Πολιτική
Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2009 17:47

Επίκαιρη ερώτηση Κυρ. Μητσοτάκη για την απόσυρση

Επίκαιρη ερώτηση προς την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Κωνσταντίνα Μπιρμπίλη για την κάταργηση της απόσυρσης κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επίκαιρη ερώτηση προς την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Κωνσταντίνα Μπιρμπίλη για την κάταργηση της απόσυρσης κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει ότι η κατάργηση της απόσυρσης με την ταυτόχρονη επιβολή εξαιρετικά υψηλών τελών κυκλοφορίας αποτελεί μία πρόχειρη πολιτική απόφαση της κυβέρνησης η οποία δεν έχει κανένα όφελος ούτε για την οικονομία ούτε για το περιβάλλον.

Υποστηρίζει δε ότι η απόσυρση δεν θα επιβάρυνε ουσιαστικά τα δημόσια οικονομικά καθώς οι δαπάνες για τα κίνητρα θα ισοσκελίζονταν από τα έσοδα που θα προέκυπταν από τις αγοραπωλησίες νέων αυτοκινήτων με την είσπραξη ΦΠΑ, τελών ταξινόμησης κ.λπ.

Η «περιβαλλοντικά και κοινωνικά ευαίσθητη» κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιτρέπει την κυκλοφορία παλιών ρυπογόνων αυτοκινήτων που επιβαρύνουν το περιβάλλον και την ατμόσφαιρα, ειδικά στις μεγάλες πόλεις, ενώ με τα υψηλά τέλη κυκλοφορίας ουσιαστικά «τιμωρεί» τους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν το παλιό τους αυτοκίνητο, τονίζει ο κ. Μητσοτάκης.

Επισημαίνει ακόμη πως η κυβέρνηση αγνοεί αυτούς τους παράγοντες και θυσιάζει με ευκολία ένα σωστό περιβαλλοντικό και κοινωνικό μέτρο με μοναδικό σκοπό να αυξήσει τα έσοδα του προϋπολογισμού, παρά το γεγονός ότι μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες διατεινόταν ότι «χρήματα υπάρχουν».

Ο αιφνιδιαστικός τρόπος με τον οποίο ελήφθη η απόφαση της κατάργησης της απόσυρσης σε συνδυασμό με την αύξηση των τελών κυκλοφορίας για τα παλαιά οχήματα - χωρίς μάλιστα προηγούμενη «διαβούλευση» την οποία διακηρύσσει ως αρχή της - καταδεικνύουν πολύ νωρίς την ανακολουθία της κυβερνητικής πολιτικής, προσθέτει.

Καταλήγοντας ο κ. Μητσοτάκης ρωτά την υπουργό Περιβάλλοντος εάν προτίθεται η κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφασή της και να επαναφέρει κίνητρα για την απόσυρση παλαιών αυτοκινήτων και την αντικατάστασή τους με καινούρια φιλικά προς το περιβάλλον.