Κόσμος
Δευτέρα, 09 Νοεμβρίου 2009 19:09

ΕΕ: Δικλείδες ασφαλείας για την πρόσβαση στο Διαδίκτυο

Η πρόσβαση ενός ατόμου στο Διαδίκτυο μπορεί να περιοριστεί, εάν κριθεί αναγκαίο και αναλόγως προς το παράπτωμα, μόνο μέσω μίας αμερόληπτης διαδικασίας που θα περιλαμβάνει και το δικαίωμα του ατόμου να εκθέσει τα επιχειρήματά του.

Η πρόσβαση ενός ατόμου στο Διαδίκτυο μπορεί να περιοριστεί, εάν κριθεί αναγκαίο και αναλόγως προς το παράπτωμα, μόνο μέσω μίας αμερόληπτης διαδικασίας που θα περιλαμβάνει και το δικαίωμα του ατόμου να εκθέσει τα επιχειρήματά του.

Στο παραπάνω συμφώνησαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ.

Οι δύο πλευρές είχαν ήδη συμφωνήσει από τον Μάιο 2009 ότι το Διαδίκτυο είναι απαραίτητο για την άσκηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων της εκπαίδευσης, της ελευθερίας της έκφρασης και της πρόσβασης στην πληροφόρηση.

Συνεπώς, οι ευρωβουλευτές επέμειναν κατά την τελευταία τους συνεδρίαση με τους εκπροσώπους του Συμβουλίου να υπάρξουν οι κατάλληλες δικλείδες ασφαλείας υπέρ των πολιτών που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο.

Οι ρυθμίσεις θα έπρεπε να είναι σύμφωνες ως προς την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Θεμελιωδών Ελευθεριών ως προς την παροχή πραγματικής νομικής προστασίας και εφαρμογής των ορθών διαδικασιών.

Οι περιορισμοί λοιπόν στην πρόσβαση στο Διαδίκτυο ενός ατόμου «θα επιβάλλονται μόνο εάν είναι οι απαραίτητοι, οι ενδεδειγμένοι σε μια δημοκρατική κοινωνία και δεν είναι δυσανάλογοι με το παράπτωμα».

Τα μέτρα θα λαμβάνονται μόνο «στο πλαίσιο του σεβασμού του τεκμηρίου της αθωότητας και του δικαιώματος στην ιδιωτική σφαίρα» και ως αποτέλεσμα «μιας προηγούμενης, δίκαιης και αμερόληπτης διαδικασίας» που θα εξασφαλίζει «το δικαίωμα ακρόασης (....) και το δικαίωμα σε μια ουσιαστική και έγκαιρη δικαστική διαδικασία» αναφέρει το συμβιβαστικό κείμενο για την οδηγία πλαίσιο για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες.

«Σε κατάλληλα αιτιολογημένες περιπτώσεις επείγουσας ανάγκης» μπορούν να γίνουν οι δέουσες ρυθμίσεις στο πλαίσιο πάντα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στο μέλλον, οι χρήστες του Διαδικτύου θα μπορούν να αναφέρονται στις διατάξεις αυτές όταν προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη εναντίον μιας απόφασης ενός κράτους μέλους που τους εμποδίζει την πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Η αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε το κοινό κείμενο ομόφωνα. Ο τελικός συμβιβασμός όμως θα πρέπει να εγκριθεί τόσο από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου όσο και του Συμβουλίου Υπουργών.