Κόσμος
Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2001 07:25

Η σύλληψη του Λάντεν είναι πλέον το κύριο μέλημα των ΗΠΑ

ΑΝΘΡΩΠΟΚΥΝΗΓΗΤΟ έχουν εξαπολύσει Αμερικανοί και Βρετανοί κομάντος στο Νότιο Αφγανιστάν για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Ο κλοιός σφίγγει γύρω από τον Σαουδάραβα, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους, αν και παραδέχθηκε ότι η σύλληψή του είναι δύσκολη υπόθεση. Ωστόσο πρόσθεσε ότι είναι αποφασισμένος να φτάσει μέχρι τέλους για να συλλάβει τον αρχηγό της Αλ-Κάϊντα, ακόμη και αν αυτό απαιτήσει έναν μήνα ή έναν χρόνο. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ξεκαθάρισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνούνται κατηγορηματικά κάθε διαπραγμάτευση για την ασφαλή αποχώρηση του ηγέτη των Ταλιμπάν, μουλά Μωχάμεντ Ομάρ ή των οπαδών του από το Αφγανιστάν.

Τέσσερις δημοσιογράφοι, δύο ανταποκριτές του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters και δύο των εφημερίδων «El Mundo» και «Corierre de la Serra», σκοτώθηκαν σε ενέδρα ενόπλων κοντά στο Τζαλαλαμπάντ, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Ρενάτο Ρουτζέρο, επικαλούμενος καλά πληροφορημένες πηγές.

Στην Ουάσιγκτον ο Τζωρτζ Μπους, υπέγραψε το νέο νομοσχέδιο για την ασφάλεια των αεροδρομίων, σημαντικότερο στοιχείο του οποίου αποτελεί η ανάθεση της ασφάλειας των επιβατών απ'ευθείας στις ομοσπονδιακές αρχές. Το νέο προσωπικό των αεροδρομίων, δεν θα μπορεί να απεργεί ή να έχει άλλη ιθαγένεια, πλην της αμερικανικής.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες για τον σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας αποδοχής στο Αφγανιστάν, και όπως δήλωσε ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών Αμπντούλ Σατάρ, κατά πάσα πιθανότητα το επόμενο Σαββατο-κύριακο θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των ηγετών όλων των φυλών υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Σκόνη άνθρακα, σε πολύ μικρή ποσότητα εντοπίστηκε στα κεντρικά γραφεία της υπηρεσίας φυλακών στην Ουάσιγκτον, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις διαφωνίες ανάμεσα στο Λονδίνο και την Ουάσιγκτον, σχετικά με τον ακριβή ρόλο των δυνάμεων στο Αφγανιστάν, οφείλεται η καθυστέρηση που παρατηρείται στην ανάπτυξη Βρετανών στρατιωτών στην ασιατική χώρα, αναφέρει σε σημερινά του δημοσιεύματα ο βρετανικός Τύπος, ο οποίος επικαλείται διπλωματικές και άλλες πηγές πηγές προσκείμενες στο υπουργείο Αμύνης. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα στις εφημερίδες «Times» και «Independent», ο Λευκός Οίκος ενδιαφέρεται περισσότερο για τον εντοπισμό του Οσάμα Μπιν Λάντεν και την πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν, παρά για την ανάπτυξη μιας στρατιωτικής δύναμης που θα αναλάβει να προσφέρει την προστασία της για τη χορήγηση της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον χειμαζόμενο αφγανικό λαό.

«Ολο αυτό είναι απελπιστικά απογοητευτικό και επίσης άκρως ενοχλητικό», τόνισε πηγή του υπουργείου Αμύνης, σύμφωνα με τους «Times» του Λονδίνου. Η επιφυλακτικότητα της Βορείου Συμμαχίας απέναντι στους Βρετανούς στρατιώτες επιστρατεύθηκε για να εξηγήσει την καθυστέρηση στην ανάπτυξή τους στο Αφγανιστάν, όμως οι ίδιες πηγές επιβεβαίωσαν πως η βραδύτητα αυτή «οφείλεται περισσότερο στην Ουάσιγκτον παρά στην Καμπούλ».

Ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, αρνήθηκε πως υφίσταται κάποια διάσταση απόψεων ανάμεσα στο Λονδίνο και την Ουάσιγκτον για την εξέλιξη της εκστρατείας στο Αφγανιστάν. Συνολικά, 6.000 Βρετανοί στρατιώτες που αναμένεται να αναπτυχθούν, θα χρειαστεί να περιμένουν τουλάχιστον 48 ακόμη ώρες έως ότου φθάσουν στο Αφγανιστάν. Την περασμένη εβδομάδα 100 Βρετανοί κομάντος έφθασαν στην αεροπορική βάση του Μπαγκράμ, βόρεια της Καμπούλ.

Παραδοσικό δείπνο για το Ραμαζάνι παρέθεσε χθες βράδυ ο Αμερικανός πρόεδρος σε περίπου 50 πρεσβευτές από ισλαμικές χώρες στις ΗΠΑ, ενώ δικαιολόγησε τη συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της περιόδου νηστείας των μουσουλμάνων, εκφράζοντας την επιθυμία του να επιταχύνει την επιστροφή στην ειρήνη. «Εκτιμώ την υποστήριξή σας για τους σκοπούς μας στην εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας. Αυτή τη βραδιά, η εκστρατεία συνεχίζεται στο Αφγανιστάν, προκειμένου ο αφγανικός λαός να μπορέσει σύντομα να βρεί την ειρήνη. Οσον για τους τρομοκράτες, αυτοί δεν έχουν πίστη και το κακό δεν λογίζει ιερές ημέρες», τόνισε ο Μπους στους προσκεκλημένους του.

Σημειώνεται, ότι είναι η πρώτη φορά που ένας Αμερικανός πρόεδρος παραθέτει δείπνο για το Ραμαζάνι στον Λευκό Οίκο, μία χειρονομία που εμφανώς σχετίζεται με την επιθυμία των ΗΠΑ να εξασφαλίσουν την υποστήριξη του μουσουλμανικού κόσμου στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και παράλληλα να καθησυχάσουν τις χώρες αυτού ότι ο πόλεμος αυτός δεν στρέφεται κατά του Ισλάμ. Ο Μπους, που εκ δεξιών του είχε τον πρεσβευτή της Σαουδικής Αραβίας πρίγκηπα Μπαντάρ και εξ ευωνύμων του, τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, υπογράμμισε πως εκατομμύρια μουσουλμάνοι ζούνε στις ΗΠΑ. «Ο κόσμος ολόκληρος εξακολουθεί να επωφελείται από την πίστη αυτή και τα επιτεύγματά της. Το Ραμαζάνι και οι γιορτές του τέλους της χρονιάς είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για ανθρώπους με διαφορετική πίστη να γνωρισθούν καλύτερα», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.