Πολιτική
Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2009 14:27

Γ. Παπανδρέου: Αφετηρία η αποκατάσταση της αξιοκρατίας

Σήμερα κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας να αποκοπούν οι νέοι από το όνειδος των πελατειακών δικτύων και να εισέρχονται αξιοκρατικά στο δημόσιο τόνισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο ν/σ για τις προσλήψεις.

Σήμερα κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας να αποκοπούν οι νέοι από το όνειδος των πελατειακών δικτύων και να εισέρχονται αξιοκρατικά στο δημόσιο, τόνισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου κατά την ομιλία του στο υπουργικό συμβουλίο όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο για την αξιοκρατία στις προσλήψεις.

«Δεν ανεχόμαστε πλέον ως κοινωνία πελατειακές σχέσεις, συναλλαγές και αυθαιρεσίες», ξεκαθάρισε ο κ. Παπανδρέου. Οφείλουμε καθημερινά να διαβεβαιώνουμε τον πολίτη όχι με λόγια, αλλά με πράξεις, με απτές και ορατές αποφάσεις και πολιτικές, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο.

«Η αξιοπιστία μας», επεσήμανε, «δεν κρίνεται απλά από τις τεχνητές λύσεις ή την τεχνοκρατική διαχείριση ενός προβλήματος. Κρίνεται περισσότερο από το κατά πόσο γίνεται συνείδηση των πολιτών α) ποιο είναι το πρόβλημα - που είναι βαθειά παιδαγωγική διαδικασία β) πως συμμετέχει στην επίλυσή του γ) γιατί κάνουμε την συγκεκριμένη τελική επιλογή». «Τότε δεν θα έχουμε απλή ανοχή αλλά δυναμική και συμμετοχή», τόνισε, γιατί «χωρίς τη συμμετοχή δεν φέρνουμε αλλαγή».

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για αποφασιστικό βήμα για την αποκατάσταση του κράτους δικαίου, στην κατεύθυνση μιας πολιτείας ευνομίας, δικαιοσύνης και ισότητας.

«Είχαμε τονίσει πάντα ότι θεμέλιό της είναι η αξιοκρατία. Δεν ανεχόμαστε πλέον ως κοινωνία πελατειακές σχέσεις, συναλλαγές και αυθαιρεσίες. Δεν τις αντέχει κανένας Έλληνας, καμία Ελληνίδα, γιατί πνίγουν κάθε δημιουργική ικμάδα του λαού μας, καθηλώνουν τη χώρα στη μετριότητα. Έτσι αποτελματώθηκε η Ελλάδα πέντε χρόνια τώρα. Με την απροσχημάτιστη ευνοιοκρατία σε όλα τα επίπεδα. Με τις κατάφορες αδικίες, ιδίως κατά των νέων παιδιών. Με την εκμετάλλευση της αγωνίας για δουλειά με θύμα κάθε ελληνική οικογένεια. Με την κυνική επικράτηση μιας αντίληψης κολλητών, κουμπάρων και "ημετέρων"», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Μία ανοιχτή διακυβέρνηση λογοδοσίας, διαφάνειας, αξιοκρατίας και βέβαια αποτελεσματικότητας για τον πολίτη και τις ανάγκες του, δεν είναι υπόθεση ούτε μιας ημέρας, ούτε ενός νομοσχεδίου, παρατήρησε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: «Είναι υπόθεση καθημερινού αγώνα, είναι συνεχείς πρωτοβουλίες, σε όλα τα επίπεδα, σε όλες τις αποφάσεις (...) και αφετηρία είναι η αποκατάσταση της αξιοκρατίας στο κράτος».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου παρουσίασε το νομοσχέδιο, χαρακτηρίζοντάς το «πρώτο βήμα για την εκ νέου θεμελίωση της αξιοκρατίας και της δικαιοσύνης στο σύστημα προσλήψεων.

«Χρωστάμε στους Έλληνες και ειδικά στις νέες γενιές ένα δίκαιο σύστημα προσλήψεων στο Δημόσιο», τόνισε και κάλεσε όλα τα κόμματα «να συμβάλουν με γόνιμες προτάσεις στην τελική μορφή του νομοσχεδίου».

Επεσήμανε δε ότι η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου «πιστεύει ακράδαντα στη διαβούλευση, στην κοινωνία και στη βουλή».

«Δεν θα αφήσουμε καμία δικαιολογία για να καταψηφίσει κάποιος το νομοσχέδιο εκτός αν δεν πιστεύσει στην αξιοκρατία, τον τερματισμό του ρουσφετιού και των πελατειακών σχέσεων», πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε, με το νομοσχέδιο καταργούνται τρεις βασικές αδικίες: αυτές μεταξύ εργαζομένων στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, μεταξύ των ανέργων και των εργαζομένων και ανάμεσα στους υποψήφιους που έχουν εμπειρία και σε αυτούς που έχουν πτυχία, καθώς, όπως είπε, ένας με ντοκτορά είχε τα μισά μόρια από έναν με πέντε χρόνια εμπειρία στο Δημόσιο.