει μακροχρόνια συνεργασία με ένα υφαντήριο οργανικού βαμβακιού στην Ινδία, το οποίο συμμορφώνεται με την εργατική νομοθεσία και αμείβει ισότιμα άνδρες και γυναίκες. Ανάλογη στάση διατηρούν μεγάλοι οίκοι μόδας και αλυσίδες ένδυσης από την Ευρώπη και αλλού, οι οποίοι με τα ρούχα τους υποστηρίζουν, εκτός από την αισθητική, και τις ορθές πολιτικές σε επίπεδο εργατικού δικαίου.
Για να είναι, όμως, βιώσιμη η «ηθική μόδα», είναι αναγκαίο οι καταναλωτές να είναι σε θέση να διακρίνουν ποια ρούχα παράγονται με κοινωνικά υπεύθυνες πρακτικές, σε σύγκριση με άλλα των οποίων η παραγωγή συνεπάγεται την εκμετάλλευση των εργαζομένων, τονίζει ο Χουάν Ινεστρόθα, καθηγητής στο Cornell University.
«Κοινωνικά υπεύθυνο», όμως, δεν σημαίνει απαραίτητα και «υψηλής τεχνολογίας». Η ομάδα του Ινεστρόθα επικεντρώνεται στη δημιουργία πρωτοποριακών ειδών ένδυσης, τα οποία περιλαμβάνουν φουτουριστικά υλικά τα οποία θα παρέχουν προστασία από τα κρυοπαγήματα και θα εξουδετερώνουν τα επικίνδυνα αέρια.
«Με τη χρήση της νέας τεχνολογίας θα μπορέσουμε να παράγουμε ηλεκτρονικά υφάσματα και “έξυπνα” ρούχα», τονίζει ο καθηγητής. «Σε αυτό θα μας βοηθήσει η νανοτεχνολογία, η οποία δίνει τα περιθώρια για κατασκευή πρωτοποριακών ενδυμάτων με τη χρήση ελάχιστων πράσινων υλικών» , διευκρινίζει.
Πηγή: Cafebabel.com