Κόσμος
Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2009 13:21

Σε χαμηλούς τόνους η συνάντηση Νετανιάχου-Ομπάμα

Ασυνήθιστα χαμηλοί τόνοι επικράτησαν κατά τη χθεσινή συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Οι δύο συζήτησαν για σχεδόν δύο ώρες, ωστόσο, όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές, δεν υπήρξαν οι συνήθεις εκδηλώσεις εγκαρδιότητας που επαναλαμβάνονται κάθε φορά που ένας Ισραηλινός ηγέτης επισκέπτεται τις ΗΠΑ. Επίσης δεν υπήρξε πληροφόρηση για το περιεχόμενο των συζητήσεων, παρά μόνο μία γενικόλογη ανακοίνωση, ενώ η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου ακυρώθηκε.

«Ο πρόεδρος επανέλαβε την ισχυρή μας δέσμευση για την ασφάλεια του Ισραήλ και αναφέρθηκε στη συνεργασία σε διάφορα ζητήματα ασφαλείας. Ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός συζήτησαν επίσης σχετικά με το Ιράν και πώς να προχωρήσουν αναφορικά με την ειρήνη στη Μέση Ανατολή», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Οι συζητήσεις πραγματοποιήθηκαν εν μέσω αυξημένων εντάσεων λόγω της άρνησης του κ. Νετανιάχου να «παγώσει» την κατασκευή εποικισμών στη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ.

Πριν τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο κ. Νετανιάχου δήλωσε ότι είναι έτοιμος για μία συμφωνία.

«Λέω σήμερα στον Αμπάς… ας αδράξουμε τη στιγμή για να καταλήξουμε σε ιστορική συμφωνία. Ας αρχίσουμε αμέσως συνομιλίες».

Όπως είπε, στόχος του είναι «μία μόνιμη ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων – και σύντομα».

Πηγές: Reuters, BBC